Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Zrobic nic Ci nie moze, co najwyzej naskoczyc.. ale nietaktem jest wykorzystanie zdjec z sesji ustawianej, gdy to nie Ty ją organizowales.
    True Tylko źle to wszystko nazwał. Nie prawa autorskie tylko raczej naruszenie pomysłu ale to nie jest karalne jeśli nie ma patentu.

Myślę że wystarczyło spytać owego fotografa czy możesz sobie umieścić takie zdjęcia w PF. Myślę że by się zgodził no chyba że zrobiłeś lepsze zdjęcia od niego
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
    Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
    Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    Tak zdjęcia były na mojej www i chyba trochę nie w porządku, że tak wyszło dwóch fotografów na jednej sesji. Miejsce wybrali młodzi. A co z obróbką tych zdjęć? Samo zdjęcie wykonałem ja jak również obróbką się sam zająłem.
    Czy żeby było w porządku powinienem podpisać zdjęcie coś w stylu "sesja wykonana przy pomocy fotografa ....... " ??
    Dla świętego spokoju zdjęcia już poleciały z www. Szkoda tylko że podczas sesji nie zabronił towarzyszyć, no może dlatego, że nie miał pojęcia, iż umieszczę je w internecie.
    No i dobrze zrobiles ze zdjales. Wiecej na tym zyskasz niz stracisz.

Zdjecia ktore wykonales sa Twoje i koniec. Nie ma gadania.
    Sprawa zamieszczania ich na swojej www i firmowania tym swoich uslug - to juz inna kwestia.

To jak podpiszesz zdjecie tez Twoja sprawa.
    Zeby wszystko mialo rece i nogi byloby idealnie gdyby fotograf ktory organizowal sesje wiedzial o tym i sie na to zgodzil, chcial sie na to zgodzic. Proponowalbym sie dogadac.
    Nie wiem kto ma jaka pozycje w miejscu gdzie robicie zdjecia i czy mocno sobie wchodzicie w rynek.

Natomiast nie wyobrazam sobie ze na slubie podczas sesji skupiam sie na kims kto pstryka z tylu i ustalam z nim zasady publikacji jego zdjec..

Zdazalo mi sie ze ktos podchodzil i pytal czy moze rowniez wykonywac zdjecia - nigdy nie odmawialem. Zdazalo sie tez ze ktos nie pytal i robil - nie zawracalem sobie tym glowy.
    Odpukac - jeszcze sie to nie obrocilo przeciwko mnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta

Jak chcesz byc zlosliwy dla niego(tego fotografa) to spytaj go czy opatentowal swoje "ustawienia mlodych" i czy ma spisana umowe na te "pozy", bo moze tak naprawde to Mlodzi Tobie pozowali - a on tylko korzystal?
    myślę że problem polega na tym, że udane plenery ślubne najczęściej wymagają jakiegoś pomysłu, czasem mają przedstawiać jakąś historię itd. Fotograf którego wynajęli młodzi pewnie miał pomysł na konwencję sesji, jakąś swoją wizję, zaczął to realizować, a autor tematu pstrykał fotki zza jego pleców (może nawet niektóre wyszły lepiej niż wynajętemu foto) i wrzucił na stronę podpisując się pod nimi. Co innego jakaś reporterka, co innego przemyślana, zaplanowana i pozowana sesja. Nie wszyscy młodzi potrafią pozować (i wyglądają dobrze we wszystkich pozach), a dobry kontakt z fotografem i odpowiednia atmosfera jakoś całą atmosferę rozluźnia i ułatwia sprawę, dzięki czemu na poziom fot. z takiej sesji wzrasta - młodzi wyglądają lepiej, spokojniej, naturalniej, czy jak tam sobie organizujący sesję chciał.

Np. jesteś muzykiem, słyszysz jakiegoś innego muzyka podczas występu, zapamiętujesz linię melodyczną, dźwięki, teksty itp, zmieniasz np wokal z żeńskiego na męski (via inna obróbka w programie graficznym) i możesz zaraz się pod tym podpisywać, koncertować i chwalić jako swoim dziełem?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 03-03-2010 o 17:00
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Fotograf którego wynajęli młodzi pewnie miał pomysł na konwencję sesji, jakąś swoją wizję, zaczął to realizować, a autor tematu pstrykał fotki zza jego pleców (może nawet niektóre wyszły lepiej niż wynajętemu foto) i wrzucił na stronę podpisując się pod nimi.
    Coś jakby wejść z kamerą na plan filmowy. Zero roboty wchodzisz na gotowe (jest akcja i wszystko co potrzeba)- to mi się podoba

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Np. jesteś muzykiem, słyszysz jakiegoś innego muzyka podczas występu, zapamiętujesz linię melodyczną, dźwieki, teksty itp, zmieniasz np wokal z żeńskiego na męski (via inna obróbka w programie graficznym) i możesz zaraz się pod tym podpisywać i chwalić jako swoim dziełem?
    Zly przyklad Raczej w ten sposob - Muzyk gra w studio do mikrofonu i sprzetu studyjnego najwyzszej klasy. Obok stoi przyjaciel muzyka - nie zostal wyproszony ze studia przez operatora - poprostu stoi i nagrywa na dyktafon. Pozniej Studio robi ostatnie szlify i wypuszcza plytke z muzyka za 20zł, a kolega stosuje inny rodzaj obrobki, inne filtry dzwieku, robi np lepsza separacje kanalow, wyciaga niektore instrumenty z tla innych i sprzedaje jako swoja wersje. Zlodziej ? Przeciez studio zalatwilo specjalne pomieszczenie o najwyzszej jakosci tlumienia itp.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Zly przyklad Pozniej Studio robi ostatnie szlify i wypuszcza plytke z muzyka za 20zł, a kolega stosuje inny rodzaj obrobki, inne filtry dzwieku, robi np lepsza separacje kanalow, wyciaga niektore instrumenty z tla innych i sprzedaje jako swoja wersje. Zlodziej ? Przeciez studio zalatwilo specjalne pomieszczenie o najwyższej jakości tłumienia itp.
    To jest wtedy zwykła kradzież ponieważ zawarte w utworze elementy (nawet pojedyncza charakterystyczna nuta) objęte jest prawami autorskimi ZAiKS itp
    Utwory nie są identyczne ale podobne co sugeruje plagiat.
    W fotografii plagiat dotyczy tylko skopiowania fotki i prezentacji jako własnej.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 03-03-2010 o 17:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Zly przyklad Raczej w ten sposob - Muzyk gra w studio do mikrofonu i sprzetu studyjnego najwyzszej klasy. Obok stoi przyjaciel muzyka - nie zostal wyproszony ze studia przez operatora - poprostu stoi i nagrywa na dyktafon. Pozniej Studio robi ostatnie szlify i wypuszcza plytke z muzyka za 20zł, a kolega stosuje inny rodzaj obrobki, inne filtry dzwieku, robi np lepsza separacje kanalow, wyciaga niektore instrumenty z tla innych i sprzedaje jako swoja wersje. Zlodziej ? Przeciez studio zalatwilo specjalne pomieszczenie o najwyzszej jakosci tlumienia itp.
    nie, fotograf to raczej muzyk w tej sytuacji, on rozplanowuje wszystko, rozstawia, rozmawia i instruuje młodych (itp. itd.) Nie tylko rejestruje to co wymyślili sobie młodzi. Analogia do kamery na planie też jest dobra.

Pozdr.

P.S Zawodowiec mógł zapytać czy znajomy młodych planuje opublikować gdzieś te zdjęcia, ale kto o zdrowym rozsądku posądzał by obserwatora o publikacje na swojej stronie i podpisywanie się pod tym.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

nie, fotograf to raczej muzyk w tej sytuacji, on rozplanowuje wszystko, rozstawia, rozmawia i instruuje młodych (itp. itd.) Nie tylko rejestruje to co wymyślili sobie młodzi. Analogia do kamery na planie też jest dobra.

Pozdr.
    No wlasnie fotograf w tej sytuacji to bardziej operator sprzetu, ktory mowi muzykowi gdzie moze sobie pozwolic bardziej wyciagnac gore, a gdzie zejsc bardziej w dol zeby bylo "ladnie", do tego ustwia sprzet i tworzy "dzielo".

P.S Zawodowiec mógł zapytać czy znajomy młodych planuje opublikować gdzieś te zdjęcia, ale kto o zdrowym rozsądku posądzał by obserwatora o publikacje na swojej stronie i podpisywanie się pod tym.
    To jest racja, i w sumie o to chodzi w tym temacie, wiec ja dalej pozostane po srodku. Jeden zawinil sam sobie bo nie spytal czy moze opublikowac. A drugi, bo go nie pogonil w pore

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Kto pierwszy złoży "wniosek o patent" - do tego należy zawsze wszelkie prawo
    No wlasnie, a fotograf raczej nie ma opatentowanych swoich "ulubionych/najlepszych postaw"

Wiec tak na dobra sprawe, wydaje mi sie ze ten temat kieruje sie w kierunku - ile ludzi, tyle interpretacji
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 03-03-2010 o 17:15

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

W miejscu publicznym wolno fotografować wszystko co się komu podoba. I jak coś mu nie pasuje to gazem go potraktuj

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów