Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Wątek: Canon 17-40/4L VS Tamron 17-50/2.8 VC

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE]
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Owszem. Ale nie ma funkcjonału który daje Ci jedną miarę dobroci obiektywu hurtem i na dodatek zdyskretyzowanego do zasadności sformułowań typu "2:0 dla Tamrona". Z bardziej ekstremalnych składników tego funkcjonału wymienić można przekrój zastosowań (hipotetyczną wymianę cropa na FF), prawdopodobieństwo awarii, wygląd oraz... Lans (nie mylić z Lens )

Mylisz sie .
    Sa dwa podejscia do zagadnienia.

Kazda z cech mierzalnych ( rozdzielczosc , AC , dystorsja , koma , decentrycznosc . winieta i jeszcze cos tam mozna wymienic) mozna pomierzyc i odpowiednio wywazyc . " dobroc" obiektywu mozna wyrazic jednym parametrem

i jest to czesto stosowane przy ocenie wlasnosci obiektywow.
    jesli rozne obiektywy sa mierzone wg tych samych zasad to mozna porownywac miedzy soba ich wlasnosci optyczne.

i drugie podejscie :
    mozna porownywac kazda z cech oddzielnie , ale pytaniem jest na ile ktora wplywa na jakosc obrazu.
    Innymi slowy czy np lepszy jest obiektyw o niskiej rozdzielczosci bez viniety czy super ostro rysujacy z vinieta?

Ustala sie granice dopuszczalnego bledu ( np dla dystorsji 5%) i o ile ta wartosc nie zostaje przekroczona uznaje sie ze obiektywy sa pod tym prawidlowe - nie wycenia sie szczegolnie tych cech. Tzn ustala sie granice ktora nie moze zostac przekroczona - mierzy sie glownie rozdzielczosc.
    Porownuje sie tylko cechy istotne .

Najistotniejsza jest rozdzielczosc , gdyz w duzym stopniu jest ona zalezna od innych ew. bledow. i jest napbardziej miarodajna dla jakosci / rozdzielczosci odwzorowania .

Ja dokonalem prostego empirycznego porownania istotnych dla praktyki fotografujacego cech .

chyba nie budzi watpliwosci ze jasnosc obiektywu ,rozdzielczosc. IS maja znaczenie.
    Co do wlasnosci optycznych to zobacz chocby na optycznych wyniki pomiarow rozdzielczosci - najwazniejszej cechy - pozostale cechy odgrywaja mniejsza role , gdyz mozna je skorygowac softwarowo ( dystorsja , winieta , nawet ac) , choc tez jakies znaczenie maja.

Jesli chce sie dokonac swiadomie wyboru to wg jakis kryteriow , tzn byc swiadomym tych kryteriow. I ja je wymienilem.

Jesli dla kogos kryteria wyboru sa inne to winen dokonac wyboru innego obiektywu niz ja.

Kod php:

Tego nie rozumiem przyznam
    Znam takich co powiedząże z faktu że 2.8 można przymknąć do 4.0 w żaden sposób nie wynikaże lepiej mieć 2.8 niż powiedzmy 4.0+1.4Oczywiście że lepsze 2.8 niż 4.0A jeszcze lepsze 1.4Tylko że jak zwyklecoś za coś

uzyles nieracjonalnego argumnetu.
    powolales sie na fakt iz nie da sie skompensowac sily swiatla 1,4 w obiektywie o sile 2,8- To prawda , ale nie wynika z tego ze wybor obiektywu o sile 2,8 w stosunku do sily 4,0 nie mialby sensu.

czyli podales argumnet absolutnie nie miajacy nic wspolnego z porownaniem 2,8 i 4.0

Kod php:
    Z mojego marnego doświadczenia wynikaże w zakresie ogniskowych o których debatujemy większość problemów to jednak ruch obiektu a nie aparatu (oczywiście zależy co fotografujemyja jednakowoż wolę materię ruchomą ;)), nie przeceniałbym więc znaczenia IS

nie mozna tak powiedziec.

jedno i drugie ma znacznie.
    im mniejsze poruszenie ( niezaleznie czy aparatu czy obiektu ) tym lepsza jego ostrosc odwzorowania.
    W okresie jesienno zimowym u nas nie czesto panuja warunki zeby fotografowac na zewnatrz np na 8,0 ( wypadaloby przymknac o 1 st obiektyw o sile 5,6) - a to juz wymaga wysokich ISO czyli powoduje spadek jakosci obrazu i to spory.
    Sily swiatla nigdy za wiele. Jasny obiektyw zawsze mozesze przymknac , ciemnego nie rozjasnisz. A do tego jesli jasny i z IS !! - to juz nie musisz czesto pamietac o statywie.

Kod php:
    Nie mam bardzo fajnego 15mmnie mam często przeze mnie używanegogłównie do szybkich portretów plenerowych 85mmktóre JA lubię robićDodatkowonie muszę ściągać polara ze szkła kiedy wchodzę do ciemnicylepiej jest przekręcić w spokoju przy wejściu szkło
    ten obiektyw to oddzielny temat.
    z jednej strony jest b.dobry skorygowany optycznie .
    z drugiej jednak jak na 85 ciemny i nie jest tani.
    Nie jest to rzeczywiscie obiektyw uniwersalny.
    Daleko mu uniwersalnoscia zastosowan do 17-55 IS mm.

MOzna mnozyc przyklady , ale tak banalna sytuacja jak spacer w lesie .
    na 5,6 za bardzo nie podskoczysz. No ma on spore ograniczenia wynikajace z malej sily swiatla.

Kod php:
    Znów zależy co uważasz za powalające a co nie w tej dziedzinieCiągnąć to dalej można powiedzieć że najlepiej kupić 35/1.4 i nogowaćTe 2mm na szerokim przydają mi się cholernie30cm z przodu również

przed laty meki wyboru nie bylo.
    Zoomy byly optycznie zdecydowanie slabsze od stalek.
    Jesli chcialo sie jakosci nalezalo wykluczyc zoom.

Dzisiaj jakosc zoomow jest porownywalna ze stalkami , na niektorych zakresach ogniskowych i przyslon calkowicie porownywalna a nawet nieco wyzsza.

Nie ma dzisiaj absolutnej potrzeby poslugiwania sie stalkami - chyba ze ze wzgledu na jasnosc , ale z drugiej strony na pelnej diurze obiektywy 1,4 , 1,2 rysuja marnie. W fotografii reportazowej ?

Kod php:
    Nie twierdzę tym samymże standardowe z 2.8 są "nie-teges"Ale to że akurat ja wybrałem coś innegoże ktoś może nad nie cenić bardziej 17-40/4 warte jest tej dyskusjibo pozwala spojrzeć na sprawę z różnych punktów widzenia i rozszerzy horyzonty przy dokonywaniu wyborów przez innych forumowiczów

zaraz , zaraz . ja nie dyskutuje , czy tez oceniam wybor jaki dokonales.
    Cokolwiek kupiles , jesli jestes zadowolony - kupiles dobrze.

Ja tylko zwracam uwage , ze sa dla APS-C obiektywy bez czerwonego paska , rysujace lepiej , o lepszych parametrach - czyli wszystkim tym co da sie zmierzyc i ma znaczenie na latwosc / mozliwosc / jakosc fotografowania.

Kod php:
    Nie ma bowiem tu odpowiedzi prostychtypu 2:0 dla TamronaI zwykle odpowiedź jest tylko właściwa dla jednego odbiorcy

Nie calkiem.

jasnosc , rozdzielczosc, zakres ogniskowych , precyzja AF maja chyba znaczenie dla wszystkich swiadomie fotografujacych.

Najpierw mialem tamrona.
    pozniej dobieralem 17-40 L.
    Nie przekonal mnie pod aps-c , pozostalem przy tamronie.
    ( do tego leciutki , taniutki - zero strachu o utrate )

Na FF zdecydowalem sie na s 15-30 ( 3,5 - 4,5 troche ciemnawy za to lekki ) i c24-70 L ( wlasciwie to go nie lubie - duzy . ciezki , niezbyt ostry na 2,8 , a ze wzgledu na 2,8 go przeciez sie kupuje , chyba sigma balaby lepsza - upss - na forum canona nie powinenm tego pisac ;-) )

Wyspa Bahama
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 09-03-2010 o 16:35

Uprawnienia umieszczania postów