Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW. Dziwne, że dopiero teraz to dodali.
Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
Hint: Edit image window.Do pełni szczęścia brakuje jeszcze, aby działało dokowanie Tool palette w Main window![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
co do tego wspracia, to Canon będzie otwierał niewspierane aparaty ale nie będzie już dodawał jakiś tam udoskonaleń i poprawek dedykowanych do wypisanych puszek.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Może i późno, ale to wymaga dość rewolucyjnego podejścia o ile wcześniej zakładało się, że pixel jest święty i nie ruszać. Chociaż zawsze miałem wątpliwości co do tego typu operacji (wbrew "prostokątności" pixela), to przyznaję, że dobrze to zrobili - sądząc po szumie jaki zostaje, który niewiele się zmniejsza.
A to można tak jednocześnie (odszumić i wyostrzyć)?Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
EDIT: Nie no trochę głupie pytanie zadałem. Jasne że można w kolejnych etapach albo jak program pozwala łączyć to w operację uruchamianą jednym kliknięciem. Ale nie bardzo widzę tutaj jakąś winę dpp...
Ostatnio edytowane przez ewg ; 27-02-2010 o 12:35
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Wina jest taka, że nie można okreslić np. promienia ostrzenia, nie mówiąc już o ostrzeniu fragmentów obrazu. Na razie wyostrzanie w DPP pięknie podkreśla szumy. Mało tego - wyostrzając obraz z takiego np. 50D w pełnej rozdzielczości na ISO >1600 można uzyskać odosobnione prawie białe piksele. Współczynniki ostrzenia powinny byc jakoś konfigurowalne przez użytkownika...
Oczywiście można ostrzyć na "zewnątrz" DPP, ale docelowo wolałbym ograniczyć używanie innych programów do minimum. Po prostu to zajmuje znacznie więcej czasu.
A na Maki nie ma? Czy jestem tylko ślepy?
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Hmm, DPP dla Mac'ówek
tyle że tu w wersji 3.4.1 jak narazie.
Nie wiem jak się to ma do zmian w stosunku do wersji na PC.
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 27-02-2010 o 14:30 Powód: Update
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."