Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

FreelancePhoto
    Guest

Domyślnie Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

Witam!
    Mam 50D i kilka szkiełek w tym także C18-200mm IS. Ostatnio zauważyłem iż pod frontową soczewką jest jakiś maleńki paproch.... Na zdjęciach nie ma żadnego problemu bo nie widać ani na jasnym ani na ciemnym tle. Jednakże denerwuje mnie to strasznie bo jeśli dostał się jeden to może i więcej. Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało. Pytanie czy znacie w łódzkim lub mazowieckim jakiś serwis który w razie problemu niskokosztowo i przede wszystkim dokładnie to wyczyści??? Przy okazji chciałem zapytać czy posiadacze serii L serio nie mają takich problemów??
    Pozdro,
    Łukasz

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Co rozumiesz pod pojęciem " w razie problemu"? Rób zdjęcia i nie przejmuj się paprochami. Nawet L-ki zasysają trochę świństwa do środka. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Pyłki były, są i pewnie będą i nikt się nimi specjalnie nie przejmuje tylko robią zdjęcia.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Odpowiem, na drugie z pytań jako posiadacz serii L sztuk raz - nie, nie mam takich problemów, pewnie dlatego, że zupełnie się tym nie przejmuje. Skoro na zdjęciach nie widać to nie ma co sobie głowy zawracać i z jednym pyłkiem latać po serwisach.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Jak na zdjęciach nie ma problemu to po co się przejmować ? Za jakiś czas jak będziesz miał ich tam "naście" to przestaniesz się przejmować Miałem kiedyś 70-210 f/3,5-5,6 USM - to był odkurzacz Na zdjęciach zero problemu. Od 2 lat mam 70-200 f/4 L - zero paprochów. Nie bierz do głowy dopóki nie chrzęści i nie wyłazi na zdjęciach. Szkoda nerwów i pieniędzy na ewentualne czyszczenie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FreelancePhoto Zobacz posta
    ..Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało..
    Pyłki dostają się przez "tubus" przy zamianie ogniskowej. Występuje efekt próżni i szkło zasysa kurz jak odkurzacz.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Miałem przyklejone takie "cóś" do T 28-75. Też mnie wqrzało. Oczywiście zdjęcia bez żadnej skazy. A "cóś" po 2 miesiącach samo sobie gdzieś poszło
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Jeżeli pyłek nie jest widoczny na zdjęciach, to nie ma sensu się tym przejmować, tylko robić jak najlepsze fotki :-D
    Bardziej martwiłbym się o matrycę, bo może byc tak jak u mnie - na przysłonach rzędu f/16 - syf jakich mało... a zauważyłem to dopiero po ponad 2 latach posiadania puszki. Się wyczyści i się będzie dalej nie przejmować :-D

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Olej to. Jak bedzie calkowicie szaro na przedniej soczewce to dopiero wyczysc
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Myślisz, że Helmut Newton miał miał bardziej szczelny obiektyw w swoim Rolaju?
    Dopóki paprochy nie zasłonią Ci połowy przedniej soczewki nie masz się raczej czym przejmować. Jak pisali koledzy - idź rób zdjęcia, nie czytaj for internetowych
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów