Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chyba nie zrozumiałeś, chodziło mi o wyostrzanie selektywne bez WZMACNIANIA szumu. Jak w Lightroomie/ACR przy użyciu suwaka Masking.
    Aaa to... Rzeczywiście fajna sprawa. Ja zwykle wyostrzam dopiero jak odszumię całość do takiego stanu jak wychodzi z aparatu przy iso100, więc już się nie piórkam w maskowanie, nawet tak wygodne jak to w LR/ACR. No i odszumiam w programach "trzecich" - tak powyżej iso800, bo niżej to (z lenistwa) wystarcza mi dpp i nawet wolę zostawić trochę szumu mono niż dać dpp odszumić tak jak w aparacie.
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To się bierze z tego że pełnowymiarowy RAW jest przeliczany w tle od razu po otworzeniu pliku. W starszej wersji dopiero po przełączeniu na podgląd 100% tak było.
    To juz od wersji 3.7 tak śmiga! Więc i ci co mówią, że przyspieszyło jak i ci co wątpią - mają rację.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW. Dziwne, że dopiero teraz to dodali.
    Może i późno, ale to wymaga dość rewolucyjnego podejścia o ile wcześniej zakładało się, że pixel jest święty i nie ruszać. Chociaż zawsze miałem wątpliwości co do tego typu operacji (wbrew "prostokątności" pixela), to przyznaję, że dobrze to zrobili - sądząc po szumie jaki zostaje, który niewiele się zmniejsza.
    Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
    A to można tak jednocześnie (odszumić i wyostrzyć)?

EDIT: Nie no trochę głupie pytanie zadałem. Jasne że można w kolejnych etapach albo jak program pozwala łączyć to w operację uruchamianą jednym kliknięciem. Ale nie bardzo widzę tutaj jakąś winę dpp...
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 27-02-2010 o 12:35
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ...

EDIT: Nie no trochę głupie pytanie zadałem. Jasne że można w kolejnych etapach albo jak program pozwala łączyć to w operację uruchamianą jednym kliknięciem. Ale nie bardzo widzę tutaj jakąś winę dpp...
    Wina jest taka, że nie można okreslić np. promienia ostrzenia, nie mówiąc już o ostrzeniu fragmentów obrazu. Na razie wyostrzanie w DPP pięknie podkreśla szumy. Mało tego - wyostrzając obraz z takiego np. 50D w pełnej rozdzielczości na ISO >1600 można uzyskać odosobnione prawie białe piksele. Współczynniki ostrzenia powinny byc jakoś konfigurowalne przez użytkownika...
    Oczywiście można ostrzyć na "zewnątrz" DPP, ale docelowo wolałbym ograniczyć używanie innych programów do minimum. Po prostu to zajmuje znacznie więcej czasu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta

Chyba nie zrozumiałeś, chodziło mi o wyostrzanie selektywne bez WZMACNIANIA szumu. Jak w Lightroomie/ACR przy użyciu suwaka Masking.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów