Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Bateria - kiedy przestać ją formatować

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

A czy to przypadkiem nie jest tak, że jak bateria się już naładuje to ładowarka odcina zasilanie od baterii ?
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    A czy to przypadkiem nie jest tak, że jak bateria się już naładuje to ładowarka odcina zasilanie od baterii ?
    Nie, nie jest tak ponieważ baterii się nie ładuje.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Niektórzy mówia na akumulator bateria, brat na CD mówi dyskietka. Ważne tylko czytać i starać się zrozumieć.
    Jak ładowarka ma taka opcje to tylko doładowuje w trakcie czuwania.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Niektórzy mówia na akumulator bateria, brat na CD mówi dyskietka. Ważne tylko czytać i starać się zrozumieć.
    Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie różnica pomiędzy baterią a akumulatorem jest zasadnicza. Są to dwa zupełnie różne "ogniwa".
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja przypomnę, że:
    1) akumulatory wyposażone są w mikroprocesory odcinające zasilanie po naładowaniu
    2) rozładowywanie do 0% "na siłę" (czyli: nie doładowywanie regularnie) skraca ich żywotność.

Technologie się zmieniają, nawyki „formowania” baterii zostały sprzed x lat.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Domyślnie

mały od totyczacy baterii.

Wiecie czemu sołtys Wąchocka zabronil organizować bale przebierańców??
    ..

bo na ostatnim jego córka przebrała się za akumulator... i wszyscy ja ładowali.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

darkon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    2) rozładowywanie do 0% "na siłę" (czyli: nie doładowywanie regularnie) skraca ich żywotność.
    Czy ty wiesz o czym piszesz ? Proponuję weź jakiś najlepiej tani akumulator i rozładuj go do 0, nie skrócisz jego żywotności ty go po prostu zniszczysz. Każdy akumulator ma swoje napięcie minimalne poniżej, którego ulega trwałemu uszkodzeniu im bardziej przekroczymy to napięcie tym uszkodzenie jest większe, rozładowanie całkowite do napięcia 0V spowoduje zniszczenie ogniwa. Raczej nigdy nie doładowuję akumulatorów, staram się je używać do momentu aż urządzenie się wyłączy,dopiero wtedy je ładuję i nie zauważyłem żeby skróciła się ich żywotność.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Akumulatorek po zapaleniu się zielonej diody(teoretycznie 100% naładowaniu) nadal się ładuje , dla przykładu dla Aku. 5D II , pełne naładowanie następuję 1 godzinę po jej zapaleniu.

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Czy ty wiesz o czym piszesz ? Proponuję weź jakiś najlepiej tani akumulator i rozładuj go do 0, nie skrócisz jego żywotności ty go po prostu zniszczysz. Każdy akumulator ma swoje napięcie minimalne poniżej, którego ulega trwałemu uszkodzeniu im bardziej przekroczymy to napięcie tym uszkodzenie jest większe, rozładowanie całkowite do napięcia 0V spowoduje zniszczenie ogniwa. Raczej nigdy nie doładowuję akumulatorów, staram się je używać do momentu aż urządzenie się wyłączy,dopiero wtedy je ładuję i nie zauważyłem żeby skróciła się ich żywotność.
    Czytaj: robienie dokładnie tego co Ty powoduje późniejsze narzekanie na krótką trwałość aku.

To co napisałem poparte jest doświadczeniem z akumulatorami wszelkiej maści. Odkąd zacząłem doładowywać, a nie rozładowywać, sytuacja uległa znacznemu polepszeniu.

PS. Polecam czytać bardziej ze zrozumieniem…
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Miasto
    SK

Domyślnie

...rozładowywanie do 0% "na siłę" (czyli: nie doładowywanie regularnie) skraca ich żywotność.
    To co napisałem poparte jest doświadczeniem z akumulatorami wszelkiej maści.
    Aby rozładować akumulator do 0 V musiał byś fizycznie zewrzeć jego bieguny. Po takim zabiegu jego napięcie rzeczywiście wynosiło by praktycznie 0 V ale akumulator nadawał by się wyłącznie do wyrzucenia.
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów