Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 580ex II blysk stroboskopowy

Domyślnie 580ex II blysk stroboskopowy

Na poczatek witam wszystkich.
    Mam takie pytanie krotkie. Kupilem przedwczoraj lampke 580ex II i ogolnie mowiac jestem zachwycony. Z godziny na godzine siedzenia nad nia i instrukcja utwierdzam sie w przekonaniu ze warto bylo wydac tyle kasy.

Nie jestem w stanie tylko wyobrazic sobie do czego moze mi sie przydac blysk stroboskopowy. Kolega mi powiedzial ze do poruszajacych sie obiektow... Czyli powiedzmy jak stane sobie na ulicy i bede chcial cyknac zdjecie jakiemus przypadkowemu samochodzikowi tak zeby tlo bylo rozmazane to jak to poustawiac? Wiem ze tam mozna ustawic MOC, ILOSC i CZAS, tylko do tej pory jak robilem takie zdjecia to ustawialem sobie czas w aparacie ok 1/30 - 1/60 bez zadnej lampy i jakos to wychodzilo.
    Jak mam to wszystko obliczyc? Bo takich rzeczy nie ma niestety w instrukcji

Za odpowiedz bylbym wdzieczny.

A skoro juz pisze tutaj to nie bede zakladal nowego tematu, napewno nie bedzie to problem. Mam jeszcze pytanie...
    Czy z KITowym szklem jest sens isc do kosciola pstrykac? Zakupilem lampe poki co bo bez niej na pewno nie ma to sensu. Jezeli nie to jakie byscie polecili szkla? tak do 1500 zl?
    We wrzesniu kolega sie chajta i chcial zebym mu zrobil zdjecia ze slubu i pozniej jeszcze plener, a ze nie chce nic spierniczyc to juz slecze nad tym tematem bo to bedzie moj debiut...

Dzieki z gory za wasze wypociny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jeśli chodzi o szkło to Tamron 17-50 2.8

jesli chodzi o błysk stroboskopowy to podam Ci taki przykład:

ustaw Hz np na 20, moc błysku daj 1/64,
    weż jakas pilke, np tenisowa,
    aparat ustaw na statywie albo na stole, byle bylo stabilnie i bez ruchu
    przelacz aparat na M, ustaw ISO 400 i przyslona F/5.6, czas daj 0,5 sekundy,

w kadrze uposci pilke na ziemie i rownoczesnie wcisnic spust aparatu, zadbaj aby w kadr byl nieco szerszy i bylo widac miejsce gdzie odbije sie pilka
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

blysk stroboskopowy nie sluzy do takiego celu, do tagiego efektu jest blysk pojedynczy na druga kurtyne

Domyślnie

jakoz e dopiero wrocilem z pracy i jutro znow musze smigac od rana zrobie ten test o ktorym wspomnial sebcio80 w poniedzialek. tak czy owak wiem juz o co chodzi mniej wiecej.

a dzik jakbys mi w skrocie powiedzial o co chodzi z tym blyskiem na druga kurtyne bylbym rad

sory ze jestem taki nieogarniety w temacie i pytam o totalne banaly zapewne ale.. trzeba sie uczyc nie?

dzieki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    blysk stroboskopowy nie sluzy do takiego celu, do tagiego efektu jest blysk pojedynczy na druga kurtyne
    nieprawda, jest tak jak napisalem, błysk stroboskowy słuzy do tego aby dany obiekt "łapać" w kadrze kilka razy podczas jednej ekspozycji
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja Ci opisze Tak w skrocie

Wybierasz sie np w nocy na jakas ulice, ustawiasz czas naswietlania np 5 sekund. Samochod zaczyna jechac. I teraz dwie opcje:

1 - blysk na pierwsza kurtyne - Najpierw nastepuje blysk - dopiero naswietlanie = wynik: ostry samochod + smugi swiatel idace dalej.
    2 - blysk na druga kurtyne - Najpierw naswietlanie - dopiero blysk = wynik: smugi smugi + na koncu ostry samochod

Tak samo z np ludzmi. Dlugi czas + blysk

1 kurtyna - ostry czlowiek + mazy na nim
    2 kurtyna - mazy + ostry czlowiek na nich

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ja Ci opisze Tak w skrocie

Wybierasz sie np w nocy na jakas ulice, ustawiasz czas naswietlania np 5 sekund. Samochod zaczyna jechac. I teraz dwie opcje:

1 - blysk na pierwsza kurtyne - Najpierw nastepuje blysk - dopiero naswietlanie = wynik: ostry samochod + smugi swiatel idace dalej.
    2 - blysk na druga kurtyne - Najpierw naswietlanie - dopiero blysk = wynik: smugi smugi + na koncu ostry samochod

Tak samo z np ludzmi. Dlugi czas + blysk

1 kurtyna - ostry czlowiek + mazy na nim
    2 kurtyna - mazy + ostry czlowiek na nich
    ale on pyta o błysk stoboskopowy przeciez a to zupelnie co innego

tu jest najlepszy przyklad uzycia takiego błysku:
    http://www.youtube.com/watch?v=UwzTRAfwqo8

swoja droga fajna lampka i generator...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ty odpowiedziales na to co chcial, a ja sie odnioslem do tego

Cytat Zamieszczone przez ience Zobacz posta
    ... Czyli powiedzmy jak stane sobie na ulicy i bede chcial cyknac zdjecie jakiemus przypadkowemu samochodzikowi tak zeby tlo bylo rozmazane to jak to poustawiac? ...
    Czyli tego co napisal dzik

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ale on pyta o błysk stoboskopowy przeciez a to zupelnie co innego

tu jest najlepszy przyklad uzycia takiego błysku:
    http://www.youtube.com/watch?v=UwzTRAfwqo8
    Przecież to żadne strobo, tylko zwykły tryb seryjny :P

...:::EDIT:::...
    Ok, dopatrzałem do końca, mój błąd
    Ostatnio edytowane przez streaker ; 07-03-2010 o 11:22
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie

kurde probuje probuje i mi nie wychodzi... najleszpy efekt jaki mi sie udalo uzyskac to 2 klatki ze tak sie wyraze i to praktycznie niedoswietlone wcale... lekki zarys dlugopisu ktorym targalem w dwoch miejscach.

efekt ten udalo mi sie uzyskac dopiero na 1/4 mocy lampy, ale niestety tylko 2 blyski z taka moca mozna zrobic dlatego mam 2 niedoswietlone klatki...

z ustawieniami ktore mi podal sebcio dlugopis w ogole sie nie narysowal, a to chyba nie ma roznicy czy uzywam dlugopisu czy pilki tenisowej nie?

probowalem tez manualem od aparatu i du##

cos pewnie robie zle jak myslicie? czy ta lampa za slaba ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów