Dokładnie jak w temacie... Co byście polecili w tej materii i rozsądnych pieniążkach? Chodzi mi o dość szeroki zakres bo wtedy pozbyłbym sie kitowego USM....
Dokładnie jak w temacie... Co byście polecili w tej materii i rozsądnych pieniążkach? Chodzi mi o dość szeroki zakres bo wtedy pozbyłbym sie kitowego USM....
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
Hmmmm, a poszukales troche w archiwum ? Troche o szklach mozna znalezc![]()
Ja bym na Twoim miejscu zostawil kita i dokupil Tamrona 28-75, musialbys pare stowek dodac ale zestaw na poczatek nie bylby zly...
Polaco, to powinno byc we "frequently asked questions"popieram zdanie Polaco, zostaw kita dokup tammiego 8) szkla typu hiperzoom: 18-200mm odpadaja, to mozesz nawet u bussella przeczytac... pozdro
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Odpadają albo i nie... jeśli to ma być faktycznie pierwsze szkło, ale z planem dalszej rozbudowy w niedalekiej przyszłości i inwestycją w lepsze szkła, to popieram.Zamieszczone przez thorin
Ale jeżeli to ma być pierwszy i być może jedyny na dłużej to już bym sie zastanowił na hiperzoomami - wbrew pozorom wcale nie są takie złe i nawet na tym forum znalazłem bardzo pozytywne opinie (m.in. dlatego kupiłem).
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
Tak, tylko po co robic FAQ jak nikt do niego nie bedzie zagladac ?Zamieszczone przez thorin
![]()
Ja co prawda się nie znamZamieszczone przez Hiv
ale dużo czytam i ustaliłam sobie taki zestaw dla fotoamatora, u mnie w tej kolejności:
1. 300d + kit
2. canon 50/1.8
3. lampa 420 EX
4. sigma 70-300 APO DG (już w drodze)
5. a na gwiazdkę może dostanę tamrona 28-75/2.8
W Twoim przypadku dokupiłabym sigmę 70-300 bo zależy Ci na szerokim zakresie a później dokupiłabym ew. pozostałe sprzęty z mojej listy - w trakcie użytkowania pewnie sam zobaczysz czego Ci brakuje. Ja nie przewiduję nic więcej, zresztą do mojego plecaka by nie weszło.
Reno, masz racje co do tego sprzętu całego... 50mm to obowiazek bo uwielbiam fotki z niego... lampa tez bo foce na ślubach... Chodzi tylko o większy zakres i jakość szkła... Szkoda, że Tamron nie zaczyna się od 18 bo mógłbym zrezygnować z kita. Szkoda go tylko dla tego trzymać(chodzi też o fundusze), dlatego pomyslałem o jakiejś Sigmie 18-200... Jestem w kropce powiem szczerze...![]()
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
Cóż, hiperzoomy nie są złe, ale do focenia ślubów... chyba nie za bardzo. Tam potrzeba jasnego obiektywu i ostrego już od otworu względnego. A tego o szeroko zakresowych zoomach nie można powiedzieć.
Poza tym po co Ci 200mm (*crop) na ślubach? Rozumiem że chciałbyś mieć coś uniwersalnego i do ślubów i na wakacje na przykład, ale tak się nie da...
Na śluby przydatny jest jasny dobry zoom. Czyli moze być ten Tamron, a jeśli potrzebujesz szerokiego kąta lepszego od kita to 18-50/2,8 Sigmy lub 17-70/4Canona
kita się nie pozbywaj, naprawdę sie przydaje,jak przejżysz wątek "twój podstawowy obiektyw to..."
to.. dojdziesz do wniosku, że praktycznie każdy ma 50/1.8 polecam. w zasadzie jest dobre do wszystkiego i ma nieskończonyzoomnożny![]()
pozdrawiam
o wlasnie, polecam ten watek, co do hiperzoomow, GoTo przeciez Ty nie masz zadnego 11 krotnego zooma, a o takim mowilem, zreszta niech Hiv przejrzy sobie watek i zobaczy co chlopcy maja:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5138
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.