No dobra a w kościele pstryknę sobie fotkę za pleców rzekomego PROfotografa
to co ???też będę złodziejem i cwaniaczkiem jak to stwierdził trrr
Kto będzie miał wtedy prawa autorskie.Księdza jeszcze w to wmieszajmy i będzie komplet.
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
"Zawsze mozna zwrocic uwage fotograf to nie swieta krowa..." jasne, nie po to idziesz do pracy żeby cię ktoś okradał jako artystę..
"Często dopuszczasz się pomówień?" odp już była
nie będę się doktoryzował i szukał wam wykroczeń związanych z kradzieżami praw autorskich majątkowych a osobowych bo to powinno leżeć w co poniektórych interesie, chyba że większość kradnie.. ale w to nie wierzę.
tak jak kiedyś było z windowsami nawet sklepy instalowały podróbki, tak samo będzie z fotografią ludzie zaczną szanować własność intelektualną i nie będą okradać autorów w tym przypadku sesji.
To tak jakbyś poszedł/a do studia na sesje i potem powiedział ale to ja cyknąłem/am to zdjęcie. Nawet w prawie autorskim jest tak że jeżeli ktoś jest podwykonawca, uczniem, praktykantem, pomocnikiem nie ma się praw majątkowych a należą one do wykonawcy zlecenia/mistrza/fotografa ślubnego a ten przypadek to odzwierciedla. Każdorazowe wykorzystanie tego typu zdjęć do propagowania i reklamowania działalności na własny rachunek jest przestępstwem.
tezmarek tak... to fakt nie pomyślałemo tych tantiemach
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 03-03-2010 o 15:39
czytaj mowa o sesji, nie o kościele.
chociaż ja mam zakaz fotografowania przez innych podczas uroczystości, z oczywistych powodów /np:dodatkowych błysków przy obrączkach, kręcoącego się przy ołtarzu wchodzącego w kadr/
początkujący bądzcie fer wobec młodych bo czesto płaca niemałe pieniadze za fotografa a potraficie spierniczyć komuś zdjęcia.. Wystarczy wkurzyć fotografa i już zdjęcia nie będą takie same jak na luźno, do tego nikt w pracy nie chce miec przeszkadzającego, jeszcze w tak odpowiedzialnej i niemozliwej do powtórzenia uroczystości.
Po pierwsze, jeżeli nazywasz kogoś złodziejem (nie użyłeś nawet trybu przypuszczającego!), to uwqażaj na konsekwencje - to naprawdę jest karalne. WKF, osoba dopuszczająca się naruszenia prawa autorskich, licencji != złodziej.
Po drugie, Wątkotwórca nic nie napisał o ustalniech między fotografem a sobą, więc ciężko jest ocenić sprawę, bo albo jest tak, jak Ty piszesz (i za utwór mozna uznać aranżację sceny), albo tak jak niektórzy tu (i zdjęcia obu są odrębnymi utworami).
Po trzecie, w najgorszym wypadku Wątkotwórca dopuścił się wytworzenia dzieła pochodnego bez uiszczenia należnej opłaty autorowi dzieła oryginalnego. Przecież jego zdjęcia są inne od zdjęć fotografa, nawet jeśli wykorzystał aranżacje bez jego zgody. Na marginesie, na własny użytek może robić takie zdjęcia i nikt mu nic za to nie może uczynić.
zdRAWki
(naprawdę pozdrawiam, bez zbędnych pretensyj)
Fotograf platoniczny
trrr podlinkuj może Twoją stronę z fotami chętnie bym sobie pooglądał i z pewnością nie tylko ja.
a co ja napisałem?
zarobkowo to zarobkowo a prywatnie to prywatnie. Niestety jeżeli już kiedyś zrobiłeś odpłatnie prace fotografa(np odbierając @/tel mówisz o pieniądzach) w dziale "prywatne" ciężko ci będzie z takim podejściem bo to ewidentne naciąganie, a policjanci już umieją czytać i pisać(dodatkowo w większej komedzie jest wyszkolony funkcjonariusz znajacy orawo autorskie bardzo dokładnie), nie wmówisz im takiego farmazonu.
w każdym razie chce żebyście wyciągnęli z tego wnioski, w życiu jedynie wstyd to kraść ja tak myśle i nie chce żeby mnie okradali wy też zapewne nie chcielibyście zostać okradzeni.