Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jaki filtr UV pod 70-200L?

Domyślnie Jaki filtr UV pod 70-200L?

Witam wszystkich serdecznie, forum przeglądam od jakiegoś czasu, ale pora się ujawnić. Jest to mój pierwszy post na forum i od razu z pytaniem.
    Wiem, że podobnych tematów jest na forum bardzo dużo, ale osobiście przeczytałem kilka(naście) i każdy ma inne kryteria wyboru, pod inne szkła itp.
    Chciałbym kupić filtr UV pod C 70-200 f4 L, aparat to Canon 40D jeśli to ma znaczenie Nie jestem jakimś super znawcą, więc liczę na Waszą pomoc. Filtr miałby służyć przede wszystkim do ochrony, ponieważ fotografuję rajdy samochodowe, na których ogólnie rzecz biorąc dużo się dzieje i przez przypadek można dostać jakimś kamuckiem w szkło. Oczywiście nie ma reguły, bo zazwyczaj staram się wybierać mniej ekstremalne miejsca, ale wolę dmuchać na zimne, bo szkło nie najtańsze.
    Moje typy to:
    - UV HOYA HMC 67mm SLIM Digital,
    - UV HOYA Super HMC 67mm, (jaka jest zauważalna różnica w w/w filtrach?)
    - inny w podobnym stosunku cena/ jakość, jeśli polecany będzie lepszy.
    Proszę Was o porady, bo zakupy chcę zrobić najpóźniej do środy (na weekend pierwszy rajd).
    Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez mulczas ; 01-03-2010 o 20:37

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Proponuję, zajrzyj sobie tutaj: http:
    //www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html

Wg tego testu wygrał Hoya xx mm HMC UV-0, wygrał z droższymi konkurentami. Na wszystkie testy należy patrzeć z dystansem, ale będziesz miał punkt odniesienia.
    Z mojego doświadczenia, zresztą to nie tylko moja opinia - hoya mają wadę, którą jest trudniejsze czyszczenie.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Z mojego doświadczenia, zresztą to nie tylko moja opinia - hoya mają wadę, którą jest trudniejsze czyszczenie.
    Też o tym czytałem i trochę mnie to martwi... dlatego, oprócz dwóch filtrów Hoyi podałem też trzeci punkt "inny w podobnym stosunku cena/ jakość".

Test oczywiście przestudiowany, przede wszystkim na nim się opierałem dlatego mój wybór padł na Hoyę, ale nie mam porównania z innymi markami, więc zdaję się na Waszą wiedzę i poradę.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak do ochrony to kup dwa najtańsze i nakręć jednego na drugi, raczej żaden kamulec się nie przedostanie. Poza tym, to szkło jest na tyle wytrzymałe że nie ma co się bać o porysowanie soczewki. Mówię z doświadczenia
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów