Czy mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi na pytanie dlaczego punkty matrycy z filtrem Bayera to po jednym czerwonym i dwa zielone, skoro wykożystuje się RGB to jeden zielony jest chyba nie potrzebny i zajmuje tylko miejsce na matrycy ?
Czy mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi na pytanie dlaczego punkty matrycy z filtrem Bayera to po jednym czerwonym i dwa zielone, skoro wykożystuje się RGB to jeden zielony jest chyba nie potrzebny i zajmuje tylko miejsce na matrycy ?
coś Ty wymyślił? jeden niepotrzebny?
są dwa, bo któreś muszą być 2x w układzie RGB
są dwa zielone, bo człowiek najlepiej rozróżnia ten kolor
To Ci powinno sprawę rozjaśnić:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12704
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Niestety nadal nie wiem po co te dwa zielone w jednym pikselu. Przecież można by ustawić je tak żeby z każdego koloru było tyle samo np. tak:
jak chcesz ułożyć w tak skomplikowany sposób 6-mikronowe częstki krzemu?
skoro fuji mogło zrobic ośmiokątne soczewki to ze zwykłym rombem nie powinno byc problemu
Ostatnio edytowane przez myro6 ; 04-03-2010 o 19:51
Nie ma dwu zielonych w jednym pikselu. Po demozaikowaniu każdy piksel w wynikowym obrazie odpowiada pojedynczemu pikselowi na matrycy.
Rozkład pikseli, który narysowałeś, może i jest ciekawy ale kłopotliwy ze strony technologii. Możliwe, że potencjalne zyski są niestety dominowane przez gorszą pracę samej elektroniki i koszty wytworzenia.
Matryce fuji pod sprytnymi mikrosoczewkami mają niemal zwykłą, "prostokatną" matrycę CCD więc tu nie ma tej komplikacji.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0