Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta

Wejdz na pierwszy lepszy portal typu MM;

Fotograf..
    Model..
    Make'up..
    ect..
    Fotografia należny zawsze do fotografującego

Dopiero zaczyna Awatar popetelony

Domyślnie

Prawnie jesteś czysty - moralnie nie. Jeśli możesz z tym żyć - dawaj do przodu. Jeśli nie - spotkaj się z gościem i go przeproś. Czasem najprostrze ruchy pozwalają osiągnąć wspaniały orgazm
    pozdrówka

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wiesz, ja wole porozmawiac, wyjasnic na miejscu itp. Ale jesli fotograf sobie przypomnial po pol roku?! Nie mogl odrazu ? Nie mogl spytac Mlodych kto to, po co, dlaczego, i w jakim celu ? No przepraszam, cos tu jest nie halo. Albo ktos mu cos podpowiedzial i chce teraz zastraszyc w jakis sposob - chociazby pienieznie za "prawa autorskie" albo poprostu zaczyna tracic klientow, i zaczyna dzialac troche od zlej strony robiac pod gore innym. Jak ja bym widzial ze ktos obok robi zdjecia (nie wierze ze ktos czail sie 150 metrow dalej z jakims 800mm) to wolal bym spytac mlodych czy go znaja, a jesli tak to zamienic z nim 10-15 minut.

Niedlugo dojdzie do paranoi ze fotograf bedzie wyznaczal teren z napisem: zakaz wstepu - sesja slubna - pod kara grzywny w wysokosci zycia...

Z drugiej strony nie fair jest robic zdjecia jako drugi, bez porozumienia z pierwszym. I jak juz doszlo do takiego czegos, to rzeczywiscie - na stronie napisac informacje kto komu robil zdjecia, kto kogo ustawial itp. Wiem ze sa jakies zasady, ale po cos ludzie potrafia mowic/pisac/porozumiewac sie pomiedzy soba. Ale jak widac zadna ze stron z tego nie skorzystala, wiec...

Fotograf pierwszy - powinien przyjac to z pokora ze nie zadzialal odrazu
    Fotograf z doskoku - powinien przyjac do siebie zarzuty, poniewaz nie skonsultowal sie z pierwszym.

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popetelony Zobacz posta
    Prawnie jesteś czysty - moralnie nie. Jeśli możesz z tym żyć - dawaj do przodu. Jeśli nie - spotkaj się z gościem i go przeproś. Czasem najprostrze ruchy pozwalają osiągnąć wspaniały orgazm
    pozdrówka
    I tu masz rację... jestem czysty, moralnie może nie do końca. Ale od kogo się uczyć jak nie od innych fotografów. Poznałem nowe miejsce na sesje, inny sposób fotografowania... a on po prostu wyczuł konkurencję i dopiero po umieszczeniu zdjęć w internecie. Zazdrość?? a może zbyt blisko siebie pracujemy?? Ja dopiero się uczę i jeszcze długo będę. Od niego nic nie wymagam i szkoda, że tak nie miło się zaczęło.
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    Poznałem nowe miejsce na sesje, inny sposób fotografowania... a on po prostu wyczuł konkurencję i dopiero po umieszczeniu zdjęć w internecie. Zazdrość??
    Siedzieć komuś na plecach. Ja nie mam żadnych zahamowań, ale nawet ja tak chamski nie jestem

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Fotografia należny zawsze do fotografującego
    Masz na mysli prawa autorskie czy majatkowe?

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Masz na mysli prawa autorskie czy majatkowe?
    Mam na myśli to że nikt nie może mówić o prawach autorskich jako własnych gdy np forumowicz z tego wątku fotografuje jak to miało miejsce. Normalnie gdyby forumowicz wtargnął do studia foto na sesje mody można by wyrzucić, ale nie w takiej sytuacji jak to opisano powyżej. Forumowicz miał "akredytacje" ze strony pary młodych.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 03-03-2010 o 00:01

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Mam na myśli to że nikt nie może mówić o prawach autorskich jako własnych gdy np forumowicz z tego wątku fotografuje jak to miało miejsce. Normalnie gdyby forumowicz wtargnął do studia foto na sesje mody można by wyrzucić, ale nie w takiej sytuacji jak to opisano powyżej. Forumowicz miał "akredytacje" ze strony pary młodych.
    No ale dalej nie odpowiedziales mi na moje pytanie.

Ale nieistotne.

Prawa autorskie - tak, mozna sie pochwalic takimi zdjeciami i zawsze beda Twoje.
    Prawa majatkowe - hm.. o to wlasnie chodzi.

Czy po takiej sesji mozesz zaczac zarabiac tymi zdjeciami? Wkladac je na swoja strone jako oferta? Dobrze to napisal ktos wyzej - jesli mozesz z tym spac - Twoja sprawa

Przyszedles na gotowe niejako, mial "akredytacje" na co? Na powielanie pracy fotografa czy kreowanie swoich/nowych kadrow/zdjec? Temat rzeka. Co powiedzieli mlodzi i jak - tego nie wiesz. Co innego wziac pare na bok i zorganizowac sobie wlasna sesje.

Cholera,
    a mialem zdjecia obrabiac..

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

dziękuje wszystkim, temat rozwiązany
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    dziękuje wszystkim, temat rozwiązany
    Tak z ciekawości, jak rozwiązany?
    pozdrawiam, vidocq

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów