mam od niedawna Sigme 70-300 APO DG. jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. znakomity kontrast, piekne kolory, bardzo dobra ostrosc w calym zakresie - nawet w dlugim koncu (przy samych 300mm troche gorzej, ale tak 200~250mm jest nadal bardzo porzadnie).
przy pelnej dziurze jest OK. jesli swiatla starcza to warto przymknac do f/8, ale i bez tego jest akceptowalnie.
tryb makro, wbrew moim obawom, jest zupelnie uzyteczny i optycznie w porzadku. zaleta obiektywu jest dosc przyjemny (jak na tej klasy zoom) bokeh. to mnie akurat bardzo na plus zaskoczylo, bo nie spodziewalem sie.
z wad to dosc wolny AF - jak u Sigmy. mnie to az tak bardzo nie przeszkadza, bo zdjec akcji robie wzglednie malo. mozna tez sie przyczepic do kontrastu pod swiatlo - zauwazalnie spada
generalnie, to Sonnar moze z tej Sigmy nie jest, ale jak potrzeba na szybko cos robic to bez zadnego zazenowania siegam i fotografuje. musze wykombinowac jakis home-mage extender na oslonke przeciwsloneczna, zeby przy zdjeciach pod swiatlo lepiej odseparowac promienie rysujace...
za te pieniadze (u nas 900zl, ja kupilem za jakies 680zl) to znakomity zakup