Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie Dziwna sytuacja

Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności??
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    Witam, mam nietypowe pytanko. Znajomi na ślubie mieli wynajętego fotografa a że znajomi to poprosili mnie również o fotografowanie. Zdjęcia umieściłem na mojej www i minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie. Dodam jeszcze, że za zdjęcia od znajomych nie wziąłem pieniędzy. Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności??
    Moim zdaniem bredzi. Nie przejmuj się.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

minąwszy pół roku ten fotograf robi mi problem, że zdjęcia wykonałem z za jego "pleców" i ze to są prawa autorskie.
    Że co? To jak na jakimś pokazie jest sektor dla foto i wszyscy robią z jednego miejsca zdjęcia to też ktoś komuś prawa autorskie zabiera?
    Pokazujesz swoje zdjęcia i moim zdaniem masz do nich pełne prawo, w końcu Ty je wykonałeś swoim sprzętem. Moim zdaniem możesz go wyśmiać...
    Chyba, że chodziłeś za nim całą imprezę i podchodzi to pod plagiat... ;-)

@Edit: Czytając post 5# powyższa opinia jest raczej nieaktualna...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 02-03-2010 o 21:34

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobre. Może powinieneś mu oddać swoje zdjęcia, a on by je sprzedał młodym jako swoje.

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmo
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no chyba ze w umowie byla adnotacja o wylacznosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no jak sesja to trochę mniej fajnie to wygląda - szczególnie, gdyby od niego tych zdjęć nie kupili
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Że co? To jak na jakimś pokazie jest sektor dla foto i wszyscy robią z jednego miejsca zdjęcia to też ktoś komuś prawa autorskie zabiera?
    ...
    Teraz już wiesz dlaczego reporterzy zawsze tłoczą się z przodu. Ten który przedostanie się najdalej, ma prawa autorskie do wszystkich zdjęć zza jego pleców :-D

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Ludzie to mają tupet:-D może zwyczajnie Twoje zdjęcia były lepsze i martwi się o swoją "pozycję" na lokalnym rynku fotoślubnym, wyślij go na drzewo.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony

Domyślnie

sesja jak każda inna.... on ustawiał sobie młodych a ja od czasu do czasu strzeliłem. Młodzi też dla mnie pozowali a zdjęcia oddałem im za darmo
    To zmienia postać rzeczy. Jeśli on ustawiał parę, światła i rekwizyty, to ja bym ściągnął ze swojej strony WWW takie zdjęcia (przede wszystkim bym ich nie wystawił), niezaleznie od kwestii praw autorskich.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów