Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

FreelancePhoto
    Guest

Default Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

Witam!
    Mam 50D i kilka szkiełek w tym także C18-200mm IS. Ostatnio zauważyłem iż pod frontową soczewką jest jakiś maleńki paproch.... Na zdjęciach nie ma żadnego problemu bo nie widać ani na jasnym ani na ciemnym tle. Jednakże denerwuje mnie to strasznie bo jeśli dostał się jeden to może i więcej. Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało. Pytanie czy znacie w łódzkim lub mazowieckim jakiś serwis który w razie problemu niskokosztowo i przede wszystkim dokładnie to wyczyści??? Przy okazji chciałem zapytać czy posiadacze serii L serio nie mają takich problemów??
    Pozdro,
    Łukasz

Uzależniony poszukiwacz2006's Avatar

Co rozumiesz pod pojęciem " w razie problemu"? Rób zdjęcia i nie przejmuj się paprochami. Nawet L-ki zasysają trochę świństwa do środka. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Tomeksad2's Avatar

Pyłki były, są i pewnie będą i nikt się nimi specjalnie nie przejmuje tylko robią zdjęcia.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie gonzo44's Avatar

Odpowiem, na drugie z pytań jako posiadacz serii L sztuk raz - nie, nie mam takich problemów, pewnie dlatego, że zupełnie się tym nie przejmuje. Skoro na zdjęciach nie widać to nie ma co sobie głowy zawracać i z jednym pyłkiem latać po serwisach.

Uzależniony Biperek's Avatar

Jak na zdjęciach nie ma problemu to po co się przejmować ? Za jakiś czas jak będziesz miał ich tam "naście" to przestaniesz się przejmować Miałem kiedyś 70-210 f/3,5-5,6 USM - to był odkurzacz Na zdjęciach zero problemu. Od 2 lat mam 70-200 f/4 L - zero paprochów. Nie bierz do głowy dopóki nie chrzęści i nie wyłazi na zdjęciach. Szkoda nerwów i pieniędzy na ewentualne czyszczenie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Quote Originally Posted by FreelancePhoto View Post
    ..Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało..
    Pyłki dostają się przez "tubus" przy zamianie ogniskowej. Występuje efekt próżni i szkło zasysa kurz jak odkurzacz.

Pełne uzależnienie Eberloth's Avatar

Miałem przyklejone takie "cóś" do T 28-75. Też mnie wqrzało. Oczywiście zdjęcia bez żadnej skazy. A "cóś" po 2 miesiącach samo sobie gdzieś poszło
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Dopiero zaczyna adi_85's Avatar

Jeżeli pyłek nie jest widoczny na zdjęciach, to nie ma sensu się tym przejmować, tylko robić jak najlepsze fotki :-D
    Bardziej martwiłbym się o matrycę, bo może byc tak jak u mnie - na przysłonach rzędu f/16 - syf jakich mało... a zauważyłem to dopiero po ponad 2 latach posiadania puszki. Się wyczyści i się będzie dalej nie przejmować :-D

Pełne uzależnienie roshuu's Avatar

Olej to. Jak bedzie calkowicie szaro na przedniej soczewce to dopiero wyczysc
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie mate00sh's Avatar

Myślisz, że Helmut Newton miał miał bardziej szczelny obiektyw w swoim Rolaju?
    Dopóki paprochy nie zasłonią Ci połowy przedniej soczewki nie masz się raczej czym przejmować. Jak pisali koledzy - idź rób zdjęcia, nie czytaj for internetowych
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Page 1 of 2 12 LastLast