Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Tłumiki do lustrzanek

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tłumiki do lustrzanek

Witam kolegów!
    Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem eosa 50d. Fotografię cyfrową uprawiałem długo minoltą dimage 7i - głównie z powodu pustek w kieszeni. Teraz czuję się szczęśliwy jak prosię w błocie , że mogłem wrócić do lustrzanki. Uwielbiam jej klekot - tak jak właściciel sportowego wozu uwielbia dudnienie silnika jednak w miejscach, gdzie często pracuję (kościół) może być sporo ludzi, którzy nie koniecznie podzielają moją miłość do dźwięków lustrzanki. I tu moje pytanie. Chciałbym kupić tłumik (w sensie pokrowiec wytłumiający), ale szczerze mówiąc nie wiem GDZIE i JAKI. Czy w Polsce w ogóle ktoś to sprzedaje? Bardzo liczę na radę czy też konkretną pomoc - np. wskazanie sklepu. Szukałem przez Google, ale marny wynik - dużo śmiecia wywala.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

pisząc w kościele masz na myśli śluby?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

zapomnij , jak ty to sobie wyobrazasz ? tlumik do lustrzanki dobre
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    pisząc w kościele masz na myśli śluby?
    Nie, w ogóle - nabożeństwa, modlitwy, chrzty.
    Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    zapomnij , jak ty to sobie wyobrazasz ? tlumik do lustrzanki dobre
    Hmmm... Kolega może mało zorientowany. Wiem, że w USA to nie problem kupić. U nas nie widziałem, niestety. Jest to tak jakby pokrowiec wygłuszający.
    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    50d zdaje się, że ma bardzo cichutką migawkę. Mam 40d i jak dla mnie jest bardzo cicha. Tu powinno być identycznie.
    To fakt. Jednak w kompletnej ciszy i tak brzmi to jak wystrzał z aramty - zwłaszcza przy fotkach seryjnych.
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 07-03-2010 o 16:03 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

W kosciele trzeba byc "niewidocznym" i nie zwracac na siebie uwagi ... z takimi ubraniami na aparat chyba zwroci sie wieksza uwage niz klapiacym lustrem .. lepiej chyba robic zdjecia dbajac o inne detale (jak np minimalizcja uzywania blyskow) niz o dzwiek lustra.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    W kosciele trzeba byc "niewidocznym" i nie zwracac na siebie uwagi ... z takimi ubraniami na aparat chyba zwroci sie wieksza uwage niz klapiacym lustrem .. lepiej chyba robic zdjecia dbajac o inne detale (jak np minimalizcja uzywania blyskow) niz o dzwiek lustra.
    To prawda. Ale przede wszystkim nie rozpraszać. Dlatego dobrze jest być i niewidocznym i niesłyszalnym. Z obserwacji wiem, jak może przeszkadzać lustrzanka. Ech, czasem sam mam dość pewnego fotografa. nie chcę, by ludzie się krzywili już na sam mój widok. W dodatku u nas w kościele jest trochę starszych ludzi, nieco wrażliwych. Sprzęt z linków wygląda obiecująco, jednak rzuca się dosyć w oczy. Więc chyba jednak nie do końca jest tym, czego szukam, bo faktycznie zbyt mocno zwraca uwagę, ale podejrzewam, że i mniej "kosmiczne" modele można znaleźć. Tylko wciąż kwestia istotna: CZY KTOŚ ZNA SKLEP W POLSCE z takim wyposażeniem? Bo mogę ściągnąć z USA, ale to dośc skomplikowane, niestety.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Oczywiście, że takie ubranko na aparat, będzie tylko dodatkowo zwracać uwagę w kościele. Tak samo, jakby fotograf miał pejsy, albo był w czapce. Na pewno, mniej bedzie zauwazalny zupełnie naturalny dzwięk klapnięcia lustra, niż taki pokrowiec. Ale...
    ... nie mnie wnikać, czy używanie czegos takiego w kosciele ma, czy nie ma sensu. Podałem odpowiedź na zadane pytanie Dla mnie to nie ma sensu, własnie dlatego, ze będzie zwracac tym wiekszą uwagę. Podejrzewam, że ksiądz zamiast skupiac się na ceremonii, wciaż bedzie spogladał na fotografa. Nie mówiąc o reszcie obecnych.
    "Niewidzialność" w kościele bardziej zależy od zachowania fotografika, niż od odgłosów jaki wydaje jego sprzet.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 07-03-2010 o 16:48
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...Podałem odpowiedź na zadane pytanie Dla mnie to nie ma sensu, własnie dlatego, ze będzie zwracac tym wiekszą uwagę...
    Rozumiem - ja wyrazielem swoje zdanie na temat tych "wyciszaczy" - poprostu nie traktuj mojej poprzedniej wypowiedzi jako atak czy cos :-)

Wracajac do tematu:
    Co do wyciszenia dzwieku lustra to jest tez opcja przescia w tryb LV - jest troszke ciszej ale tez i ustawianie ostrosci w automacie trwa "wiecznosc" za to plusem moze byc mozliwosc latwiejszego ustawiania ostrosci manualnie...

Tak jak juz zostalo wczesniej wspomniane rob zdjecia a nie przejmuj sie dzwiekami, staraj sie robic zdjecia wtedy gdy jest w kosciele glosno (spiew wiernych czy przemowa ksiedza)... jesli nie masz kursu liturgicznego to go zrob i moze dowiesz sie takze nowych ciekawych rzeczy :wink:
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

50d zdaje się, że ma bardzo cichutką migawkę. Mam 40d i jak dla mnie jest bardzo cicha. Tu powinno być identycznie.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

migawka cicha fakt , ale lustro nawala jak cholera ;]
    no comment...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów