Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Do tego już doszliśmy na pierwszych kilku stronach wątku, jednak jak widać, bicie piany wciąż trwa.
    Widocznie czytanie późną porą 10 stron głównie bełkotu nie posłużyło mi...
    Prawa autorskie, sądy, paragrafy, gazy łzawiące, złodzieje, paserzy, pytanie pracującego fotografa o zgodę, czy można mu przeszkadzać i całem mnóstwo innych bzdur.
    A sprawę pewnie można było rozwiązać jedną rozmową między panami, posiłkując się przy tym tylko zdrowym rozsądkiem.
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Nie możesz - musisz mieć zgodę na wykorzystanie wizerunku. Chyba że zrobisz szerokim szkłem to to już podpada pod powiedzmy zgrupowanie ludzi więc nie trzeba.
    No dlatego pisałam, że znajomi, zgadzają się na wszystko. Nie chodzi o wizerunek, to jest dość precyzyjne.

Chodzi mi o to: jest PM, zapłacili fotografowi za zdjęcia, fotograf wziął aparat, PM i poszedł w jakieś znane miejsce, bez blend, świateł itp (na Długiej to co druga sesja tak wygląda). Robią te zdjęcia, para powiedzmy normalnie stoi. Przychodzę, cześć, cześć, "mogę wam zrobić fotę?", "jasne" (fotograf nic nie mówi). Popatrzyli mi w obiektyw, fota wyszła fajna, chcę sobie wrzucić do galerii (znajomi się zgadzają). Mogę? Czy kradnę tamtemu fotografowi?
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem, czemu ta kwestia nie została wyjaśniona podczas sesji. Sawek, z tego co zrozumiałam, nie robił zdjęć celując w młodych czterysetką zza krzaków. Skoro towarzystwo kolegi nie odpowiadało fotografowi, czemu nie poprosił o przestanie wykonywania zdjęć? Inną sprawą jest, że wystarczyło po prostu zapytać fotografa, czy nie ma nic przeciwko i nie byłoby sprawy.

Przy okazji witam wszystkich, bo to mój pierwszy post

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasmika Zobacz posta
    Nie rozumiem, czemu ta kwestia nie została wyjaśniona podczas sesji. Sawek, z tego co zrozumiałam, nie robił zdjęć celując w młodych czterysetką zza krzaków. Skoro towarzystwo kolegi nie odpowiadało fotografowi, czemu nie poprosił o przestanie wykonywania zdjęć? Inną sprawą jest, że wystarczyło po prostu zapytać fotografa, czy nie ma nic przeciwko i nie byłoby sprawy.

Przy okazji witam wszystkich, bo to mój pierwszy post
    Witamy.

A może fotograf myślał, że to brat cioteczny Wojtuś robi zdjęcia do rodzinnego albumu cioci Stefki?
    Zrobienie zdjęć do szuflady, a wrzucenie ich na swoją komercyjną stronę to różnica. Przynajmniej dla mnie.

Robiłem kiedyś zdjęcia z kolegą jako blendotrzymacz i momentami drugi fotograf. O możliwośc wykorzystania zdjęć z JEGO sesji spytałem i fotografa i modelkę. I problemów nie było. Mogłem nie pytać i wykorzystać zdjęcia, bo też tam byłem i to ja naciskałem spust swojego aparatu, ale uważam, że to byłoby nie fair.
    CanOn Can'tOff

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie - strasznie dużo tych "może" - może ten chciał to, a tamten tamto. W takich sytuacjach nie ma nic lepszego, jak zwykła rozmowa. Nigdy nie wychodzi nic dobrego z braku dialogu

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasmika Zobacz posta
    No właśnie - strasznie dużo tych "może" - może ten chciał to, a tamten tamto. W takich sytuacjach nie ma nic lepszego, jak zwykła rozmowa. Nigdy nie wychodzi nic dobrego z braku dialogu
    Z gadania nic nie ma. Trzeba trzeba mieć za sobą przynajmniej jednego dobrego prawnika i miecz obosieczny.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Chciałbym zobaczyć rekina w akcji na Warszawskiej pradze gdy straszy "łysych" swoim prawnikiem i gazem.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Chciałbym zobaczyć rekina w akcji na Warszawskiej pradze gdy straszy "łysych" swoim prawnikiem i gazem.
    Akurat są ciekawsze okolice i ludzie do fotografowania :razz:

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Akurat są ciekawsze okolice i ludzie do fotografowania :razz:
    Z całą pewnością , że są ale tam będziesz miał wiele okazji do straszenia napastników swoimi prawnikami lub gazem...

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jeżeli brakuje zdroworozsądkowego podejścia do cudzej pracy i ogólne przyzwolenie na kradzież w białych rękawiczkach, to po kij ta dyskusja?
    Zapominacie że czasami wystarczy grzecznie zapytać, poprosić lub przeprosić i umówić się na jakieś warunki nazwijmy to współpracy.
    Bezprawne wykorzystanie cudzej pracy, zawsze będzie co najmniej nieetyczne i to już jest niedopuszczalne.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów