Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
    Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
    Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
    Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
    Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.
    No i dobrze zrobiles ze zdjales. Wiecej na tym zyskasz niz stracisz.

Zdjecia ktore wykonales sa Twoje i koniec. Nie ma gadania.
    Sprawa zamieszczania ich na swojej www i firmowania tym swoich uslug - to juz inna kwestia.

To jak podpiszesz zdjecie tez Twoja sprawa.
    Zeby wszystko mialo rece i nogi byloby idealnie gdyby fotograf ktory organizowal sesje wiedzial o tym i sie na to zgodzil, chcial sie na to zgodzic. Proponowalbym sie dogadac.
    Nie wiem kto ma jaka pozycje w miejscu gdzie robicie zdjecia i czy mocno sobie wchodzicie w rynek.

Natomiast nie wyobrazam sobie ze na slubie podczas sesji skupiam sie na kims kto pstryka z tylu i ustalam z nim zasady publikacji jego zdjec..

Zdazalo mi sie ze ktos podchodzil i pytal czy moze rowniez wykonywac zdjecia - nigdy nie odmawialem. Zdazalo sie tez ze ktos nie pytal i robil - nie zawracalem sobie tym glowy.
    Odpukac - jeszcze sie to nie obrocilo przeciwko mnie

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

W miejscu publicznym wolno fotografować wszystko co się komu podoba. I jak coś mu nie pasuje to gazem go potraktuj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    W miejscu publicznym wolno fotografować wszystko co się komu podoba. I jak coś mu nie pasuje to gazem go potraktuj
    Kolega to się chyba z choinki urwał. Ma podejść do fotografa ślubnego i mu gazem po oczach? Bo nie bardzo rozumiem...
    Nie wiadomo czy to było w miejscu publicznym czy na terenie prywatnym. I chodzi o to, czy miał prawo robić zdjęcia Młodym ustawionych przez fotografa i firmować je swoim nazwiskiem, a nie czy można fotografować w miejscu publicznym. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Kolega to się chyba z choinki urwał. Ma podejść do fotografa ślubnego i mu gazem po oczach? Bo nie bardzo rozumiem...
    Nie wiadomo czy to było w miejscu publicznym czy na terenie prywatnym. I chodzi o to, czy miał prawo robić zdjęcia Młodym ustawionych przez fotografa i firmować je swoim nazwiskiem, a nie czy można fotografować w miejscu publicznym. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
    Ustawianie modela i światła nie jest objęte żadnymi prawami autorskimi.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ten znów z jakimś gazem wyjeżdża w kolejnym wątku... Chcesz gazu? Proszę bardzo: http://tinyurl.com/yazzc4u
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

No i o to mi chodziło
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Trzeba pamiętać, że na proces zrobienia zdjęcia składa się właśnie też ustawienie modeli, oświetlenia. Z drugiej więc strony, jeśli to fotograf faktycznie ustawiał Parę, a Ty robiłeś takie zdjęcia, umieściłeś je na stronie i firmujesz je swoim nazwiskiem, to nie jest to do końca w porządku.
    Wypowiedziałem się już na ten temat. Dodam tylko, że może nie jest objęte prawami autorskimi (nigdzie o nich nie wspomniałem), ale przyznasz, że fotografia zaczyna się od pomysłu, przez ustawienie modeli, make-up, ustawienie światła, rekwizyty, dopiero później są parametry ekspozycji, spust migawki i obróbka. Jeśli pierwszą część tego procesu wykonał za niego ktoś inny, a efekt końcowy podpisał swoim nazwiskiem, to nie jest to w porządku.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Hmmm, tak czytajac wychodzi na to ze niby mozna, a niby nie mozna. W sumie jakby na to zdrowo spojrzec to:

- Fotograf ustawial pare i robil zdjecia z miejsc w ktorych mial "wizje"
    - Druga osoba nie mogla stac w miejscu gdzie miala by taka sama "wizje" - jedynie centralnie ZA fotografem - czyli majac jego plecy w kadrze
    - Jesli dodatkowa osoba byla obok - kadr jest zupelnie inny

Idac tokiem ze - Fotograf ustawial = ma prawa do zdjec. Mozna stwierdzic ze jesli choreograf robi choreografie taneczna, a my robimy zdjecia to tez nie mozemy sie podpisac pod zdjeciami bo to działo choreografa...

Jak chcesz byc zlosliwy dla niego(tego fotografa) to spytaj go czy opatentowal swoje "ustawienia mlodych" i czy ma spisana umowe na te "pozy", bo moze tak naprawde to Mlodzi Tobie pozowali - a on tylko korzystal?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Eh,

Ale tu nie o prawa sie rozchodzi wydaje mi sie, a pewnego rodzaju zasady i kulture wspolpracy.

Jeden chce gazem, drugi zlosliwoscia..

Nie lepiej pogadac o fotografii, podzielic sie uwagami, zapytac o zgode i okazac wdziecznosc?
    Nikt nikogo nie kazde calowac po d..pie.

Co do choreografii to zwykle w napisach koncowy filmu pojawia sie;

Choreografia..
    Zdjecia...
    Montaz...

Nikt niczego sobie nie uzurpuje.

Wejdz na pierwszy lepszy portal typu MM;

Fotograf..
    Model..
    Make'up..
    ect..

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów