Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: 24-105L/4 w rękach bebopa...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Tak dla mnie w kosciele 4 to za ciemno. Staram lapac sie jak najwiecej
    zastanego o ile to mozliwe. A roznica miedzy 2.8 a 4 to juz sporo.
    A dla mnie z drugiej strony 2.8 to za krotka GO (szczegolnie w okolicach 70mm i wyzej).
    Do iso800 nie mam zadnych zarzutow, szczegolnie na odbitkach... bo przy ogladaniu w 50% i wiecej powiekszeniu na ekranie tor zeczywiscie jakis tam szumek mozna znalezc .

Dlatego zestaw f4 + iso800 pasuje mi najbardziej np w kosciele.

Ale to juz rzecz indywidualnych upodoban, tylko o waznym czynniku postprocessingu rowniez nie mozna zapomniec (wyostrzenie i/lub odszumienie - w zaleznosci od potrzeb).

Inna zaleta jesli chodzi o to szklo - mydlana fotke da sie podratowac... poruszona da sie... tylko wyrzucic albo na hiperartystyczna przerobic ... czyli pije do IS.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Popieram Viteza - dla mnie 2.8 to też kłopotliwa na zdjęciu GO - ale dla układu AF...:-)

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No cóż... żałuję że trafiłem na ten wątek :-(
    Teraz nie pozostaje mi nic innego jak w Nowym Roku zafundować sobie 24-105/4L ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

hej, wrzucicie ludzie troche fotek z 24-105...nawet resize'y - to nic nie kosztuje..

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf
    hej, wrzucicie ludzie troche fotek z 24-105...nawet resize'y - to nic nie kosztuje..
    tu masz roznej masci fotki z tego szkla

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czy stosunek cena/jakość w tym szkle jest ok wg Was?
    zastanawiam się czy nie pozbyć się Tamrona 28 75 i 50 1,8, trochę dużo dołożyć i brać 24 105 ... myślę, że można pokusić się o stwierdzenie, że jest to chyba bardzo dobre i uniwersalne szkiełko. Do tej pory Tamrona prawie w ogóle nie zdejmowałem. Czy te szkiełko jest warte swojej ceny jak dla amatora?
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Zadałeś pytanie z łatwym przewidzeniem odpowiedzi

Każdy posiadacz L powie, że warto a każdy posiadacz tamrona powie, że nie. Komu uwierzysz? :wink: Pewnie posiadaczom tamronów bo jest ich większość.

Ja jestem zadowolony z przesiadki.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo
    Czy stosunek cena/jakość w tym szkle jest ok wg Was?
    zastanawiam się czy nie pozbyć się Tamrona 28 75 i 50 1,8, trochę dużo dołożyć i brać 24 105 ... myślę, że można pokusić się o stwierdzenie, że jest to chyba bardzo dobre i uniwersalne szkiełko. Do tej pory Tamrona prawie w ogóle nie zdejmowałem. Czy te szkiełko jest warte swojej ceny jak dla amatora?
    weź stałkę + zoom. cena stałki którą wymieniłeś w stosunku do różnicy ceny pomiędzy tamronem i L'ką jest znikoma. może uda się L'kę i 50-tkę? ;-) to byłby lepszy wariant. 24-105 to fajny spacer zoom. dobry zestaw ogniskowych, szerzej niż tamron. masz IS'a. jeżeli nie musisz mieć 2.8 na zoomie to bierz Lkę.
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Każdy posiadacz L powie, że warto a każdy posiadacz tamrona powie, że nie. Komu uwierzysz? :wink: Pewnie posiadaczom tamronów bo jest ich większość.

Ja jestem zadowolony z przesiadki.
    I ja - wieloletni zwolennik Tamrona 28-75 2.8 powiem - 24-105 do moich potrzeb jest lepszy.
    Przyklad moich potrzeb - spi sobie kot w fajnej pozie (czy to w domu czy na wystawie), swiatlo takie sobie... jako ze kot sie nie rusza to lepiej mi miec f4 czy 5.6 (z powodu GO - chce miec ostry np caly pyszczek a nie tylko oczy a nos i uszy poza GO) oraz iso800 i skorzystac z IS, niz silic sie na 2.8, iso1600 i nadal miec obawy czy nie bedzie poruszone a GO pies drapal . Oczywiscie bez lampy blyskowej.
    A jakosc 24-105 przy f4 jest zupelnie wystarczajaca by zastapic jakosc Tamrona rowniez przy f4 a dorzucic IS 8)

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hmmm, to mam dylemat. Mój Tamron jest naprawdę udany, pochodzi ze starych partii i naprawdę uważam go za genialne szkło w kategorii cena/jakość. Trochę mi go szkoda. Mmsza i Vitez pytanie do Was, bo też mieliście udane Tamrony: czy jakość z tych L-ek jest naprawdę tak porażająco lepsza od dobrego Tamrona? Pomijam kwestię IS, który z pewnością Wam pomaga. Czy te 5,6 przy lekkim przymknięciu wystarcza? Mam dylemat ponieważ podoba mi się zakres ogniskowej w L-ce a jednocześnie trochę mi szkoda tego Tamrona. Z pewnością L-ka byłaby inwestycją bardziej przyszłościową. I jeszcze ostatnie: czy ktoś może mi podać jakiś sprawdzony namiar na tę L-kę z b. dobrą ceną i fakturką VAT? Gdzie braliście swoje sztuki?
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów