Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dysk zewnętrzny

Domyślnie Dysk zewnętrzny

Przeszukałem forum wyszukiwarką kolaja ale nic nie znalazłem więc zakładam nowy temat.

Mam zamiar kupić dysk zewnętrzny, na którym mógł bym sobie składować zdjęcia itd. Konieczne kryteria jakie dysk ma spełniać to:
    niezawodność!
    pojemność: 1TB
    złącza: eSATA i USB 2.0 (nie 3.0)
    3.5" (ze względu na cenę)
    cena: ca.450zł (z przesyłką)

Najciekawsze oferty jakie znalazłem to Verbatim (400zł) i Seagate FreeAgent(450zł). Na WD i Lacie mnie nie stać, Samsung z eSATA jest tylko w niefirmowych obudowach.

Skłaniam się w stronę seagate'a chociaż trzeba dać 50zł więcej, ale to firma, która ma już doświadczenie, więc obstawiam, że powinien być bardziej niezawodny. W internecie na googlach jest sporo osób wypowiadających się o seagate pozytywnie jak i negatywnie(psuje się). Niestety wiele z tych opinii jest tylko zasłyszane, dlatego proszę o opinię użytkowników, którzy mieli kontakt z produktem.
    Możliwe także, że mimo moich kilkudniowych poszukiwań przeoczyłem jakieś oferty Samsunga, WD etc. spełniające powyższe kryteria. Proszę o przykłady jeżeli ktoś zna takowe. Pozdrawiam.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    zapomniałem. Celuję w dyski z firmową obudową mając nadzieje na lepsze chłodzenie i większą wytrzymałość. Liczę też na to, że w obudowie jest dysk bardziej "przystosowany" do bycia na zewnątrz (jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu), gdyż to co pokazujesz jest zwykłym dyskiem do pc w obudowie (o takim zestawie też myślałem). Rekin posiadasz takowy? jak długo i jak się sprawuje?
    edit: ten WD co podajesz nie ma eSATA
    Ostatnio edytowane przez Opa_Apo ; 04-03-2010 o 22:03

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    zapomniałem. Celuję w dyski z firmową obudową mając nadzieje na lepsze chłodzenie i większą wytrzymałość.
    Mam prawie identyczny dysk naprawdę nic mu nie dolega a chodzi zawsze jak jestem przy kompie. Nie przegrzewa się, W ogóle nie słychać że działa. Jest idealny.
    Co zamierzasz robić z dyskiem skoro zależny ci na wytrzymałości?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używam i polecam WD Mybooka 1TB (ta droższa wersja z eSata)
    wtedy kosztowało mnie to z 400zł, teraz pewnie mniej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Co zamierzasz robić z dyskiem skoro zależny ci na wytrzymałości?
    rzut dyskiem - olimpiada tuż tuż

doświadczenie nauczyło mnie, aby nie oszczędzać na takich rzeczach, bo to się potem może zemścić - strata materiałów nie do odzyskania jest bolesna. szukaj takiej obudowy, która umożliwia zrobienie szybki backup
    długo nie szukałem i znalazłem taką obudowę:
    http://www.nokaut.pl/akcesoria-do-dy...3-5-esata.html
    do tego dysk 1 TB
    http://www.sklep-tvsat.com/HDD_Tward..._1_TB_-64.html
    i zamykasz się w 400 PLN

Coś już napisał

Domyślnie

Witam
    Pytanie trochę OT: czy na taki zewnętrzny dysk można zgrać zdjęcia z karty pamięci bez używania komputera?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robaczek Zobacz posta
    Witam
    Pytanie trochę OT: czy na taki zewnętrzny dysk można zgrać zdjęcia z karty pamięci bez używania komputera?
    to chyba zależy od obudowy - w normalnej nie można
    poza tym pamiętaj, że taki dysk wymaga zasilania do pracy i trzeba się z nim ostrożnie obchodzić
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

robaczek kup sobie databank jeżeli coś takiego potrzebujesz

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    ...Mam zamiar kupić dysk zewnętrzny, na którym mógł bym sobie składować zdjęcia itd. Konieczne kryteria jakie dysk ma spełniać to:
    niezawodność!
    pojemność: 1TB
    złącza: eSATA i USB 2.0 (nie 3.0)
    ...
    Nie spodziewaj się zbyt wiele po eSATA. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie jest to samo, co dysk SATA wystawiony poza obudowę (najwyraźniej po drodze jest jakiś mostek). Prawdopodobnie e-sata będzie o 20% szybsze niż FireWire, a będziesz miał kłopoty z hot plug, trybami oszczędzania energii, wyraźnie wydłużonym startem systemu i działaniem programów monitorujących stan dysku. Po próbach ostatecznie wybrałem połączenie FireWire.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów