Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wypadek

Myszkin
    Guest

Domyślnie Wypadek

Wczoraj niechcaco dotknalem paluchem do obiektywu A75. Pojawila sie przez to jakas rozmyta plama, ktora na szczescie nie wplywa na jakos zdjec. Jednak chcialbym to usunac. Jak to zrobic, lub gdzie sie zglosic, zeby ktos to usunal?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

>> Tutaj << zostal juz poruszony ten temat

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I dodatkowo juz po wyczyszczeniu na przyszlosc - tulejka i filtr UV (Hama, Hoya HMC, byle nie King i inne taniochy) - lepiej i latwiej wyczyscic filtr niz ryzykowac zarysowanie obiektywu. po to ten filtr jest - chronic przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Ale te filtry czasami się wymienia i wpadaja jakieś paprochy.

Gdzieś kiedys czytałem, że paprochy na zewnętrznym szkle praktycznie nie wpływają na jakość zdięć.
    //mj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Ale te filtry czasami się wymienia i wpadaja jakieś paprochy.
    Tylko wtedy gdy sie zarysuje. Polara na filtr UV mozna bez obaw nakercic, nie trzeba jednego na drugiego nakrecac. Co oznacza ze paprochy przy wymianie filtra wystapia okolo 1000 razy rzadziej niz zabrudzenia bezposrednio soczewki gdy sie tego filtra nie zalozy.

W ogole nie mam pomyslu po co taki komentarz tak BTW .

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I dodatkowo juz po wyczyszczeniu na przyszlosc - tulejka i filtr UV (Hama, Hoya HMC, byle nie King i inne taniochy) - lepiej i latwiej wyczyscic filtr niz ryzykowac zarysowanie obiektywu. po to ten filtr jest - chronic przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.
    Bez przesady tulejka z UV do A75!
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Vitez napisał:

wystarczy troche delikatniej obchodzic sie z obiektywem, a jak kleja sie paluszki to zestawik czyszczacy - starczy na bardzo dlugo!

nie wiem Vitez ale twoja porada chyba za dobrze nie wypadla, nie spotkalem jeszcze osob ktore by do kompaktu zakladaly nasadki z filtrem...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier
    Jakos nie wiedze w tym nic nadwyczajnego. Ja stosowalem do A80 i uwazam ze sie sprawdzala w 100% Poza tym sluzyla mi takze do nakrecenia filtra polaryzacyjnego.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    nie spotkalem jeszcze osob ktore by do kompaktu zakladaly nasadki z filtrem...
    Ja zakladalem do G3, mam kilkunastu znajomych co zakladaja (G3, A60, A80, jakies Minolty).
    Jak dominique ponizej napisal - sprawdza sie w 100% by chronic obiektyw przed zabrudzeniami, zarysowaniami, uszkodzeniami.

Latwiej i wygodniej i bez obawy czysci sie filtr UV na tulejce niz ryzykuje zarysowaniem obiektywu.
    Taniej kosztuje wymiana uszkodzonego filtru niz obiektywu - dlatego tym ktorym sie zabrudzi obiektyw zawsze radze - jesli chca uniknac kolejnych ryzykownych czyszczen obiektywu to tulejka z filtrem jest dobrym rozwiazaniem.

Grzesiek
    Guest

Domyślnie

Ja to swój czyszczę kosmykiem waty nawilżonej spirytusem salicylowym (żadne patyczki do uszu,pendzelk, bibułki itp...) SPIRYT+WATA I ZERO RYS .A wszelkie paprochy usuwam strumieniem powietrza

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów