Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: trudny wybór: 1D mkIII vs 5d mkII

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja dla odmiany mam 1D3 i 5D2
    Po zakupie 5D2, 1D trochę się kurzy (pewnie dlatego że teraz focę bardziej dla przyjemności, bez zobowiązań). Do zastosowań o których piszesz, AF z 5D2 z pewnością "wystarczy". Co do jakości obrazka, bez obaw, ten z 1D3 też czaruje, zachwyca. Różnice nie są aż tak ogromne. Na plus dla 5D2 z pewnością wspomniane czułości. Dodam jeszcze lepszy LCD (może śmieszna sprawa ale mimo wszystko, przyjemnie jest oceniać poprawność zdjęcia już na LCD). Co do przewagi 1D3 w sprawie mnożnika ogniskowej, pewnie trochę naciągnę prawdę ale jak sobie "cropniesz" z tych 21mpx 5D2, możesz mieć jeszcze lepszy efekt. Chwaląc 1D3 nie sposób pominąć cudowną pracę z puszką, obsługę, jej budowę i wagę (kwestia gustu), dla niektórych również uszczelnienia (chociaż po wizycie na plaży duże kółko nastaw momentalnie się zajechało i spotkało się z serwisem / wymiana). Mimo wszystko bardziej UFAM 1D3.
    Jedna puszka nie zastąpi drugiej. Jeśli ma być jedna, trzeba kierować się własnymi potrzebami. Z tego co piszesz, myślę że 5D2 będzie lepszym wyborem.

EDIT: Co do wydruków, często robiłem 30x45 z 1D i... cudownie. O większych nie mam pojęcia.
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 07-03-2010 o 03:02

Uprawnienia umieszczania postów