Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Dyfuzor czy soft box ?? Co kupić ??

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    W tym wypadku nie załatwi na pewno.
    Można to zrobić z poziomu Lampy jak się nie ma w niej takich ustawień.
    Nie jest to Kompensacja expozycji tylko FEC - Flash Exposure Compensation (czy jakoś tak :wink: ) - to dwa niezależne ustawienia.
    yyyyy
    to teraz to juz nic nie wiem.

Czy moglby ktos napisac lopatologicznie jak to zrobic na zestawie 300D + 420ex?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    yyyyy
    to teraz to juz nic nie wiem.

Czy moglby ktos napisac lopatologicznie jak to zrobic na zestawie 300D + 420ex?
    Nie wiem jak to jest w trabancie bo mam 350D.
    Po prostu Jak zrobisz korektę na + w expozycji to zmienia Ci się czas przez co fota jest mniej lub bardziej naświetlona.
    Natomiast zmieniając w/w FEC czas sie nie zmienia tylko siła błysku lampy a to na + lub na - jak kto woli.Chyba teraz jasne.
    Myślę, choć pewien nie jestem , że 300D będzie miał tą opcje dopiero z wasią
    5D + L

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

chyba tak.

a zastanawiam sie czy efekt zwyklego podciagniecia ekspozycji moglby byc satysfakcjonujacy?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    chyba tak.

a zastanawiam sie czy efekt zwyklego podciagniecia ekspozycji moglby byc satysfakcjonujacy?
    Hmmm.
    Jeśli robisz w trybie AV powiedzmy i masz exp na 0 i czas wychodzi Ci powiedzmy 1/30 - 1/40 to po korekcie expozycji na +1 wyjdzie Ci odpowiednio 1/15-1/20s przy tej samej przysłonie.
    Więc tu leży problem.
    Ja natomiast staram się cykać w trybie M podczas używania Flasha.
    Ustawiam sobie wtedy odpowiednie parametry i lampa sama dobie odpowiedni błysk (choć przy omnibounce - robie na sztywno korektę na Lampie).
    W Twoim wypadku jeśli lampa nie ma możliwość wprowadzani korekt zostaje Ci trym AV i korekta w puszce.
    Tak jak mówiłem EXP i FEC to 2 różne rzeczy.
    5D + L

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

albo zainstaluje sobie wasie.
    Choc cos ucichly dyskusje o tym sofcie - kilkanascie miesiecy temu to bylo o tym tu strasznie huczno.

Dzieki piekne za wyjasnienia.

O - a oto co znalazlem na stronie Sto-fena:

Q: What adjustments in exposure do I have to make using the Omni?

A: We have found that with the automation offered in most of today's flashes makes exposure quick and easy. No exposure adjustment is needed on your part. The only thing that happens with the Omni in place is the Maximum Distance of the flash is reduced by a factor of 2.5. For example if your Max Distance is 50 feet divided by 2.5 now equals 20 feet with the Omni in place.

Ale oni pewnie, jak kazdy producent - niepoprawni optymisci

Coś już napisał

Domyślnie

jeśli chodzi o stofena, to mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z używania go z Metzem (bo jeszcze nie dostałem do obecnej lampy - jest w drodze)

z Metzem poza manualnym błyskiem, używałem go też z automatyką lampy i tu zachowywał się trochę dziwnie... bo jeśli błyskałem w sufit, lub na około 45 stopni w górę, to doświetlało w miarę dobrze, czasem musiałem ustawić jakieś +1/3, w niektórych przypadkach 2/3 EV na lampie...
    za to jak błyskałem na wprost, to zdjęcie było zawsze niedoświetlone, pomagało jedynie ustawienie ponad +1 EV...
    podejrzewam, że to wina rozproszenia światła w dół i pewnie za szybko docierało ono do czujnika, który był umieszczony tuż pod lampą, ale mogę się mylić

pewnie w przypadku pomiaru światła przez obiektyw tego problemu nie będzie
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Domyślnie

Panowie, poprawcie mnie jesli sie myle, ale jezeli dobrze pamietam, nawet na opakowniu stofena bylo napisane, ze ze stofenem nalezy zawsze odchylac lampe o 45 (bo rozprasza swiatlo takze w dol). A skoro nawet producent o tym mowi, to po co walic na wprost? (wydaje mi sie, ze wtedy jego dzialanie jest najmniej widoczne)
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Panowie, poprawcie mnie jesli sie myle, ale jezeli dobrze pamietam, nawet na opakowniu stofena bylo napisane, ze ze stofenem nalezy zawsze odchylac lampe o 45 (bo rozprasza swiatlo takze w dol). A skoro nawet producent o tym mowi, to po co walic na wprost? (wydaje mi sie, ze wtedy jego dzialanie jest najmniej widoczne)
    niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
    stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

jesli ktos dysponuje stofenem, chwila wolnego czasu i dobrymi checiami, to moze pokusi sie o fotki popierajace / obalajace pewne tezy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf Zobacz posta
    niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
    stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie
    tak, oczywiscie, ze to nie jest 'jedyne sluszne', zastanawiam sie jednak czy warto go uzywac na wprost, wiedzac, ze rozprasza swiatlo takze w dol - czyli wali blyskiem po czujniku lampy... jak tylko bedzie okazja (czytaj: zlapie 'ochotnika'), to przetestuje...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów