Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Portfolio - pytanie odnosnie etyki

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Heh nie rozumiem niektórych osób na tym forum. Mam poczucie że potrafią zmienić tor dyskusji na zupełnie inny żeby tylko wyjść na swoje i udowodnić że są mistrzem wodolejstwa forumowego. Niech ci będzie moderatorze - jestes górą, ja jestem dnem warsztaty są ble
    Ale nie bardzo rozumiem o co chodzi? To do mnie, bo nie łapie?

Watek powstal zupelnie z innego powodu - na innym duzo mniejszym forum powstala dyskusja na temat zamieszczania zdjec z warsztatow w portfolio, wiec zaciekawilo mnie zdanie szerszego grona.

Osobiscie nie widze nic zlego w zamieszczaniu zdjec z warsztatow, o ile bedzie wzmianka ze wlasnie na nich zostaly wykonane.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Skąd ta opinia? Byłeś? Widziałeś?
    Oj widziałem

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ale nie bardzo rozumiem o co chodzi? To do mnie, bo nie łapie?

Watek powstal zupelnie z innego powodu - na innym duzo mniejszym forum powstala dyskusja na temat zamieszczania zdjec z warsztatow w portfolio, wiec zaciekawilo mnie zdanie szerszego grona.

Osobiscie nie widze nic zlego w zamieszczaniu zdjec z warsztatow, o ile bedzie wzmianka ze wlasnie na nich zostaly wykonane.
    Jak widać masz świadomość że w Twoim warsztacie są jeszcze braki. Sorry, ale ja, mając świadomość że człowiek uczy się przez całe życie, nie stresuje się o wyniki swojej pracy, z wyłączeniem sytuacji awaryjnych, które zdarzają się zawsze.
    Tekst innego moderatora który odwraca kota ogonem jak Marek dobrze ujął. Reportaż to coś na co się nie ma wpływu dlatego zawsze jest stres żeby być zawsze tam gdzie być się powinno w danym momencie i złapać najlepsze momenty. Moderator ów oczywiście odebrał to jak odebrał i pojechał po poziomie mojego warsztatu
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Osobiscie uwazam ze ladowanie zdjec z Warsztatow do portfolio komercyjnego to obciach.
    Pomijam juz ze wszyscy "warsztatowicze" moga miec podobne zdjecia(...)
    No obciach trochę... Szczególnie przed Klientami jeśli trafiliby na takie same fotki np. na stronie innego fotografa ...

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Pytanie tylko, czy laik ogladajace te zdjecia bedzie w stanie wykorzystac informacje o tym ze fotki sa z warsztatow.. w sumie dla osob nie zorientowanych to jeszcze bardziej podnosi atrakcyjnosci fotografa, w koncu uczestniczy w jakichs warsztatach!
    Czacha, najważniejsze jest to, czy pan fotograf zrobi klientowi tak samo fajne fotki jak te, które zrobił na warsztatach...

Poza tym jak wiesz laicy często nie odróżniają dobrej od złej fotki. Jak pewnie wielu innych znam przypadki, kiedy laik oglądając np. portret z piękną GO mówi, że fotka jest kiepska, bo nie ostra...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Poza tym jak wiesz laicy często nie odróżniają dobrej od złej fotki. Jak pewnie wielu innych znam przypadki, kiedy laik oglądając np. portret z piękną GO mówi, że fotka jest kiepska, bo nie ostra...
    Święte słowa! Fotki z warsztatów to zawsze gnioty. Laik-kursant nie zdaje sobie w pełni sprawy jak robić później takie fotki jak z warsztatów, a co za tym idzie jego umiejętności fotograficzne, które niby reprezentuje portfolio są pod dużym znakiem zapytania. Ale niczego nie można zabronić. Kto chce może mieć w portfolio fotki z warsztatów.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tekst innego moderatora który odwraca kota ogonem jak Marek dobrze ujął. Reportaż to coś na co się nie ma wpływu dlatego zawsze jest stres żeby być zawsze tam gdzie być się powinno w danym momencie i złapać najlepsze momenty. Moderator ów oczywiście odebrał to jak odebrał i pojechał po poziomie mojego warsztatu
    Aaaa, sorry, myślałem ze to do mnie i nie rozumiałem o co chodzi.. bo tak bez cytatu pojechałeś po moderatorze i nie wiedziałem po którym

Najgorsze co moze byc to rutyna. Tak jak aktor po 20 latach grania na deskach za kazdym kolejnym razem odczuwa treme, tak samo ja mam prawo czuc stres przed tym co mam zrobic, bez względu na to jak profesjonalnie wykonuje swoja prace. Nie widze w tym nic zlego, bo ten stres mnie motywuje, a nie paraliżuje. Sprawia ze w glowie ukladam sobie rozne scenariusze i kadry na dzien czy tez dwa dni przed.. to mnie pobudza do dzialania. Bo w momencie gdy juz jestem na 'miejscu zbrodni' zapominam o stresie ... i dotyczy to zarówno fotografii jak i operatorki.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niech ci będzie moderatorze - jestes górą, ja jestem dnem warsztaty są ble
    Tekst innego moderatora który odwraca kota ogonem jak Marek dobrze ujął. ..... Moderator ów oczywiście odebrał to jak odebrał i pojechał po poziomie mojego warsztatu
    A coś Ty się tak tego moderatora uczepił ? Czy ja daje bany za to że ktoś się ze mną nie zgadza ? Ot, wyrażam swoje zdanie, w końcu od tego jest hydepark. Nie napisałem też że masz denny warsztat, po prostu uważam że jesli ktoś, nie jest pewien efektów swojej pracy to znaczy że ma świadomość że pewne elementy jego warsztatu wymagają jeszcze dopracowania. Stresy to były w czasach kliszowych, kiedy wadliwa partia materiału czy skopany proces wywoływania mogła rzeczywiście zaprzepaścić cały efekt pracy.

Wracając do tematu.... :-)
    Ja będę utrzymywał swoje zdanie że jeśli ktoś potrafi samodzielnie wykonać to co zrobił na warsztatach to nie ma nic złego w zaliczaniu takich zdjęć do swojego dorobku.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja będę utrzymywał swoje zdanie że jeśli ktoś potrafi samodzielnie wykonać to co zrobił na warsztatach to nie ma nic złego w zaliczaniu takich zdjęć do swojego dorobku.
    Trudno się z tym nie zgodzić. Ale niektóre materiały fotograficzne z zajęć uznawane są za własność prowadzących. Jeśli oni nie bronią to można wszystko.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 04-03-2010 o 11:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    W świecie internetu wszyscy jesteśmy równi.
    jak w folwarku zwierzęcym........

wszystkie zwierzęta równe, ale świnki równiejsze.

;-)

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    jak w folwarku zwierzęcym........

wszystkie zwierzęta równe, ale świnki równiejsze.

;-)
    Coś w tym jest

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów