Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

jestem ślubnym fotografem i jesteś zwykłym złodziejem.

oczywiście jest na to paragraf, ponieważ korzystałeś z myśli artystycznej której nie byłeś autorem. Zdjęcie to nie tylko wykonanie /naciśnięcie spustu/ ale rozmieszczenie planu światła i modeli. Skoro pracował na umowę/jeżeli nie to jego strata/ może żądać od młodych odszkodowania wg stawek ZAiKS za to że ktoś korzystał z jego pracy i się tym reklamował, do tego odszkodowanie od ciebie za psucie wizerunku i utratę dodatkowego źródła finansowania, także jesteś głęboko w dupie.

Chyba że zapytałeś "czy mogę robić zdjęcia". ale takie cwaniaczki przeważnie tylko przeszkadzają niż pytaja..

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wystarczy ze mlodzi powiedza, ze sami sie ustawiali ... i Twoja teoria legła w gruzach... a cwaniaczka widze w Tobie, a nie w koledze ktory zapytal jak poradzic sobie w tej sytuacji.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta

oczywiście jest na to paragraf(...)ZAiKS
    Można chronić układ choreograficzny i wtedy odtwarzanie tego układu na własną rękę jest nielegalne-ale co to ma do fotografii
    A nawet jeśli, to tamten fotograf na pewno nie rejestrował układu w ZAiKS i nie zapłacił składki więc- dużo szumu o nic
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 03-03-2010 o 14:01

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

oczywiście jest na to paragraf, ponieważ korzystałeś z myśli artystycznej której nie byłeś autorem. Zdjęcie to nie tylko wykonanie /naciśnięcie spustu/ ale rozmieszczenie planu światła i modeli. Skoro pracował na umowę/jeżeli nie to jego strata/ może żądać od młodych odszkodowania wg stawek ZAiKS za to że ktoś korzystał z jego pracy i się tym reklamował, do tego odszkodowanie od ciebie za psucie wizerunku i utratę dodatkowego źródła finansowania, także jesteś głęboko w dupie.

Chyba że zapytałeś "czy mogę robić zdjęcia". ale takie cwaniaczki przeważnie tylko przeszkadzają niż pytaja..
    za nazwanie kogos złodziejem też jest paragraf (no chyba że masz dowody popełnienia przestepstwa, to jako prawy obywatel nasz obowiazek zgłoszenia tego faktu odpowiednm organom)
    aż się dziwie że nikt (czytaj Vitez :-D ) nie posprzata takich stwierdzen, bo to bardzo, bardzo nieładnie wygląda:-D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Wystarczy ze mlodzi powiedza, ze sami sie ustawiali ... i Twoja teoria legła w gruzach... a cwaniaczka widze w Tobie, a nie w koledze ktory zapytal jak poradzic sobie w tej sytuacji.
    żyjesz w czasach komuny i zakłamania.. wiedz ze w kazdej z takich spraw jest wyrok o przestępstwo nie wykroczenie(powyżej 350zł a wg ZAiKS bardzo łatwo przekroczyć tą stawke) wtedy jest to kradzież/paserstwo(jeżeli pozbawiłeś dochodów), do tego jeżeli fotograf udowodni że kłamia("ja sama") a nie jest to trudne choćby pokazanie podobnych swoich zdjęć i nikt się nie będzie wystawiał się za takiego złodzieja za wyrok o składanie fałszywych zeznań, raz że wyrok dwa ludzie są już normalni i nie oszukują dla potrzeb innych.
    Jeżeli jest zapis o tym że nie zgadza się na innych fotografujących ma pewne odszkodowanie. Ze strony młodych

powinieneś przeprosić że nie byłeś świadomy, zagrożeń idących za tego typu wystawianie zdjęć i poprosić o nie wstrzyanie niepotrzebnych konsekwencji i zapytać o odszkodowanie.

Osobiście nie odpuszczam już takim cwaniaczkom, zawsze można zapytać a nie wtryndalać się i żerować na czyjeś pracy i jeszcze podpisywac ją jako swoja.

nie napisz nigdy że młodzi ci pozwolili bo jako fotograf powinieneś wiedzieć że nie wolno żerować na czyjeś pracy, a będzie to traktowane jako zwalenie winy. Młódzi nie muszą znać prawa autorskiego ale każdy kto zajmuje się fotografią za pieniądze ma obowiązek/jak nie zna buli/.

kieruje się opinią okradzionego fotografa/okrada złodziej/.

nic nie musisz w ZAiKS ale możesz kierować się w postępowaniu ich kwotami które są zawsze przyjmowane, i w sumie traktowane jako wycena ewentualnej szkody.
    Ostatnio edytowane przez trrr ; 03-03-2010 o 14:33

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

trrr, w kwestii formalnej to piszesz bzdury. Kradzież jest kwalifikowana jako występek powyżej kwoty 250zł.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    trrr, w kwestii formalnej to piszesz bzdury. Kradzież jest kwalifikowana jako występek powyżej kwoty 250zł.
    Co zostało skradzione?
    Układ choreograficzny czy fotka. Raczej ani jedno ani drugie.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

...
    Osobiście nie odpuszczam już takim cwaniaczkom, zawsze można zapytać a nie wtryndalać się i żerować na czyjeś pracy i jeszcze podpisywac ją jako swoja.
    ...
    Zawsze mozna zwrocic uwage fotograf to nie swieta krowa...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Co zostało skradzione?
    Układ choreograficzny czy fotka. Raczej ani jedno ani drugie.
    Napisałem o kwestii formalnej, nie odnosząc się do meritum dyskusji na temat tego przypadku. Za dużo rzeczy nie wiem, aby się wypowiadać. Ale jak ktoś wypisuje bzdury to reaguję.

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    no właśnie nie pamiętałem czy 250 czy 350 ale wg stawek ZAiKS nawet jedno zdjęcie może tyle kosztować więc ukradzione zostały po przeliczeniu pieniądze.

Musicie zrozumieć że prawo autorskie wchodzi do Polski z wielkimi butami i trzeba zacząć go przestrzegać.

nie rozumiecie że sesja jest dodatkową opcją najczęściej zawartą w pakiecie?? Osobiście nie pozwalam robić nawet filmu nieznajomym kamerzystą z sesji bo to to samo, chociaż oni przynajmniej pytają.

Dlatego stawiam na legalizacje "Czesiów Ślubnych", jak nieodprowadzają podatków zusów to niech ich okradają bo zło rodzi zło. NAtomiast kogoś kto jest prawym przedsiębiorcą trzeba bronić i wszystkim złodziejaszkom mówie stop.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów