Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Zbyt "chłodne" zdjęcia

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

ja na ten przykład w pełnym słońcu i na ogół wszędzie na dworze korzystam z balansu bieli ustawionego na chmury - tym pierwszym bodaj że od lewej strony przy górnym wyświetlaczu. 50D już taki jest, że daje kolory wyprane. co do instrukcji to niczego nie wniesie w ten temat, menu polskie jest takie czytelne, że wystarczy.
    canon

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Na twoim miejscu robilbym jednak w RAW - potem sobie poustawiasz z RAWow..
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    ja na ten przykład w pełnym słońcu i na ogół wszędzie na dworze korzystam z balansu bieli ustawionego na chmury - tym pierwszym bodaj że od lewej strony przy górnym wyświetlaczu. 50D już taki jest, że daje kolory wyprane. co do instrukcji to niczego nie wniesie w ten temat, menu polskie jest takie czytelne, że wystarczy.
    to Ty masz jedna czerwien...autobalans w tych puszkach jest na prawde dobry.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu

Domyślnie

Dokladnie. Pomijajac obiektyw, to wlasnie picture styles moze tez dawac popalic, oprocz parametrow ekspozycji i balansu bieli.

Dobrze byloby zainstalowac DPP jesli jeszcze tego nie zrobiles i cyknac jakies jedno zdjecie kontrastowej sceny, ale w RAW. Wtedy z poziomu komputera mozesz sobie ustalic jakis picture styles do uzywania w danych warunkach, jesli juz koniecznie maja to byc pliki jpg, przy okazji dowiesz sie tez ze czesto nie warto ufac automatycznemu balansowi bieli, zwlaszcza w ciemnych pomieszczeniach...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    50D już taki jest, że daje kolory wyprane.
    Ale chyba da się coś z tym zrobić w ustawieniach? Bo jak nie to kicha... Nie wiem, czy zakup 50d nie był w takim razie błędem i czy nie odesłać go do sklepu. potrzebuję mocnych, wyrazistych kolorów bez bawienia się w programach graficznych. tylko wówczas jest pytanie o uczciwość oferty Canona, który pokazuje takie ładne zdjęcia zawsze. :/

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triplex Zobacz posta
    Ale chyba da się coś z tym zrobić w ustawieniach? Bo jak nie to kicha... Nie wiem, czy zakup 50d nie był w takim razie błędem i czy nie odesłać go do sklepu. potrzebuję mocnych, wyrazistych kolorów.
    Bosz. Napisałem ci gdzie i co i jak. Podjedź sobie suwaczkiem "nasycenie" na maks i będziesz miał kolorki, że ho, ho.

Kurka, no, lenistwo - napisane wyżej jak możesz zrobić a ty z pytaniem czy da się coś zrobić i że pucha do serwisu. Jest 10 metod na kolorki z puszki a ta jest najprostsza.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 08-03-2010 o 00:41
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Bosz. Napisałem ci gdzie i co i jak. Podjedź sobie suwaczkiem "nasycenie" na maks i będziesz miał kolorki, że ho, ho.
    Nie, no spoko... Tylko to wszystko na razie dla mnie "czarna magia"... A ja w dodatku należę do ludzi, którzy cholernie się wnerwiają, jak coś jest nie tak. ...i szybko tracą głowę! Nie, no kurcze, nie lubię, jak mi coś od razu ładnie nie "gra".
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 08-03-2010 o 00:42

Domyślnie

sprawdz czy robisz w AdobeRGB czy sRGB. Kiedyś miałem ustawione adobeRGB i kolory były wyprane

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triplex Zobacz posta
    Nie, no spoko... Tylko to wszystko na razie dla mnie "czarna magia"...
    Masz wyżej napisane co, gdzie i jak. Co za problem posprawdzać sobie ustawienia? Im bardziej na plus, tym więcej kolorków, im bardziej na minus, tym mniej. Ostrość, wiadomo, kontrast podobnie, ton koloru to zafarb, można pójść w każdy jaki się chce, ale generalnie nie polecam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol Zobacz posta
    sprawdz czy robisz w AdobeRGB czy sRGB. Kiedyś miałem ustawione adobeRGB i kolory były wyprane
    sRGB
    A przy okazji - czy ktoś mógłby w skrócie wyjaśnić czym to się właściwie różni? bo nie łapię... :/

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów