Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Zauważyłem, że naprawiono też działanie polecenia "Add thumbnail to image and save" nie działającego od kilku wersji 3.x.

Tzn teraz widać, że to nie "Add thumbnail..." nie działało tylko późniejsze wyświetlanie tych miniatur, bo fotki które zostały zapisane tym poleceniem jeszcze w starszej wersji dpp, w obecnej mają już prawdziwe i dokładne kolory miniatur.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Ja natomiast mam pytanie odnoście DPP 3.8.0.
    Zauważyłem dopiero dzisiaj że nowa wersja DPP nie dodaje danych o korekcji obiektywu 70-200 f2.8 IS. Tzn. w miniaturkach RAWów nie ma tego obiektywiku w rogu i w odpowiednim miejscu w palecie narzędzi też nie widać żadnych informacji. Teraz nie wiem czy to zniknęło w nowej wersji czy w poprzedniej też już nie było. Chciałem nawet zainstalować poprzednią wersję żeby sprawdzić ale jakiś błąd wyskakuje (może nie da się downgradować )

Co ciekawsze z obiektywu 17-40 widzi te dane i je stosuje ale w nie wszystkich plikach co jest już dla mnie totalną zagadką (ta sama puszka). Jak już pisałem nie zwróciłem na to uwagi wcześniej i za bardzo nie mam jak tego sprawdzić. Zatem może napiszcie jak to jest u was.

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mortiis – ikona obiektywu pojawia się jedynie obok miniaturek tych RAW-ów, na których dokonano choć jednej korekcji z zestawu Lens aberration correction (na zakładce NR/Lens/ALO w menu Tool). Podobnie ikonka korekcji jasności i inne. Miniaturki RAW-ów „nie ruszonych”, ikonek nie mają. To taka szybka informacja, że już coś z danym RAW-em zostało zrobione. Drugi powód (w sumie ten sam co pierwszy, ale inaczej) pojawiania się ikonki obiektywu obok miniaturki RAW-u, to włączenie w menu aparatu „korygowania jasności brzegów” (w polskim języku menu) dla określonego obiektywu. To, to samo Peripheral illumination z Lens aberration correction w narzędziach DPP, tyle tylko, że włączane automatycznie z poziomu body, dla określonego obiektywu. Najprawdopodobniej dla obiektywu EF 17-40... włączyłeś to, a dla EF 70-200… nie.
    Ostatnio edytowane przez ZarJac ; 07-03-2010 o 01:56
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest już 3.8.1 na makówki.
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

DPP++ is a plugin-like program for DPP 3.8. It adds the following 3 functions to DPP :
    1. Allows to adjust the rotation angle using a rule (such as the photoshop measure tool).
    2. Allows to save the custom aspect ratios.
    3. And now allows to display composition lines.

- 3 new checkboxes have been introduced in this version. These checkboxes allow to display composition lines in the trim tool : Gold lines / Rule of Third lines / Diagonals.
    - Be aware that these new options may be process-consuming depending on the window size of the trim tool. The smaller the size of the trim tool window, the faster this feature will be.
    - Also do not keep these options active if the trim tool is not the foreground (active) window.
    - According to the first echos I receive, it seems that there is a compatibility problem with Windows 7/64 bits

System Req:
    - Windows
    - Canon DPP 3.8

http://digitol.free.fr/doku.php?id=dpppp:download

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Mi straszliwie w Eos Utility przy użytkowaniu Live View, brakuje możliwości ustawiania linii pomocniczych, dowolnego przesuwania ich symetrycznie do siebie względem punktu centralnego.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Coś mi się chrzani w nowym DPP na niektórych zdjęciach - po wrzuceniu korekcji obiektywu, DPP robi kaszanę w podglądzie ale i w jpegu, który ewentualnie byśmy po tym zrzucili. Kaszanę typu fragment kadru dobrze, reszta "rozmazy". Na razie to jest tylko lekko irytujące. Sprawdzajcie jpegi po wywołaniu "batch", czy są ok. Jeżeli któryś przypomina "Rąbanie lasu" Witkacego, trzeba RAW-a przejrzeć ręcznie - ciekawe że często po odwołaniu korekcji i wrzuceniu ich ponownie jest ok.

Może być to problem z obsługą w DPP matrycy 550d, wcześniej tego nie miałem.

W każdym razie czekam na aktualizację.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie 3.8.1 - Win

Changes for DPP 3.8.1 for Windows

Fixes a malfunction wherein RAW images and development results are displayed abnormally when the distortion correction function is enabled

http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Changes for DPP 3.8.1 for Windows

Fixes a malfunction wherein RAW images and development results are displayed abnormally when the distortion correction function is enabled

http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct
    Wreszcie, irytowało mnie to koszmarnie.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

hej
    Zainstalowałem DPP 3.8.1 na windows 7, po uruchomieniu klikając na nazwę folderu program nie pokazuje zawartości (zdjęć). W folderze znajdują się rawy i jpg z canona oraz jpeg z innych aparatów. nie widać żadnych. ale np przykładowe obrazy windowsa w innym folderze widzi i mogę je edytować.
    Zainstalowałem canon raw codec i też nie pomaga.
    Ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?
    Piotrek S.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów