jakie głosowanie?Zamieszczone przez Jac
jakie głosowanie?Zamieszczone przez Jac
gra i buczy bebop
prezydenta mozna wybrac... niewiele juz zostalo kandydatow ale ciagle mozna wybrac... niektorym sie nawet podobaja kandydaci ;-)
Jacek, a mówiłem już żeby nie śmiecić w tym wątku? ;-)Zamieszczone przez Jac
gra i buczy bebop
No to masz jasny kościół. W wielu kościołach mam ISO 800 f2.8 t1/15 i nijak nie zrobisz bez lamp. Jeszcze w zeszłym roku miałem 28-135 IS i czasem robiłem na zastane ale przy długich czasach nawet siedząca para może sie poruszać (fajny efekt w mrugającymi oczyma)Zamieszczone przez esenpe
Sam się ostro zastanawiam nad tym 24-105 tylko czy oprócz lepszej ostrości (i kilku innych drobbiazgów) nie bedzie to funkcjonalnie to samo co 28-135.
Może całkiem inny kierunek? Widziałem troche zdjęć bez flesza robionych Sigmą 20/1.8. Zrobiły na mnie dobre wrażenie.
są dwie kwestie - nieporuszanie sprzętem i zamrażanie ruchu ludzi. to pierwsze załatwia IS i statyw,monopod,podparcie a to drugie to niestety jasny obiektyw lub flash lub jasny kościół...Zamieszczone przez perlpa
jeden stop dzięki nowemu IS'owi na plus. mniejszy zoom (teoretycznie trochę lepsza jakość?!), szerszy kąt na dole... szybkie ostrzenie. stałe światło 4. zresztą zrobię eksperyment i się wybiorę do kościoła...Zamieszczone przez perlpa
to może być dobra droga. w szerokim kącie GO nie będzie tak masakrująca. w każdym razie tak sobie to wyobrażam.Zamieszczone przez perlpa
gra i buczy bebop
Dzięki za odpowiedzii czekam na testy kosciołowe. Wybierz możliwie ciemny kościół żeby test był wiarygodny.
Pozdrawiam
[QUOTE=bebop]od wczoraj bawię się 24-105L, postaram się*w tym wątku wysnuć z dużego palca lewej nogikilka nic nie mających z tematem związków czyli kolejny nikomu nie potrzebny pseudo-test.
Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu bardzo poważnie zastananawiam się nad zakupem tego obiektywu (z różnych względów które w tym momencie pomijam). Przeczytałem Twój wątek o 24-105L - czy z jakiejś trochę większej perspektywy czasu mógłbys coś więcej powiedzieć na temat tego obiektywu?
pozdrawiam
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
ostatnio bawiłem się nim w studiu. jak na zooma jest ok. dość poręczny, stałe światło 4 w ciemnych pomieszczeniach gdzie szukamy przede wszystkim szybkiego czasu dla zamrożenia ruchu - za mało. jeżeli chodzi nam tylko o nieporuszenie stałych obiektów to IS + monopod da radę nawet przy czasach 0,5sek. portretów nim nie robię bo mam od tego 50/1_4 i 135L, aczkolwiek w ramach testów walnąłem parę*pstrykówZamieszczone przez Costus
gra i buczy bebop
Witam ponownie
Czytając bebop Twój cały wayek odnosze wrażenie że jakoś do końca nie jesteś przekonany do 24-105L. Bardziej chyba oscylujesz w kierunku stałek. Myślałem może że po dłuższym czasie użytkowania nabierzesz większego przekonania do obiektywu-chyba że się mylę. Ja szukam czegoś w miarę uniwersalnego o bardzo dobrych parametrach - nie bardzo chce mi się na jakies kolejne wojaże zagraniczne zabierać walizkę sprzętu:grin: Ostatnio - ten obiektyw "wpadł" mi w oko
pozdrawiam
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Costus, to jest bardzo proste. jak będę szedł na spacer i priorytetem będzie waga zestawu (to samo wycieczka w ciepłych krajach) to wezmę jedno szkło. właśnie ten zoom. myślałem nawet o czymś w rodzaju 35-350, ze względu na uniwersalność ogniskowych. tyle że przy tej rozpiętości 35-350 ma jeden brak: nie ma IS'a. naprawdę to potrafi się*przydać. no a druga sprawa to stałki. jeżeli będzie mi zależało na jakości zdjęcia to wezmę stałki. zresztą ja póki co zadowalam się trzema szkłami: 24-105L, 50mm/1_4 i 135L/2. w planach to tylko 85mm i raczej puszka FF. a coraz większy fun mam z robienia średnim formatem, ale to już nie temat na ten wątek i te forum.
wracając do obiektywu - jak masz możliwość to sam obejrzyj i wypróbuj. olej testy i opinie innych. mam teoretycznie obiektyw z serii, która łapie się na te dziwne efekty z flarami - przez dwie godziny wyginałem się razem lampą i aparatem i nieudało się. pomimo, że w necie jest dokładny przepis jak to uzyskać. tyle warte te testy etc. ja ze swojego 24-105L jestem zadowolony, nie żałuję wydanych pieniędzy, ale nie ukrywam, że wolę stałki. zaraz przejrzę ile z ostatniej sesji robiłem jakim obiektywem. ale przy f11 to chyba nie jest duża różnica w ostrości pomiędzy szkłami...
gra i buczy bebop