Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Szkła długie -prośba o radę [350D]

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A to mnie bardzo ciekawi. Przy długim tele DOF jest zwykle dość wąskie i jak się mają ruchy pierścienia do ustawienia ostrego kadru? Czy przez trochę badziewny wizjer DSLR widać że łapie ostrość?
    przy f/5.6 nie jest az tak zle jesli chodzi o GO. a w wizjerze 10D, dziekuje, jakos sobie radze. na tyle, ze mam wiecej zaufania do wlasnego oka, niz do AF aparatu/obiektywu, ktore musza sobie poradzic z bardzo niskim kontrastem.

jestem generalnie nawykly do zagladania w Sigme 18-125 z nakreconym polarem. w najszerszym kacie (gdzie najczesciej robie zdjecia) daje to efektywnie swiatlo na poziomie f/8. oczy, bogu dzieki, jeszcze sluza
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-10-2005 o 10:19
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    zgadza sie - AF w Sigmie jest za wolny, zeby ten obiektyw powaznie rozwazac do zdjec akcji. w Zoo akurat sprawdzalem (z tym, ze nie na hipkach) i jest OK, ale z dzieckiem spodziewam sie niezlej przeprawy jak juz zacznie petac sie u nog (moze do tego czasu kupie jakiegos spacer-zooma z szybkim AF).

natomiast czytajac opinie na forum typu dpreview wez pod uwage, ze ich stac na drozsze klocki i producenci trzeci zawsze sa gorsza alternatywa. dlatego Sigma (czy Tamron, czy Tokina) zawsze beda na starcie gorzej oceniane za sama etykietke

2 sekundy ustawiania AF w 70-300 DG sa mozliwe. w dlugim koncu, przy bardzo niskokontrastowym motywie. a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK
    2 sekundy to ja miałem nawet na tym canonie USM 1) .... latał z jednego konca do drugiego....
    Czy mogłbyś przysłać mi kilka sampli (w pełnej rozdzielczosci) z tej Sigmy 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro na najkrótszym(moze 1-2) i nadłuższym końcu (kilka)- moze na adres; piotr.lutynski@wp.pl

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Czy mogłbyś przysłać mi kilka sampli (w pełnej rozdzielczosci) z tej Sigmy 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro na najkrótszym(moze 1-2) i nadłuższym końcu
    OK, cos wybiore i podesle.

JPEG-i?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

JPEG-i?
    Wrzuć jakies RAW'y (lub JPG bez obróbki parametry na 0) np na http://www.rapidshare.de/ i zapodaj link. Za friko na tym serwerze masz ok. 25MB
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

JPEG-i?
    Tak i moga być nawet 80%...
    Mi chodzi o ostrość, mydło i aberacje...

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 17-10-2005 o 10:26
    Lutek

Domyślnie

Tak i moga być nawet 80%...
    Mi chodzi o ostrość, mydło i aberacje...

Pozdr
    jednak prosze o JPG bo w robocie nie moge zainstalować zadnego konwertera RAW wiec prosze o JPG...

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 17-10-2005 o 10:36
    Lutek

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Prosiłbym o radę w sprawie długiego szkła:
    (...)
    PS) wg moich obserwacji ten 1) pod wzgledem jakosci obrazu jest słabszy od innego mojego szkła 28-105/3.5-4.5 USM i słabszy też od kita.... szukam czegoś porównywalnego jakościa z tym 28-105/3.5-4.5 USM
    EF 100-300 4.5-5.6 Canona jest akurat przedłużeniem ogniskowych 28-105. I mechanicznie jest bardzo podobnie skonstrułowany. Tak samo: back focus, prawdziwy ring USM z FTM. Szybciutki, cichutki i MZ przyzwoity optycznie (jak na obiektyw z tej półki oczywiście)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    EF 100-300 4.5-5.6 Canona jest akurat przedłużeniem ogniskowych 28-105. I mechanicznie jest bardzo podobnie skonstrułowany. Tak samo: back focus, prawdziwy ring USM z FTM. Szybciutki, cichutki i MZ przyzwoity optycznie (jak na obiektyw z tej półki oczywiście)
    A mozna by prosic o jakies samle przy 300mm?
    [ piotr.lutynski@wp.pl ]
    Lutek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przyklady z Sigmy 70-300 APO DG wrzucilem tutaj:
    http://akustyk.magma-net.pl/temp/sigma

JPEGi, wiec w EXIF-ie wszystkie informacje. rozne ogniskowe, zdjecia ze swiatlem i pod swiatlo - dla porownania.
    www albo tez flickr

Domyślnie

przyklady z Sigmy 70-300 APO DG wrzucilem tutaj:
    http://akustyk.magma-net.pl/temp/sigma

JPEGi, wiec w EXIF-ie wszystkie informacje. rozne ogniskowe, zdjecia ze swiatlem i pod swiatlo - dla porownania.
    dzieki... ściągam :-)

Pozdr
    Lutek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów