Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: jak działa spust w waszej lustrzance?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak porównawczo:

W 40D i 50D był wyraźny "dwuklik" - najpierw pierwszy opór przy łapaniu ostrości a potem drugi przy zwolnieniu migawki i dalej przycisk się nie dawał praktycznie wcisnąć - robił się twardy.

W 7D działa to jakoś inaczej - na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Pierwszy opór (focus) jest mniej wyczuwalny a drugiego jakby nie było, po prostu po pokonaniu oporu focusa migawka się zwalnia ale przycisk nie robi się od razu twardy - można go coraz głębiej jakby wciskać tylko stawia coraz większy opór. Nie wiem czy to jasno opisałem ale odczucia są po prostu inne, jest jakby bardziej gumowaty czy sprężynujący i w dodatku chyba lżejszy.
    W efekcie na początku naciskałem za mocno i od razu wskakiwałem na zwolnienie migawki "przelatując" przez łapanie focusa. Ale po przyzwyczajeniu w zasadzie nie ma różnicy

Pozdr,
    Zbyszek

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

w moim 2 letnim 400d nie ma wyraźnego dwukliku, ale przy naciskaniu spustu czuć opór (ustawianie AF) i dopiero potem czuć klik (spust migawki).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    W 7D działa to jakoś inaczej - na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Pierwszy opór (focus) jest mniej wyczuwalny a drugiego jakby nie było, po prostu po pokonaniu oporu focusa migawka się zwalnia ale przycisk nie robi się od razu twardy - można go coraz głębiej jakby wciskać tylko stawia coraz większy opór. Nie wiem czy to jasno opisałem ale odczucia są po prostu inne, jest jakby bardziej gumowaty czy sprężynujący i w dodatku chyba lżejszy.
    W efekcie na początku naciskałem za mocno i od razu wskakiwałem na zwolnienie migawki "przelatując" przez łapanie focusa. Ale po przyzwyczajeniu w zasadzie nie ma różnicy

Pozdr,
    Zbyszek
    Nie mialem 7D w lapie, ale body 5D/1D maja spusty inne niz reszta serii. Nie ma tu typowego klikajacego mikrostyku. Widocznie 7D zalicza sie juz do tych serii pod wzgledem spustu.

Uprawnienia umieszczania postów