Na poczatek witam wszystkich.
Mam takie pytanie krotkie. Kupilem przedwczoraj lampke 580ex II i ogolnie mowiac jestem zachwycony. Z godziny na godzine siedzenia nad nia i instrukcja utwierdzam sie w przekonaniu ze warto bylo wydac tyle kasy.
Nie jestem w stanie tylko wyobrazic sobie do czego moze mi sie przydac blysk stroboskopowy. Kolega mi powiedzial ze do poruszajacych sie obiektow... Czyli powiedzmy jak stane sobie na ulicy i bede chcial cyknac zdjecie jakiemus przypadkowemu samochodzikowi tak zeby tlo bylo rozmazane to jak to poustawiac? Wiem ze tam mozna ustawic MOC, ILOSC i CZAS, tylko do tej pory jak robilem takie zdjecia to ustawialem sobie czas w aparacie ok 1/30 - 1/60 bez zadnej lampy i jakos to wychodzilo.
Jak mam to wszystko obliczyc? Bo takich rzeczy nie ma niestety w instrukcji
Za odpowiedz bylbym wdzieczny.
A skoro juz pisze tutaj to nie bede zakladal nowego tematu, napewno nie bedzie to problem. Mam jeszcze pytanie...
Czy z KITowym szklem jest sens isc do kosciola pstrykac? Zakupilem lampe poki co bo bez niej na pewno nie ma to sensu. Jezeli nie to jakie byscie polecili szkla? tak do 1500 zl?
We wrzesniu kolega sie chajta i chcial zebym mu zrobil zdjecia ze slubu i pozniej jeszcze plener, a ze nie chce nic spierniczyc to juz slecze nad tym tematem bo to bedzie moj debiut...
Dzieki z gory za wasze wypociny.