Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Do 1200 zł Stałki czy zoom?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur678 Zobacz posta
    To także biorę pod uwagę. Szkła pod nikona mam więc gdybym sprzedał canona i zamienił go np na D5000 też by nie było źle. Kurcze w sumie się cieszyłem (cieszę), że poznam system C (chociaż w teorii bo na L mnie nie stać), ale zakładając, że w C 1000d będzie kit bez IS to należy go wymienić. Zainwestować muszę ok 900 zł w canona 17-85.

No już sam nie wiem. Od tygodnia chodzę z bólem głowy ??:
    Nie wiem dlaczego zaraz kita bez IS trzeba wymieniać. IS znacznie bardziej przyda Ci się w tele 55-250 niż w standardowym zoomie. A że koniec ma ciemny, dokupisz 50/1.8.

Uwagę o nieracjonalności utrzymywania dwóch systemów uważam jednakże za słuszną. Chociaż sam... jakby to powiedzieć...

Reasumując: nie sprzedawaj kita 18-55 bez IS, przyda Ci się a ze sprzedaży będziesz miał tyle co nic; wydaj 1200 zł na 55-250IS, całkiem fajny lekki tele, którym sobie popstrykasz portrety w parku albo jaką wiewiórkę; w domku będziesz robił jedno oko ostre drugie mniej pięćdziesiątką. Komplet dobrze zbalansowany. Sprzedasz później razem, sobie nabędziesz jakiego Nikkora i dręczyć będziesz żółte forum
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: 1200 zł=55-250IS+50/1.8
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-03-2010 o 02:24 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Jako spacerzoom wystarczy przecież zwykły kit. Można go wymienić na IS. Jak wymienisz to dołożysz ze 100-150 zł, w sumie warto. Na wycieczki spokojnie wystarczy. Jeżeli masz duże ciśnienie na wydanie kasy to 17-85 ma nieco uniwersalniejszy zakres, ale tylko nieco i tylko to. Tamron 17-50 jest fajnym szkłem. Trzeba jednak wybrać dobry egzemplarz, a na wycieczkach i tak nie zobaczysz różnicy w porównaniu do kita. Co innego fotki w pomieszczeniach czy gorszych warunkach oświetleniowych. Wtedy te 2.8 pomaga.
    Podsumowując kit IS , a resztę kasy do szuflady albo na lokatę i kupować wtedy gdy żona powie, że czegoś jej brakuje (bo zdaje się , że pisałeś, że to dla żony sprzęcik ;-))

Uprawnienia umieszczania postów