Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Rożnice w jakości wykonania eLek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Thumbs down Rożnice w jakości wykonania eLek

Wiele watkow na forum mowi o jakości zdjec konkretnych obiektywow. Nie jest to dziwne, gdyz to najwazniejsza cecha sprzetu. Ale przeciez wydajac duze pieniadze na wymarzone szkielko z literka L, chcielibysmy dostac cos wiecej. Milo jest krecic pierscieniami, ktore chodza jakby byly zatopione w maselku. I takie wlasnie uczucie mnie dopadlo jak zmienialem 17-85 na 17-40. Bylo milo, ale....no wlasnie. Teraz przymierzam sie do kupna 24-70 i 70-200 2.8 IS i... ide do sklepu, prosze o te szkla zeby pomacac (i troszke pomarzyc i w tym momencie czar pryska :eek: Pirscienie kreca sie jakby byly zatopione w maselku ale z kupą piasku! Nie tak wyobrazalem sobie kolejny model z serii L w mojej kolekcji. Dlaczego tak jest? Co o tym sadzicie. Czy to beznadziejna kontrola jakosci? A moze totalna olewka?
    Wyczytalem tylko w jakims innym watku na forum, iz ktos tez spostrzegl, iz 17-40 w porownaniu z innymi eLkami jest bardzo dobrze wykonczone. Ale dlaczego? Co Wy sadzicie na ten temat i jakie sa Wasze odczucia?

Pozdrawiam wszystkich
    pikczer

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

z 24-105L nie mam takiego wrażenia. to samo 135L. wszystko ok. pisałem, że osłona w 24-105L wchodzi w zakleszczenie z oporem, ale to jest kawałek plastiku na zewnątrz, także luz. 50tka 1.4 też nie chodzi mi jak 17-40L, pierścień ostrości chodzi trochę ciężej. może to 17-40L chodzi "za lekko"?
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A skoro już o osłonach mowa... ja się ciągle dziwię, że jeszcze nie połamałem jej mocowania w mojej 100-400 :-( Praktycznie zawsze jak ją zakładam, najpierw robię to źle, odkręcam (z trudem, bo chodzi bardzo ciasno), dokręcam znowu... tak do skutku :-( Z pozostałymi obiektywami nie mam takich problemów (osłona zakłada się łatwo i pewnie).

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A skoro już o osłonach mowa... ja się ciągle dziwię, że jeszcze nie połamałem jej mocowania w mojej 100-400 :-( Praktycznie zawsze jak ją zakładam, najpierw robię to źle, odkręcam (z trudem, bo chodzi bardzo ciasno), dokręcam znowu... tak do skutku :-( Z pozostałymi obiektywami nie mam takich problemów (osłona zakłada się łatwo i pewnie).
    w 24-85 miałem to samo, za każdym razem miałem wrażenie, że zaraz coś połamię albo ukręcę,

a przecież nie ma potrzeby, by chodziło to tak ciężko, nie widzę powodów, dlaczego nie jest to lepiej spasowane, wiem czemu, nie można wykombinować tego tak, by dało się założyć łatwo tylko w jeden, jedyny słuszny sposób...

Canon...jak dla mnie to jednak tylko mit doskonałości...

Domyślnie

sie porobi sie wyrobi ... jak w moim 28-75

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    sie porobi sie wyrobi ... jak w moim 28-75
    Fajnie by było, gdyby tak było :-) Od prawie pół roku 100-400 to mój najczęściej używany obiektyw, a z czasem jest coraz gorzej :-(

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    WTeraz przymierzam sie do kupna 24-70 i 70-200 2.8 IS i... ide do sklepu, prosze o te szkla zeby pomacac (i troszke pomarzyc i w tym momencie czar pryska :eek: Pirscienie kreca sie jakby byly zatopione w maselku ale z kupą piasku! Nie tak wyobrazalem sobie kolejny model z serii L w mojej kolekcji. Dlaczego tak jest? Co o tym sadzicie. Czy to beznadziejna kontrola jakosci? A moze totalna olewka?
    Az siegnalem po swojego 70-200...

Pierscien ostrosci gladko chodzi, pierscien ogniskowej nieco ciezej ale bez zadnych zgrzytow czy piasku

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

No ja też właśnie pomacałem swoje 70-200 IS. Obydwa pierścienie chodzą bez zgrzytów, ostrość leciutko, zoom ciężej - ale "szlachetnie" - choć oczywiście to są subiektywne odczucia...
    Wydaje mi się że pierścień zooma w 70-200 nigdy nie będzie chodził tak lekko jak w 17-40 z uwagi po prostu na większy ciężar szkła do przeogniskowania i związane z tym opory mechaniczne.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak tak dziennie wpadnie paru z brudnymi lapami pomacac to nie dziwne ze zgrzyta

Ale mialem swego czasu egzemplarz w B&H... Ten to strach do puchy bylo zapinac bo sie cos sypalo z niego, zgrzytal, poobdzierany, a soczewki... Ech... Urok sklepowych... Generalnie wygladal jak by sie nim pol przedszkola bawilo Co jednak lepsze... foty z niego nadal byly super...

Do nowych jesli chodzi o wykonanie mechaniczne nie mam zastrzezen... Co innego znany powszechnie rozrzut w jakosci fot z poszczegolnych egzemplarzy...
    ...

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

jak macam sigmy jakies albo tamrony
    to zawsze dochodze do wniosku ze jednak tylko canony

a L ki...
    mam juz trzecia 70-200/2.8 i wszystkie tak samo.
    na poczatku troche ciezej ale po roku to wszytkie tak samo chodzą
    chodz w pracy mialem taką którą szef tez nosil, to ona luzniejsza troche
    i AF jakis inaczej chodzil. ale mylse ze to kwestia zuzycia

optycznie wszystkie takie same
    czasami mi sie cos wydaje, ze cos nie tak
    ale mysle ze tylko mi sie wydaje

mialem 17-35/2.8
    jakosc wykonania byla zdecydowanie gorsza od 17-40 ktora teraz posiadam
    ale to calkiem inne obiektywy
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów