Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Ostrosc Tamron 17-50 2,8

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vic80 Zobacz posta
    Witam
    Jesli chodzi o srawy to wykorzytalem je tylko w ostanich dwoch zdjeciach przedstawionych na forum z koncertu(chodzilo o mozliwosc zrobienia wiekszej ilosci zdjec) wczesniejsze sample tylko i wylacznie format jpg standardowe ustawnienie na 50d ostrosc na 3.
    to duzo wyjasnia.
    sproboj w c50d nieco podkrecic przy obrobce ostrzenie z rawu .
    moim zdananiem dla c50d ostrosc na 3 jest za mala.
    mozna spoko podkrecic na 7. ( to zalezy tez od obiektywu)

teoretycznie moze to uwidocznic szumy , praktycznie czy szumy sa widoczne zalezy tez od charakteru kadru.
    Sadze ze uzysk przez podniesienie ostrzenia na zakres 5-7 bedzie wyzszy niz straty spowodowane ew. wzrostem szumow.
    decyzje musisz podjac sam , ale sproboj poeksperymentowac z ostrzeniem.
    Mysle ze dojdziesz do zadawalajacego wyniku.
    Najwazniejsze , ze jak widac z sampla AF w tym tamronie trafia ( co nie jest oczywiste , gdyz AF ma czesto to do siebie w canonie ze dla roznych ogniskowych pracuje inaczej - np na krotkiej moze byc BF na dlugiej FF ).

Jesli masz ten raw to podniesc nieco ostrzenie na 5-7 i porownaj.
    Tak jest w foto cyfrowej , ze ostrosc jest wyliczana i mozna na nia wplynac w obrobce.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ad pierwszego postu autora watku:
    mam canona 50d i mam tamrona 17-50.
    przez pierwsze miesiace uparlem sie na 2.8 i mialem podobne dylematy jak Ty dzis.
    juz chcialem sie pozbyc szkla.
    jednak zjechalem przyslona do 4 i... zdjecia staly sie naprawde ostre.
    otwarcie mozna powiedziec ze szklo za ok 1500zl nie da ladnego bokehu wiec czy robie na 2.8 czy na 4 to i tak tlo gowniano rozmyte...
    zawsze bokeh mozna poprawic w programie a ostrosc i aberacje wokol ostrych, kontrastowych krawedzi trudniej.
    jak potrzebuje ladniejszy bokeh to zakladam m42 (polecam pentacon 50mm za ok... 100zl)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta
    ad pierwszego postu autora watku:
    mam canona 50d i mam tamrona 17-50.
    przez pierwsze miesiace uparlem sie na 2.8 i mialem podobne dylematy jak Ty dzis.
    juz chcialem sie pozbyc szkla.
    jednak zjechalem przyslona do 4 i... zdjecia staly sie naprawde ostre.
    otwarcie mozna powiedziec ze szklo za ok 1500zl nie da ladnego bokehu wiec czy robie na 2.8 czy na 4 to i tak tlo gowniano rozmyte...
    zawsze bokeh mozna poprawic w programie a ostrosc i aberacje wokol ostrych, kontrastowych krawedzi trudniej.
    jak potrzebuje ladniejszy bokeh to zakladam m42 (polecam pentacon 50mm za ok... 100zl)
    Interpretacja Twoich słów może być jedna - T17-50 jest kompletnie do bani, a bo deklaratywną i podstawową zaletę (jasność) trzeba wyłączać żeby uzyskać ostre zdjęcie. Plus paskudny bokeh No to sumarznie kit rządzi

Jest to na szczęście sprzeczne z wieloma zdjęciami z tego obiektywu, które widziałem, wystarczająco ostrymi od pełnej przesłony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: sumarznie=sumarycznie
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 13-03-2010 o 14:13 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Interpretacja Twoich słów może być jedna - T17-50 jest kompletnie do bani, a bo deklaratywną i podstawową zaletę (jasność) trzeba wyłączać żeby uzyskać ostre zdjęcie. Plus paskudny bokeh No to sumarznie kit rządzi

Jest to na szczęście sprzeczne z wieloma zdjęciami z tego obiektywu, które widziałem, wystarczająco ostrymi od pełnej przesłony.
    edit: sumarznie=sumarycznie
    na 2,8 jest wg moich wymagan do bani.
    od 4 w gore dostaje kopa ktorym polyka konkurencje w swojej polce cenowej.

Miasto
    Łódź
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

taaa... testy testami...
    centrum i tylko centrum ostre. centralnie robi sie glownie zdjecia produktom, shotpacki i niewiele wiecej...

klientowi tez pokazuje zdjecia, projekty ktore sa najlepsze
    myslisz ze w tych testach obiektyw wybrany jest przypadkowo z serii np 1000 egzemplarzy?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiesz, ja jestem w ogóle mocno sceptycznie nastawiony do legendarnych już różnic w jakości obiektywów, konieczności wybierania z wielu egzemplarzy (szczególnie w warunkach sklepu foto) itp. Zauważam natomiast dziwne statystycznie prawidłowości, np. takie że niektórym wychodzą zdjęcia zawsze nieostre, czy to obiektywnie czy to subiektywnie Oraz że ostrość zdjęć jest silnie zdeterminowana poziomem przejęcia się testującego wpisami na forach internetowych
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta

...otwarcie mozna powiedziec ze szklo za ok 1500zl nie da ladnego bokehu wiec czy robie na 2.8 czy na 4 to i tak tlo gowniano rozmyte...
    Co to za wyznacznik, ze szklo za 1500zl czegos nie daje ? Ten Tamron powinien byc ostry juz od 2.8, bo pomimo kilku znanych ulomnosci jest to jego najwieksza zaleta. Bokeh tez ma niczego sobie. Musiales trafic na jakas wydmuszke.

BTW, podepnij sobie Biometara 2.8/80, to zobaczysz co znaczy ladny bokeh
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wiesz, ja jestem w ogóle mocno sceptycznie nastawiony do legendarnych już różnic w jakości obiektywów, konieczności wybierania z wielu egzemplarzy (szczególnie w warunkach sklepu foto) itp. Zauważam natomiast dziwne statystycznie prawidłowości, np. takie że niektórym wychodzą zdjęcia zawsze nieostre, czy to obiektywnie czy to subiektywnie Oraz że ostrość zdjęć jest silnie zdeterminowana poziomem przejęcia się testującego wpisami na forach internetowych
    bo tak jest. kupujesz obiektyw ze wzgledu na ostrosc - przejety jestes ostroscia.
    kupujesz dla bokehu - drazysz dziury w bokehu.
    czasem wystarczy zmienic punkt patrzenia i okazuje sie ze to co przeszkadzalo mozna spokojnie usunac do kosza a "magiczne 2,8" zwiekszone do 4 daje w efekcie lepsze zdjecie i co wazne dla uzytkownikow obrabiajacych zdjecia w programie bardziej wartosciowy RAW czy nawet jpg
    Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Co to za wyznacznik, ze szklo za 1500zl czegos nie daje ? Ten Tamron powinien byc ostry juz od 2.8, bo pomimo kilku znanych ulomnosci jest to jego najwieksza zaleta. Bokeh tez ma niczego sobie. Musiales trafic na jakas wydmuszke.

BTW, podepnij sobie Biometara 2.8/80, to zobaczysz co znaczy ladny bokeh
    wydmuszki produkuja to trafiaja sie wydmuszki. Tobie, mnie i zapewniam ze nie tylko nam
    Ostatnio edytowane przez art777 ; 13-03-2010 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

dawno temu jak jeszcze byłem ( o moje nieszczęście ) użytkownikiem żółtych braci i posiadałem jakże nowy model d70 oraz tamrona 17-50 wersję nr1 oraz przecudowną lampkę sb-900 to udało mi się zrobić kilka ujęć z imprez i dochodze do wniosku że są one bardzo bardzo ostre ( wtedy wyostrzanie w PS'ie było dla mnie czarną magią).

za każdym razem gdy oglądam te zdjęcia to ryjek mi sie cieszy bo takiej ostrości nie uzyskalem nawet na canonie 17-55 f/2.8 z 580 ex2 na podobnych parametrach.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów