Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Czy nadal warto brac 450d?

Domyślnie Czy nadal warto brac 450d?

Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem mojego pierwszego aparatu nie kompaktowego.

Zdaje sobie sprawe iz o 450 jest juz pare tematow, jednak moje chcialbym odniesc do obecnej ceny tegoz aparatu.

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)

Jak sprawuje sie aparat przez lat, jak z awaryjnoscia??

Planuje zakup 450d wraz z kitem (dosc niska roznica cenowa samego body a wersji z kitem), do tego zastanawiam sie nad 55-250.

W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro )

Podsumowujac brac 500d ? czy brac 450d a zaoszczedzone 500 zl przeznaczyc na statyw (mysle nad sherpa) i ewentualnie dorzucic jeszcze male $ do namiotu bezcieniowego (lubie fotki makro, i rowniez w tej dziedzinie chcialbym zaczac przygode)

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esco Zobacz posta
    W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro )
    Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
    "50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Zalezy do czego to chcesz? Jak na potrzeby domowe plus powiedzmy foto portretowe w kontrolowanym swietle tj. nie ciemnice to ci sie sprawdzi. Jak cos wiecej to seria xxD. Z perspektywy ponad roku korzystania z 450D tego co mi najabrdziej brakuje to lepszy AF, zwlaszcza na bocznych punktach. Ale mowie tutaj glownie o warunkach np koscielnych.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
    "50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.
    50 byla z eosa elan wiec chyba ef? (elana niestety skonczyla zywot, tzn zostala kiedys skradziona, zostal po niej tylko ten obiektyw i lampa, a zal mi bylo sprzedawac, bo to taka troche pamiatka rodzinna)

co do zastosowan, to ogolnie do nauki (odstresowywacz od normalnej pracy) , no i chcialbym sie skupic glownie na makro (o ile ta 50 bedzie pasowac )

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Witam

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.
    Odp.
    1. Jest wart
    2. Sam sobie chyba odpowiedziałeś(co do filmów)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)
    1. xD i xxD to też półka amatorska
    2. Poczekałbym na 550D (jeśli miałbym czym fotografować), albo kupiłbym 1000D (który potem pozostałby jako drugi aparat).
    Uzasadnienie - 450D to (moim zdaniem) bardzo fajny aparat, ale 550D (500D poniekąd też...) jest sporo lepszy.
    zdRAWki
    PS a filmami bym się pobawił, może coś by z tego wyszło...
    PPS z drugiej strony 500zł (różnica w cenie) to równowartość lampy błykowej
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Różnicy między 1000d a 450d nie zauważysz.
    Między kitem a np. używanym Tamronem 17-50 a i owszem.
    Jako zestaw startowy 1000d+używany Tamron wydaje się optymalny, jeżeli istnieje ściśle określona górna granica zakupu.
    Ja pewnie kupię tego 550d, bo mnie podniecają nowe możliwości Ale nie każdy taki podnietliwy
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

500D ma też oprócz filmów lepsze :
    - nowszy procesor
    - lepsze ISO (do 12 800)
    - LCD

Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.

Do makro i tak trzeba mieć pierścienie lub obiektyw z trybem MACRO.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herna Zobacz posta
    Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.
    "50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    "50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.
    Jeśli mowa o skali odwzorowania w EF 50 f/2.5 Macro, to w Body 450d zamiast 1:1 będzie 1,6:1

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów