Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: trudny wybór: 1D mkIII vs 5d mkII

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie trudny wybór: 1D mkIII vs 5d mkII

Witam.
    Szykuje się do kupna body i zastanawiam się nad dwoma, takimi jak w temacie. Mam odłożone koło 9 tyś, ale mogę coś dorzucić.
    Aparat będzie używany do ślubów zarobkowo, oraz hobbystycznie do zwierząt oraz krajobrazów. Z plusów 1d mk III jakie przychodzą mi do głowy to pewny af oraz ekwiwalent 1.3(pomocny przy fotografowaniu zwierząt), więcej pasujących obiektywów, uszczelnienia i prędkość karabinu maszynowego
    Z plusów 5d mkII przychodzi mi do głowy to możliwość druku większego formatu zdjęć, ale czy do odbitki koło 60cm potrzeba mi aż tylu pikseli? Co daje mi jeszcze pełna klatka czego nie da mi matryca aps-h?
    Prosiłbym o wasze wskazówki i podpowiedzi który z nich wybrać i dlaczego.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

pełna klatka da Ci szerokość w krajobrazach i ślubach. do tego lepszy obraz.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

mam 1dm3 i 5d mk1
    1d jest niezawodny, szybki i precyzyjny. Za to 5d robi po prostu śliczne zdjęcia, szczególnie w połączeniu ze stałkami. Też czasami robię śluby. Przeważnie wychodzi to tak, że reportażowe rzeczy robię głównie jedynką a sesje piątką. Myślę, że tu nie ma co dużo gdybać, tylko sam musisz poważnie się zastanowić bardziej ci się przyda. Czy szybkie body czy takie z piękną plastyką.
    Za 5d mk2 przemawia jeszcze dodatkowo wysokie używalne iso.

ps. wbrew obiegowej opinii jaka krąży na tym forum, aparatem z matrycą mniejsza niż FF też można zrobić śliczne klatki

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja dla odmiany mam 1D3 i 5D2
    Po zakupie 5D2, 1D trochę się kurzy (pewnie dlatego że teraz focę bardziej dla przyjemności, bez zobowiązań). Do zastosowań o których piszesz, AF z 5D2 z pewnością "wystarczy". Co do jakości obrazka, bez obaw, ten z 1D3 też czaruje, zachwyca. Różnice nie są aż tak ogromne. Na plus dla 5D2 z pewnością wspomniane czułości. Dodam jeszcze lepszy LCD (może śmieszna sprawa ale mimo wszystko, przyjemnie jest oceniać poprawność zdjęcia już na LCD). Co do przewagi 1D3 w sprawie mnożnika ogniskowej, pewnie trochę naciągnę prawdę ale jak sobie "cropniesz" z tych 21mpx 5D2, możesz mieć jeszcze lepszy efekt. Chwaląc 1D3 nie sposób pominąć cudowną pracę z puszką, obsługę, jej budowę i wagę (kwestia gustu), dla niektórych również uszczelnienia (chociaż po wizycie na plaży duże kółko nastaw momentalnie się zajechało i spotkało się z serwisem / wymiana). Mimo wszystko bardziej UFAM 1D3.
    Jedna puszka nie zastąpi drugiej. Jeśli ma być jedna, trzeba kierować się własnymi potrzebami. Z tego co piszesz, myślę że 5D2 będzie lepszym wyborem.

EDIT: Co do wydruków, często robiłem 30x45 z 1D i... cudownie. O większych nie mam pojęcia.
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 07-03-2010 o 03:02

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wszystko zalezy co jest istotniejsze - jakosc czy szybkosc. A do formatow 100x70 wystarczy plik 3000x2000 pixeli ... nie dajmy sie zwariowac, takich formatow nie oglada sie z pol metra

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do ślubów lepszy 5d mkII, do zwierząt 1d mkIII :smile:
    Jeśli zwierzęta to hobby, to chyba działalność ważniejsza-w takiej sytuacji brałbym 5dmkII.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

panie , do odbitki 60cm to 1/3 tych pixeli starczy ;]

a moze 5d2 + 40d do "ptaszkow" , nawet uzywke te 40d , a zapas na slub zawsze sie przyda

ja bym taka opcje rozwazal

( nowe 5d2 juz ok 7.200 , 40d uzywka 1.800 )
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    panie , do odbitki 60cm to 1/3 tych pixeli starczy ;]

a moze 5d2 + 40d do "ptaszkow" , nawet uzywke te 40d , a zapas na slub zawsze sie przyda

ja bym taka opcje rozwazal

( nowe 5d2 juz ok 7.200 , 40d uzywka 1.800 )
    Dobry tandem. Ja np dzis przekladam 85 na 40d i ide polowac na... policjantow

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja mam pytanie do osób, które używały bądź używają jednocześnie FF i aps-h. Czy na stałkach typu C28mm/f1.8, C50mm/f1.4 i C85mm/f1.8 pełna klatka ma dużo lepszą plastykę obrazu/bokeh jest ładniejszy? Czy może ta różnica nie jest aż tak bardzo widoczna i odczuwalna.

Cytat Zamieszczone przez zabol Zobacz posta
    ps. wbrew obiegowej opinii jaka krąży na tym forum, aparatem z matrycą mniejsza niż FF też można zrobić śliczne klatki
    Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Co do jakości obrazka, bez obaw, ten z 1D3 też czaruje, zachwyca. Różnice nie są aż tak ogromne.
    Potrzebuję lepszego AF niż ten z 5d mkI (m.in. działające boczne punkty są dla mnie ważne i większa precyzja). Ds-y są trochę za drogie. Dlatego rozważam kompromis między plastyką obrazu z pełnej klatki a precyzją Af-a i mój wzrok skierował się w kierunku serii 1D(mkII lub mkII).
    Co myślicie?

A swoją drogą zobaczcie do czego doprowadzili producenci sprzętu. Na mały obrazek mówimy dziś bardzo szumnie PEŁNA KLATKA
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

bo kryje klatke filmu 35mm , proste

wybor miedzy 1dmkII a 1dmkII faktycznie trudny , swoja droga takie sobie to body , stare , slabe iso , za ta kase wolal bym 7d kupic

nie raz bylo , chyba nawet z milion o bokehu , plastyce itd wiec ile mozna pisac ze tak roznica jest widoczna ;]
    no comment...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów