Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Canon 1000D jaką lampę wybrać?

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Jaka lampa błyskowa do 1000D

Yongnuo YN-560 całkiem dobrze wspominam, ale niestety brak automatyki doskwierał.
    Miałem też pierwszą wersję Nissina Di622. Kiepsko wykonana, kapryśnie naświetlała i do tego była głośna.
    Osobiście przy takim budżecie dozbierałbym do Metza 44 AF-1 albo wziął go na raty.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Odp: Canon 1000D jaką lampę wybrać?

Tylko stówka różnicy więc ihmo jak kolega wyżej warto już metza, ew wspierać się używkami.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To ja się dołączę do pytania o lampę. W mojej 40D wbudowana mi w zasadzie wystarczy gdyby nie fakt, że raz daje bardzo ostre światło (jest do tego coś do zmiękczania światła?) a dwa chciałbym czymś doświetlić plan macro ale tak, żeby nie musieć budować 15cm dyfuzora (długi jest strasznie). Kwestia ceny to najmniejszym kosztem, mam 300zł. Jak w tej cenie nie da rady czegoś godnego polecenia dostać to kasa pójdzie na inne cele a lampa w przyszłości kupiona. Nie zależy mi tak bardzo na automatyce.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    To ja się dołączę do pytania o lampę. W mojej 40D wbudowana mi w zasadzie wystarczy gdyby nie fakt, że raz daje bardzo ostre światło (jest do tego coś do zmiękczania światła?) a dwa chciałbym czymś doświetlić plan macro ale tak, żeby nie musieć budować 15cm dyfuzora (długi jest strasznie). Kwestia ceny to najmniejszym kosztem, mam 300zł. Jak w tej cenie nie da rady czegoś godnego polecenia dostać to kasa pójdzie na inne cele a lampa w przyszłości kupiona. Nie zależy mi tak bardzo na automatyce.
    Do makro coś takiego się pokazało: Yongnuo MR-58 LED MAKRO Canon Nikon Olympus Pentax

Dyfuzorów do lamp wbudowanych jest troszkę np. Dyfuzor Pop-up do lampy wbudowanych, ale najczęściej (z tego co zaobserwowałem) stosuje się samoróbki z kartonu wykonywane.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

YN rozważałem ale natenczas nie jestem w stanie tego nigdzie zamontować (brak obiektywu a Helios ma gwint chyba 49mm), poza tym nie wiem czy ledy to dobre rozwiązanie. Myślałem nad normalną lampą zgiętą pod 90st do tego nałożyć kawałem obudowy wyściełanej albo folią aluminiową albo czymś podobnym (lustra by się przydały) i na końcu dyfuzor. Z innej beczki czy lampa Speedlight 430EZ za 160zł by się opłacała?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów