Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Dysk zewnętrzny

Domyślnie

Witam
    Pytanie trochę OT: czy na taki zewnętrzny dysk można zgrać zdjęcia z karty pamięci bez używania komputera?
    witaj. również o takim sposobie myślałem, ale miałem też inne kryteria"
    - zdjęcia
    - muzyka
    - filmy
    - wi-fi
    - dostęp do dysku z komputerów
    - dostęp do udostępnionych katalogów na komputerach z .....
    właśnie, to ciekawostka, ale teraz mogę np. siedząc przed telewizorem z pilotem od dysku przeglądać udostępnione katalogi na komputerach domowych. mało tego, mogę za pomocą wi-fi oglądać np. materiał filmowy bezpośrednio na tv.

na rynku jest wiele urządzeń multimedialnych - każdy znajdzie coś dla siebie. moje kryteria spełnił HYUNDAY R560.
    podpinając do niego pendrive lub czytnik kart z podpięta kartą, mogę zgrać wszystko na HDD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    używam i polecam WD Mybooka 1TB (ta droższa wersja z eSata)
    wtedy kosztowało mnie to z 400zł, teraz pewnie mniej
    A to na allegro kupowane było? Bo ja tam do 440 widzę tylko mybook essential, który ma tylko usb i studio, który ma FireWire.

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    szukaj takiej obudowy, która umożliwia zrobienie szybki backup
    długo nie szukałem i znalazłem taką obudowę:
    http://www.nokaut.pl/akcesoria-do-dy...3-5-esata.html
    do tego dysk 1 TB
    http://www.sklep-tvsat.com/HDD_Tward..._1_TB_-64.html
    i zamykasz się w 400 PLN
    Rozważałem ale zrezygnowałem, bo dając pare złotych więcej dostaję obudowę z dyskiem, zasilaczem itd. od producenta i mam od niego na to gwarancję.

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Nie spodziewaj się zbyt wiele po eSATA. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie jest to samo, co dysk SATA wystawiony poza obudowę (najwyraźniej po drodze jest jakiś mostek). Prawdopodobnie e-sata będzie o 20% szybsze niż FireWire, a będziesz miał kłopoty z hot plug, trybami oszczędzania energii, wyraźnie wydłużonym startem systemu i działaniem programów monitorujących stan dysku. Po próbach ostatecznie wybrałem połączenie FireWire.
    Wiem, że eSATA to nie to samo co dysk w środku jednak godzę się z tym. To i tak zawsze szybciej niż USB. Mój laptop nie posiada FireWire za to ma eSATA, więc FireWire raczej odpada. Wydłuża start systemu również gdy dysk jest wyłączony? No i jakiego systemu? Windowsa czy jakiegoś innego?

...
    na rynku jest wiele urządzeń multimedialnych - każdy znajdzie coś dla siebie. moje kryteria spełnił HYUNDAY R560.
    podpinając do niego pendrive lub czytnik kart z podpięta kartą, mogę zgrać wszystko na HDD.
    fajna sprawa, ale jednak już za duże jak dla mnie Aczkolwiek kiedyś w przyszłości(jakieś 20 lat XD) znajdzie się miejsce

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    A to na allegro kupowane było? Bo ja tam do 440 widzę tylko mybook essential, który ma tylko usb i studio, który ma FireWire.
    na komputroniku, ale już wycofali ten model chyba
    podobny do tego, ale szary z białym światełkiem: http://www.komputronik.pl/index.php/...B_USB_2_0.html

również nie polecam eSata - ciężko się to podłącza (trzeba zrestarować komputer) i wcale nie jest szybsze
    z eSata, FireWire wybrałem... USB 2
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Domyślnie

Wiem, że eSATA to nie to samo co dysk w środku jednak godzę się z tym. To i tak zawsze szybciej niż USB. Mój laptop nie posiada FireWire za to ma eSATA, więc FireWire raczej odpada. Wydłuża start systemu również gdy dysk jest wyłączony? No i jakiego systemu? Windowsa czy jakiegoś innego?
    Znacząco wydłuża czas uruchomienia XP (oczywiście, gdy dysk jest włączony). Podobno można uzyskać Hot Plug na sterownikach AHCI (piszę z pamięci), lecz nie jest to banalne.
    Szczerze mówiąc do okazjonalnego podpinania do laptopa to chyba wystarczy USB. Ja, pomimo, że dysk jest podpięty niemal cały czas, wycofałem się z eSATA - korzyść niewielka nawet w wypadku dziesiątek rawów po 20MB (no chyba że kopiujesz liczne pliki po kilkaset MB sztuka - to wtedy jakaś różnica jest), a uciążliwości sporo.

Domyślnie

Dziękuję za porady, dam znać jak się sprawuje po zakupie. Poczekam jeszcze na wypowiedź kogoś kto ma seagate'a i przejdę się do komputronika i zapytam o tego WD z eSATA.

Domyślnie

długo nie szukałem i znalazłem taką obudowę:
    http://www.nokaut.pl/akcesoria-do-dy...3-5-esata.html
    do tego dysk 1 TB
    http://www.sklep-tvsat.com/HDD_Tward..._1_TB_-64.html
    i zamykasz się w 400 PLN
    Rozważałem ale zrezygnowałem, bo dając pare złotych więcej dostaję obudowę z dyskiem, zasilaczem itd. od producenta i mam od niego na to gwarancję.
    gwarancja producenta na obudowę wraz z dyskiem ci nic nie da, gdy w najgorszym przypadku stracisz wartościowe materiały - żaden producent nie zwróci ci odszkodowania za utracone "wartości intelektualne"

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Masz tutaj i w cenach, ktore Cie interesuja. Pierwszy w "ceneo"
    http://e-lectron.pl/product_info.php...ducts_id=41402 Ja uzywam podobnego juz z pol roku. Lepiej kupic troche lepszej firmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Masz tutaj i w cenach, ktore Cie interesuja. Pierwszy w "ceneo"
    http://e-lectron.pl/product_info.php...ducts_id=41402 Ja uzywam podobnego juz z pol roku. Lepiej kupic troche lepszej firmy.
    Dzięki, ale on bez eSATA jest

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    używam i polecam WD Mybooka 1TB (ta droższa wersja z eSata)
    wtedy kosztowało mnie to z 400zł, teraz pewnie mniej
    byłem w komputroniku. Najtańsze mają seagatey (500 w górę), a WD (600 w górę) także bardzo dobrą inwestycję zrobiłeś
    Ostatnio edytowane przez Opa_Apo ; 07-03-2010 o 15:10

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Co zamierzasz robić z dyskiem skoro zależny ci na wytrzymałości?
    Ja rozwaliłem jednego MyBook'a regularnie przenosząc go w torbie laptokowej. Obudowa siadła.

Wymieniłem na Data Travellera 320gb do notebook'a i jestem zadowolony.

Pewnie niedługo trzeba będzie poszukać czegoś większego, ale to z chęcią bym miał przez jakieś WiFi, ewentualnie FW800.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów