Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: [basar] Pierwsze starcie ze sportem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

helikoptery, samochody to nie ludzie

oczywiscie gusta sa różne, mnie osobiscie nie podobają się fotki na dlugich czasach sportowcow,

wezmy pod lupe ta fotke: http://www.sebafoto.com/676-12839/16/
    czas 1/500s, wyglada paskudnie, co z tego ze moment fajny jak murawa wyglada jak jakis dywan,

panoramowanie ludzi? zdecydowanie nie, a jesli juz to jedna fotka z calego eventu i nic wiecej, ze niby widac ruch i dynamike? zupelnie sie z tym nie zgodze, wiecej dynamiki, emocji, ruchu widac wlasnie na maksymalnie zamrozonych zdjeciach, widac na nich żyły, naprezone miesnie, miny, pot, to co w sporcie najwazniejsze

jakie czasy aby zamrozic ruch? to zalezy duzo od swiatla, ogolnie im go wiecej tym potrzeba krotszych czasow,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    helikoptery, samochody to nie ludzie

oczywiscie gusta sa różne, mnie osobiscie nie podobają się fotki na dlugich czasach sportowcow,
    Oczywiście że samoloty to nie ludzie, chociaż często słyszę "jestem samochodem"
    a co do czasów to zależy co rozumiesz przez długie - ja uważam to co napisałem powyżej, oczywiście Ty możesz mieć inne zdanie..

wezmy pod lupe ta fotke: http://www.sebafoto.com/676-12839/16/
    czas 1/500s, wyglada paskudnie, co z tego ze moment fajny jak murawa wyglada jak jakis dywan,
    może akurat ta fota którą przywołałeś nie jest najlepszym przykładem - nawet na 1/2000 też by lepsza nie była , ja podałem swoje foty z ręcznej które są fajniejsze od tej przez Ciebie pokazanej

panoramowanie ludzi? zdecydowanie nie, a jesli juz to jedna fotka z calego eventu i nic wiecej, ze niby widac ruch i dynamike? zupelnie sie z tym nie zgodze, wiecej dynamiki, emocji, ruchu widac wlasnie na maksymalnie zamrozonych zdjeciach, widac na nich żyły, naprezone miesnie, miny, pot, to co w sporcie najwazniejsze
    jak napisałem wyżej nie neguję tego tylko wzywam do dobrania czasu do okoliczności i rodzaju zdjęć jakie chcemy robić.. dla mnie całkiem zamrożone postaci są ok ale np. w sportach siłowych, wyścigach czy np. boksie bo :

widac na nich żyły, naprezone miesnie, miny, pot, to co w sporcie najwazniejsze
    ale jak już występuje tam motocykl, samochów, rower czy piłka to lepiej MOIM ZDANIEM wyglądają jak czas jest dobrany tak aby podkreślić że właśnie mamy do czynienia z poruszającym się obiektem

jakie czasy aby zamrozic ruch? to zalezy duzo od swiatla, ogolnie im go wiecej tym potrzeba krotszych czasow,
    ano, z tym nie dyskutuję bo to "oczywista oczywistość"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Arturs :Oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać ale myślę że wyjaśniłem mniej więcej czemu prezentuję taki a nie inny pogląd..
    Masz rację Arturs - nie każdy się z tym musi zgodzić. Ja się z tym kompletnie nie zgadzam.
    Mógłbym bić pianę, pisać o specyfice żużla, siatki, ręcznej, nogi, tego na ile krótki czas migawki pozwala zachować przyzwoicie wyglądającą trawę... Nie chce mi się. U mnie priorytet to zamrozić wszystko.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    oświetlenie jest STABILNE więc wszystko na Manual.
    no oświetlenie podczas tego meczu stabilne to nie było.... ja skakałem między iso 200, a 1600(podczas ulewy)
    po drugie tutaj warto często zmieniać pozycję podążając za akcją (znowu inaczej trzeba zdjęcie naświetlić)

i podczas takich meczów patrzy się na nikony z pożądaniem (za autoiso)

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    moim zdaniem powinieneś robić to w okolicach 1/400 do max 1/640 (ze wskazaniem na to pierwsze)
    bez przesady też lubię jak mam lekko poruszoną dłoń lub piłkę rozmazaną, ale niesie do ze sobą inne problemy np. w piłce ręcznej przy czasach 1/500-1/640 mam czasami poruszoną głowę

przy FA (po moim pierwszym fotografowaniu tego) ja trzymałbym się czasów rzędu 1/1000, mecze są rozgrywane w dzień... słońca będzie coraz więcej, więc będzie wychodzić iso 200-400 maksymalnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Zamrożenie ruchu w sporcie nie jest często pożądanym rozwiązaniem zależy jednak co chcemy lub inaczej czego od nas się oczekuje. Podkreślenie dynamiki ruchu rozmyciem jest w sporcie dopuszczalne a często niezbędne. Jednak pojawia się problem nie zapominajmy że odbiorca często jest użytkownikiem kompaktu i nie wie ze takie zdjęcie jest często technicznie trudniejsze ciekawsze itp. niż zdjęcie zamrożone. Dla niego nieostre i nie zamrożone to słabe bo takie to i on potrafi. Sam się z takim odbiorem spotkałem.

Maciej

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów