Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 118 z 118

Wątek: Dziwna sytuacja

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Bezprawne wykorzystanie cudzej pracy, zawsze będzie co najmniej nieetyczne i to już jest niedopuszczalne.
    No to ja się pytam, gdzie jest ta "praca", przy pstrykaniu fotek w najbardziej oklepanym miejscu w mieście bez dodatkowego sprzętu itp -- czy już robienie takiej sesji nie jest kradzieżą -- przecież ktoś już to wcześniej wymyślił i wykonał zdjęcia, idzie się na "gotowe" kadry.

Nie dajmy się zwariować...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    No to ja się pytam, gdzie jest ta "praca", przy pstrykaniu fotek w najbardziej oklepanym miejscu w mieście bez dodatkowego sprzętu itp -- czy już robienie takiej sesji nie jest kradzieżą -- przecież ktoś już to wcześniej wymyślił i wykonał zdjęcia, idzie się na "gotowe" kadry.

Nie dajmy się zwariować...
    Wykorzystanie sesji "ślubniaka" i umieszczenie zdjęć (pomysłów na kadry) na swojej www jako poniekąd reklama usług- to był temat dyskusji.
    Proponuję przeczytać wątek od początku.
    "Praca" polega na odpowiednim ustawieniu, czasami mała poprawka pozy daje to coś, przez co odbiór jest przyjemny i ciekawy.
    Ostatnio edytowane przez galekeg ; 04-03-2010 o 16:34
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najeli, zadałaś swoje pytanie już trzy razy. Zanim je zadałaś, pewnie przeczytałaś pierwsze 10 stron "mądrości" i wiesz, że nie ma tu osoby, która potrafi dać Ci jednoznaczną i wyczerpującą odpowiedź popartą odpowiednimi paragrafami (oczywiście odpowiednio zinterpretowanymi). Są pseudoprawnicze eseje, są inwektywy, są też mądrości ludowe.
    Sama oceń, czy możesz wykorzystać tę fotkę na swojej stronie. Jeśli nie masz pewności, spytaj fotografa swoich znajomych, choć w tym przypadku chyba nie ma takiej potrzeby.
    CanOn Can'tOff

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Jest jedna odpowiedź: wolno było fotografować, ale lepiej nie publikować.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Walniesz po oczach gazem i będziesz mógł publikować.

Domyślnie

z jednej strony kiedy robie sesje mlodym, prosze zeby nie paletal sie nikt z aparatem, z drugiej strony nie moge tego zabronic i zdjecia zrobione przez wujka/stryjka/brata niech sobie mlodzi maja ale wystawianie z ustawianej sesji fot w swoim portfolio...nie jest imo ok...z prawnego punktu widzenia oczywiscie fotograf nic Ci nie zrobi...ale z czystej przyzwoitosci bym je usunal...zwlaszcza ze fotografujesz...postaw sie w roli tego goscia
    Ostatnio edytowane przez Conik ; 04-03-2010 o 20:24

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik Zobacz posta
    z jednej strony kiedy robie sesje mlodym, prosze zeby nie paletal sie nikt z aparatem, z drugiej strony nie moge tego zabronic i zdjecia zrobione przez wujka/stryjka/brata niech sobie mlodzi maja ale wystawianie z ustawianej sesji fot w swoim portfolio...nie jest imo ok...z prawnego punktu widzenia oczywiscie fotograf nic Ci nie zrobi...ale z czystej przyzwoitosci bym je usunal...zwlaszcza ze fotografujesz...postaw sie w roli tego goscia
    Zdjęcia już usunięte.... ani on mi nie zabronił focić ani ja nie zapytałem go czy mogę postrzelać, gazu nikt nie użył Wg mnie wina leży nie tylko po mojej stronie. Zobaczymy czy sprawa ucichnie czy pan fotograf zacznie kopać.... a skoro "zaczynam" być dla niego konkurencją to wszyscy znają odpowiedź .. powtarzam zaczynam
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sawek Zobacz posta
    (...) Wg mnie wina leży nie tylko po mojej stronie. (...)
    Miał przed kościołem zebrać wszystkich (bo potencjalnie każdy mógł mieć aparat albo komórkę z aparatem) i wygłosić expose?

Wina, czy raczej potknięcie jest po Twojej stronie. Gość zwrócił Ci uwagę (nie wiem i nie wnikam w jakiej formie), usunąłeś zdjęcia i jest OK.
    CanOn Can'tOff

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112

Uprawnienia umieszczania postów