Cytat Zamieszczone przez eMILz
hmmm to i ja napisze co o tym sadze ... jako ze mam zamiar pobawic sie w lekkie fotografowanie slubne.
stalki - jakosc, jasnosc, ... ale wystarczy jeden wredny kamerzysta i mozna zapomniec o planowaniu i wtedy zaczyna sie reporterka a nie f. slubna.
co do ruchu w kosciele ... hmmm no tu bym polemizowal bo 90% czasu mloda para siedzi na miejscu i mozna spokojnie robic im zdjecia na 1/20.
o tym właśnie pisałem - zdjęcia są raczej statyczne. równie dobrze sprawdziłby się monopod lub statyw.

a kolejne 10% czasu kiedy ida w jedna druga itp powstaje problem bo mala glebia ostrosci stalek nie daje duzego marginesu na blad i trzeba przymknac i i tak walic lampa zeby cokolwiek z tego bylo. ( swoja droga czy ktos kiedys juz probowal zabrac ze soba do kosciola jakas lampke i softboxa ?? )
hmm. na paru ślubach byłem (jako gość i nawet bez aparatu) i raczej flashe widziałem. to jest generalnie praktyka, że nie można? rozumiem jeżeli są jakieś zabytkowe gadżety w kościele typu obrazy etc. gdzie flash powoduje np. szybsze płowienie kolorów etc.

teraz w naszych realiach - jakosc ... mozna sie spuszczac z samego sufitu ale wielkosc odbitek zasadniczo ograniczona jest do wielkosci albumu i nawet 6mpixow to nadto by w 300dpi wyswiecic odbitke 18x13 , konia z rzedem temu kto odrozni zdjecie z zooma l-ki i ze stalki na takiej odbitce ... potem sa koszty na zakres 24-105 trzeba 24-50-85-100 wychodzi lekko liczac okolo 6000. czyli prawie 2000 wiecej
to moja opinia ...
jak policzysz te szkła stałki jako Lki to za pierwsze trzy (szeroki-50-85) masz już circa 15 tys. prawie x3 więcej.