Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Zbyt "chłodne" zdjęcia

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zbyt "chłodne" zdjęcia

Witam!
    Mój zestaw:
    Canon 50d
    17 - 85 IS USM
    Filtr UV Hoya HMC super
    Mam za sobą pierwsze zdjęcia i jestem trochę zawiedziony, bo wychodzą mi jakieś takie "wyprane" kolory i zbyt chłodne. Zbyt wiele niebieskiego. czy coś robię źle? Czy może taka jest charakterystyka sprzętu? Jak rozwiązać ten problem? Wolał bym, aby zdjęcie były w ciepłych tonacjach i dośc mocnych kolorach. Co zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Robisz w RAW czy jpg? Jesli w jpg to w aparacie masz ustawienia do poprawy kolorow
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no i oczywiscie warto by blo te zdjecia zobaczyc aby ocenic, bo winny moze byc monitor - szczegolnie jak ogladasz ze fotki na ekranie laptopa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Robisz w RAW czy jpg? Jesli w jpg to w aparacie masz ustawienia do poprawy kolorow
    W jpg - bo nie muszę aż tak baczyć na maksymalną jakość, a zależy mi na objętości. A ustawienia, o których piszesz, jeszcze nie wiem jak znaleźć, bo sprzedawca - memeja zapomniał mi do aparatu dołaczyć instrukcji (a muszę koniecznie mieć drukowaną) i czekam aż mi dośle. Może jakaś mała podpowiedź póki co? Na razie trochę poznaję balans bieli w tym aparacie, ale nawet jak robię "teoretycznie dobrze", to efekt nie powala póki co. Mam też trochę problem ze światłem "mieszanym".
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no i oczywiscie warto by blo te zdjecia zobaczyc aby ocenic, bo winny moze byc monitor - szczegolnie jak ogladasz ze fotki na ekranie laptopa
    No, na laptopie, ale mimo wszystko widać, że jest to problem z obrazem, gdyż częśc zdjęć prezentuje się lepiej. Np. widzę, że przy oświetleniu, jakie miałem (jarzeniówki) łądniej mi wyszły zdjecia z korekcją bieli na światło dzienne. aczkolwiek i tam widzę pewne niedoskonałości. Jak będę miał możliwośc (jeśli!) to postaram się coś tu dać na próbę.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 07-03-2010 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Na puszce pod tylnym ekranem jest przycisk z symbolem "wiatraczka" wchodzisz z jego pomocą w tryb wyboru stylu.
    A instrukcję po Polsku można ściągnąć w formacie PDF ze stronki Canona:

http://software.canon-europe.com/sof...334.asp?model=

możesz się tym wesprzeć póki nie dostaniesz drukowanej, lub... wydrukować
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 07-03-2010 o 16:35 Powód: update
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Problem chyba leży po stronie źle dobranego balansu bieli...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Na puszce pod tylnym ekranem jest przycisk z symbolem "wiatraczka" wchodzisz z jego pomocą w tryb wyboru stylu.
    A czy któryś z nich byłby taki najbardziej "uniwersalny", dobry dla początkującego? Bo choć wcześniej pracowałem na lustrzance (dość prostej - minolta 505 si super) to widzę, jak bardzo się 50d różni i praktycznie wszystkiego muszę się uczyć od nowa. To zupełnie inny sprzęt jednak.

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Problem chyba leży po stronie źle dobranego balansu bieli...
    Próbowałem na różne sposoby, z róznymi ustawieniami balansu - efakt podobny. Dodam, że na razie korzystam z automatyki - na manulalne różne przyjdzie czas.
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 07-03-2010 o 16:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja jestem pewny, ze zdjecia ktore wydaja Ci sie zimne sa w rzeczywistosci ok, natomiast zdjecia ktore sa wedlug Ciebie lepsze, sa za cieple,

puszki Canona prawie zawsze jak zle ustawiaja balans to w kierunku cieplym,

winny jest zdecydowanie monitor i od niego bym zaczal wszystko ustawiac, tzn zrob sobie z tych zdjec co masz jakies odbitki w zaufanym labie i porownaj z tym co widzisz na ekranie, jestem pewny ze bedzie tak jak pisalem wyzej

wstaw tu na forum, albo podlinkuj jakies zdjecie, ktore wydaje Ci sie za zimne
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 07-03-2010 o 16:49
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

A może prościej zrobić zdjęcie w RAW i zobaczyć co mu dolega ... na forum obszernie opisana jest obróbka RAW.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja jestem pewny, ze zdjecia ktore wydaja Ci sie zimne sa w rzeczywistosci ok, natomiast zdjecia ktore sa wedlug Ciebie lepsze, sa za cieple,
    Możliwe. Ja generalnie jestem też przyzwyczajony do zdjeć z mojej minoltki (dimage 7i), która miała tendencje do robienia "ciepłych" (no, może z wyjątkiem plaży ) Może też racja, że zobaczę jak to wychodzi z laba. ew. mój laptop, z inną matrycą, troszkę inaczej oddaje kolory (choć obawiam się, że przekamuje w drugą stronę ) - jednak obecnie mało sprawny (do naprawy) - bo w tej chwili korzystam "gościnnie" z kompa ojca.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów