Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 99

Wątek: wizjer w cropie jak w FF ???

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupić można u mnie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Miałem 20D(ten sam wizjer jak w 30D) i mam 40D, i może mnie już pamięć myli ale jestem na 99% pewien, że różnica jest spora jeśli chodzi o wielkość matówki 20/30D vs 40/50D.
    D80 ma coś pośredniego pomiędzy 30D a 40D, dla mnie jest to różnica widoczna, ale nie porażająca.

Ja planuje zmienić matówkę na jaśniejszą EF-S i okular powiększający - wtedy faktycznie może to coś da przy manualnych obiektywach. Wiem że są matówki z klinem i mikrorastrem do 40D ale prawdopodobnie będą zakłócać działanie środkowego punktu AF tak jak w 5D więc ten pomysł chyba na razie sobie odpuszczę.[/QUOTE]

Matówkę z klinem chętnie sam bym przygarnął, ale taka jak chcę kosztuje trochę za dużo (catz eye z klinem, mikrorastrem, optibrite i liniami trójpodziału).
    Nie bardzo rozumiem, jak klin i mikroraster może zakłócać pracę AF - przecież matówka nie leży w torze optycznym do sensorów AF. Być może będzie zakłócać pomiar światła, ale na AF nie powinna mieć żadnego wpływu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem, jak klin i mikroraster może zakłócać pracę AF - przecież matówka nie leży w torze optycznym do sensorów AF. Być może będzie zakłócać pomiar światła, ale na AF nie powinna mieć żadnego wpływu.
    Zakłóca pomiar światła tylko. Wpływu na AF nie ma żadnego. No i jest ciemniej w wizjerku. Bywa też efekt zaciemnienia klina lub rastra przy obiektywach z f/5,6-8 ale to zależy też od konstrukcji szkła.

Pozdro.,
    M.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktosiu Zobacz posta
    Kupić można u mnie.
    jakies szczegoly?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Kupić można u mnie.
    Jak i za ile?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jakies szczegoly?
    Generalnie szczegóły to na pw :-)
    Strona tenpa.pl w budowie.
    Czekam na propozycje testów / zdjęć / informacji które Was interesują.

Pozdrawiam,
    Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Generalnie szczegóły to na pw :-)
    Strona tenpa.pl w budowie.
    Czekam na propozycje testów / zdjęć / informacji które Was interesują.
    Jeśli znajdzie się kilka chętnych osób to możemy zrobić mały warsztacik gdzieś w plenerze (Warszawa, ew. jakaś bliska okolica) - będzie okazja do przetestowania sprzętu oraz jakichś zdjęć :-)
    Są chętni? :-)

Pozdrawiam,
    Marcin
    Ostatnio edytowane przez ktosiu ; 09-03-2010 o 16:49 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Tutaj mamy coś podobnego http://www.allegro.pl/item948601012_...zla_oczna.html

tylko cena nawet trochę większa niż ta Tenpa
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A takie muszle sa uniwersalne, cze dedykowane do konkretnego modelu/matrycy?
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    A takie muszle sa uniwersalne, cze dedykowane do konkretnego modelu/matrycy?
    Muszla jest w komplecie z adapterem do sprzętu danego producenta. Można też dokupić adapter do np. Olympusa. Jak już chyba pisałem sam element powiększający to taki odpowiednik Dk-17m Nikona (tam w pro korpusach okular jest wkręcany, muszelka z Allegro tego nie potrafi :-) ).

Pozdrawiam,
    Marcin

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raus Zobacz posta
    Tutaj mamy coś podobnego http://www.allegro.pl/item948601012_...zla_oczna.html

tylko cena nawet trochę większa niż ta Tenpa
    Jeśli ktoś to do 5D przykręci to bardzo proszę o opinię.
    Na stronie producenta jest tez jakaś wersja specjalnie do Canona, ale nie bardzo widać na czym polega różnica. Przypuszczam że nie posiada adaptera tylko od razu jest dopasowana. Możliwe też że dzięki temu leży bliżej wizjera i przez to lepiej widać (mniejsza winieta).

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów