Zakupiłem wymienione ustrojstwo. Powiększenie obrazu w wizjerze wyraźne, zdecydowana poprawa. Wystepuje też zjawisko opisane przez sana, tzn. żeby widzieć wyraźnie brzegi kadru, trzeba lekko spojrzeć na boki (patrząc jedynie centralnie nie obejmuje się spojrzeniem obydwu boków), ale moim zdaniem nie jest to dokuczliwe, można się szybko przyzwyczaić.Drabinka na dole jest widoczna,bez potrzeby kombinacji. Do adaptera dołączone są dwie muszle silikonowe, większa i mieksza jest chyba wygodniejsza dla okularników, mniejsza, którą założyłem nie blokuje czujnika oka w moim 450D. W sumie ja oceniam na plus.
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Do 5D zamiast tej tenpy polecam dk-17m Nikona. Ma rzeczywiscie wieksze powiekszenie i lepsza jakosc. Wada jest ze trzeba troszke przerabiac ale ja jestem zadowolony.
O tak:
http://www.pbase.com/kkawakami/5d_eyepieces_etc
Ja tą osłonkę pilnikiem załatwiłem z bdb rezultatem
Tak jak w dk-17m w nikonach czyli naprawdę nieźle(choć dystorsja jest). Mialem poprzedni dk-21m do s5 pro i bylo gorzej, a nie narzekałem.
A czy do FF nie lepsze sa te Tenpy 1,22x skoro 1,36x troche za duzo powiekszaja i jest problem z ogarnieciem brzegow. Ktos uzywa moze tenpy 1,22x z FF?