Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Aparat na raty i faktura vat

Domyślnie Aparat na raty i faktura vat

Witam,
    Mam możliwość zakupu aparatu na firmę, zatem także odciągnięcie sobie podatku vat.

Jak wygląda zakup sprzętu na raty?

Kupuję, dostaję fakturę vat na całość, a raty sobie spłacam i w zależności jak się rozliczam to po takim czasie już dostaję zwrot ?
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Dopiero zaczyna Awatar artur678
    Miasto
    Wodzisław Śl., Silesia Superior

Domyślnie

Właśnie tak jak piszesz.
    Moja strona, Nikon + Canon www.az-foto.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur678 Zobacz posta
    Właśnie tak jak piszesz.
    Dzięki za odpowiedź.
    Ważne jest przy zakupie na firmę czy jest to samo body, czy z obiektywem?
    Jeżeli firma nie jest z branży fotograficznej, warto by było kupić razem ze szkłem, bo potem może się ktoś przyczepić. Rozumiem,że taki aparat bierzemy jako środek trwały.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Domyślnie

Odgrzewam problem, bo wtedy kupiłem inny sprzęt. Teraz spowrotem interesuję się tematem.
    Przeleciałem przez internet i piszą o problemach przykładowo w Euro AGD (nie mam jeszcze docelowego sklepu gdzie kupię sprzęt), ale pytania mam następujące

1) Zgodne z prawem jest, że kupię sprzęt na raty, dostanę na niego paragon i w ciągu 7 dni zażądam f-vat. Odliczenie będzie możliwe itd. ?

2) Nie ma problemu, gdy idę do np. Media Markt idę do sprzedawcy, poproszę to i to, piszemy na raty, idę do Lukasa i Lukas daje na firmę klasyczne raty jak w przypadku klienta indywidualnego? Nie musi być już to leasing? Niby w nazwie jest imię i nazwisko, więc jako samozatrudnienie można to potraktować.

Jakie macie jeszcze doświadczenia w przypadku takiego zakupu, szczególnie firmy poza branżą foto? Chciałem wziąć body+szkło jako środek trwały.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ad 1 - Sądzę że nie powinno być problemy, chociaż mogą się przyczepić bo na fakturze może być napisane że płatność ratalna.
    ad 2 - Jeśli to jest środek trwały to możesz odliczyć ale powyżej 3tyś z tego co się orientuje chyba że tkwię w błędzie.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Ad 1) jest tak jak piszesz
    Ad 2) Leasing i kredyt to dwie różne rzeczy ty wybierasz w jaki sposób chcesz finansować środek trwały, oczywiście że na firmę może być klasyczny kredyt, mało tego jeśli kredyt będzie na firmę "xy" Pan jan kowalski i będzie to wyraźnie zaznaczone w kredycie to oprócz tego że możesz sobie jednorazowo zamortyzować środek trwały o wartości do 3,5k pln netto (a w wielu przypadkach również droższy, trzeba tylko sprawdzić wyłączenia) to w koszty możesz wpisywać również odsetki od kredytu.

Jesli chodzi o zakup sprzętu foto w firmie nie foto, musisz po prostu umieć wykazać że taki zakup był uzasadniony w celu uzyskania przychodu w twojej firmie lub zapewnienia takiego przychodu w przyszłości.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Paweł - zwróć się z tym tematem do naszych forumowych handlarzy.

Z pewnością załatwisz bez żadnych problemów i raty i fakturę.
    Choć do tej pory kupowałem za gotówkę to rozważałem zakup ratalny i na pytanie o fakturę nasz forumowy sprzedawca stwierdził iż problemu żadnego nie widzi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    (...)
    ad 2 - Jeśli to jest środek trwały to możesz odliczyć ale powyżej 3tyś z tego co się orientuje chyba że tkwię w błędzie.
    Wydaje mi się, że to kwota powyżej 3500 zł netto.
    Ostatnio edytowane przez AMMarshall ; 24-11-2010 o 10:53 Powód: Automerged Doublepost
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Uprawnienia umieszczania postów