Jakby ktos nie mial DPP i nie chcialoby mu sie schodzic do piwnicy zeby szukac w kartonach plytek, to na japonskiej stronie jest wciaz wersja 1.0 do pobrania. Reszta to wiadomo upgrady.
link:
http://web.canon.jp/imaging/sdl/data/dpp100-e.exe
Aaa to... Rzeczywiście fajna sprawa. Ja zwykle wyostrzam dopiero jak odszumię całość do takiego stanu jak wychodzi z aparatu przy iso100, więc już się nie piórkam w maskowanie, nawet tak wygodne jak to w LR/ACR. No i odszumiam w programach "trzecich" - tak powyżej iso800, bo niżej to (z lenistwa) wystarcza mi dpp i nawet wolę zostawić trochę szumu mono niż dać dpp odszumić tak jak w aparacie.
To juz od wersji 3.7 tak śmiga! Więc i ci co mówią, że przyspieszyło jak i ci co wątpią - mają rację.![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Lepiej późno niż wcale z tym obracaniem. Mogli by dodać jeszcze jakieś porządne shadows/highlights (choćby na wzór highlight recovery/fill light z lightrooma), bo to co jest teraz, jest kompletnie nieużywalne. Albo niech w puszce będzie odpowiednik DRO lub D-lighting.
A tak lopatologicznie - gdzie jest to obracanie ?![]()
Ouu, rzeczywiscie! Tak to jest jak sie kadruje w programach zewnetrznych, ze wzgledu ze kadrowanie przed obracaniem to bezsens dla mnie, bo trzeba sobie zostawic jakis margines, a pozniej i tak dokadrowacTeraz wyglada to juz caaalkiem niezle ! Jeszcze niech dodadza linie podzialu, jakas ogolna prostowaczke do zdjec (promien + procenty) niezaleznie od obiektywu, i w zasadzie nic wiecej mi nie potrzeba
![]()
DPP 3.8.0 - no wreszcie jest obracanie! :grin:
zawsze mi tego brakowało, czyżby canon zaczął słuchać użytkowników??
no to została już ostatnia brakująca funkcja: dodawanie winety (nie korekcja szkła, tylko taka opcja ahtystyczna) i w sumie można hurtowo obrabiać fotki praktycznie do końca tylko w DPP.
![]()
pozdro.,
m.