Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dysk zewnętrzny

Mieszany widok

Domyślnie Dysk zewnętrzny

Przeszukałem forum wyszukiwarką kolaja ale nic nie znalazłem więc zakładam nowy temat.

Mam zamiar kupić dysk zewnętrzny, na którym mógł bym sobie składować zdjęcia itd. Konieczne kryteria jakie dysk ma spełniać to:
    niezawodność!
    pojemność: 1TB
    złącza: eSATA i USB 2.0 (nie 3.0)
    3.5" (ze względu na cenę)
    cena: ca.450zł (z przesyłką)

Najciekawsze oferty jakie znalazłem to Verbatim (400zł) i Seagate FreeAgent(450zł). Na WD i Lacie mnie nie stać, Samsung z eSATA jest tylko w niefirmowych obudowach.

Skłaniam się w stronę seagate'a chociaż trzeba dać 50zł więcej, ale to firma, która ma już doświadczenie, więc obstawiam, że powinien być bardziej niezawodny. W internecie na googlach jest sporo osób wypowiadających się o seagate pozytywnie jak i negatywnie(psuje się). Niestety wiele z tych opinii jest tylko zasłyszane, dlatego proszę o opinię użytkowników, którzy mieli kontakt z produktem.
    Możliwe także, że mimo moich kilkudniowych poszukiwań przeoczyłem jakieś oferty Samsunga, WD etc. spełniające powyższe kryteria. Proszę o przykłady jeżeli ktoś zna takowe. Pozdrawiam.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    zapomniałem. Celuję w dyski z firmową obudową mając nadzieje na lepsze chłodzenie i większą wytrzymałość. Liczę też na to, że w obudowie jest dysk bardziej "przystosowany" do bycia na zewnątrz (jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu), gdyż to co pokazujesz jest zwykłym dyskiem do pc w obudowie (o takim zestawie też myślałem). Rekin posiadasz takowy? jak długo i jak się sprawuje?
    edit: ten WD co podajesz nie ma eSATA
    Ostatnio edytowane przez Opa_Apo ; 04-03-2010 o 22:03

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    zapomniałem. Celuję w dyski z firmową obudową mając nadzieje na lepsze chłodzenie i większą wytrzymałość.
    Mam prawie identyczny dysk naprawdę nic mu nie dolega a chodzi zawsze jak jestem przy kompie. Nie przegrzewa się, W ogóle nie słychać że działa. Jest idealny.
    Co zamierzasz robić z dyskiem skoro zależny ci na wytrzymałości?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Co zamierzasz robić z dyskiem skoro zależny ci na wytrzymałości?
    Ja rozwaliłem jednego MyBook'a regularnie przenosząc go w torbie laptokowej. Obudowa siadła.

Wymieniłem na Data Travellera 320gb do notebook'a i jestem zadowolony.

Pewnie niedługo trzeba będzie poszukać czegoś większego, ale to z chęcią bym miał przez jakieś WiFi, ewentualnie FW800.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używam i polecam WD Mybooka 1TB (ta droższa wersja z eSata)
    wtedy kosztowało mnie to z 400zł, teraz pewnie mniej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    używam i polecam WD Mybooka 1TB (ta droższa wersja z eSata)
    wtedy kosztowało mnie to z 400zł, teraz pewnie mniej
    A to na allegro kupowane było? Bo ja tam do 440 widzę tylko mybook essential, który ma tylko usb i studio, który ma FireWire.

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    szukaj takiej obudowy, która umożliwia zrobienie szybki backup
    długo nie szukałem i znalazłem taką obudowę:
    http://www.nokaut.pl/akcesoria-do-dy...3-5-esata.html
    do tego dysk 1 TB
    http://www.sklep-tvsat.com/HDD_Tward..._1_TB_-64.html
    i zamykasz się w 400 PLN
    Rozważałem ale zrezygnowałem, bo dając pare złotych więcej dostaję obudowę z dyskiem, zasilaczem itd. od producenta i mam od niego na to gwarancję.

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Nie spodziewaj się zbyt wiele po eSATA. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie jest to samo, co dysk SATA wystawiony poza obudowę (najwyraźniej po drodze jest jakiś mostek). Prawdopodobnie e-sata będzie o 20% szybsze niż FireWire, a będziesz miał kłopoty z hot plug, trybami oszczędzania energii, wyraźnie wydłużonym startem systemu i działaniem programów monitorujących stan dysku. Po próbach ostatecznie wybrałem połączenie FireWire.
    Wiem, że eSATA to nie to samo co dysk w środku jednak godzę się z tym. To i tak zawsze szybciej niż USB. Mój laptop nie posiada FireWire za to ma eSATA, więc FireWire raczej odpada. Wydłuża start systemu również gdy dysk jest wyłączony? No i jakiego systemu? Windowsa czy jakiegoś innego?

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    ...
    na rynku jest wiele urządzeń multimedialnych - każdy znajdzie coś dla siebie. moje kryteria spełnił HYUNDAY R560.
    podpinając do niego pendrive lub czytnik kart z podpięta kartą, mogę zgrać wszystko na HDD.
    fajna sprawa, ale jednak już za duże jak dla mnie Aczkolwiek kiedyś w przyszłości(jakieś 20 lat XD) znajdzie się miejsce

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A to na allegro kupowane było? Bo ja tam do 440 widzę tylko mybook essential, który ma tylko usb i studio, który ma FireWire.
    na komputroniku, ale już wycofali ten model chyba
    podobny do tego, ale szary z białym światełkiem: http://www.komputronik.pl/index.php/...B_USB_2_0.html

również nie polecam eSata - ciężko się to podłącza (trzeba zrestarować komputer) i wcale nie jest szybsze
    z eSata, FireWire wybrałem... USB 2
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Domyślnie

Wiem, że eSATA to nie to samo co dysk w środku jednak godzę się z tym. To i tak zawsze szybciej niż USB. Mój laptop nie posiada FireWire za to ma eSATA, więc FireWire raczej odpada. Wydłuża start systemu również gdy dysk jest wyłączony? No i jakiego systemu? Windowsa czy jakiegoś innego?
    Znacząco wydłuża czas uruchomienia XP (oczywiście, gdy dysk jest włączony). Podobno można uzyskać Hot Plug na sterownikach AHCI (piszę z pamięci), lecz nie jest to banalne.
    Szczerze mówiąc do okazjonalnego podpinania do laptopa to chyba wystarczy USB. Ja, pomimo, że dysk jest podpięty niemal cały czas, wycofałem się z eSATA - korzyść niewielka nawet w wypadku dziesiątek rawów po 20MB (no chyba że kopiujesz liczne pliki po kilkaset MB sztuka - to wtedy jakaś różnica jest), a uciążliwości sporo.

Domyślnie

Dziękuję za porady, dam znać jak się sprawuje po zakupie. Poczekam jeszcze na wypowiedź kogoś kto ma seagate'a i przejdę się do komputronika i zapytam o tego WD z eSATA.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów