nie probowalem nigdy w ten sposob zwodzic E-TTLa, ale skoro to taki cud-techniki (jak opisuje to Canon w swoich materialach propagandowych) to powinien zalatwiac sprawe.
nie probowalem nigdy w ten sposob zwodzic E-TTLa, ale skoro to taki cud-techniki (jak opisuje to Canon w swoich materialach propagandowych) to powinien zalatwiac sprawe.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
W tym wypadku nie załatwi na pewno.
Można to zrobić z poziomu Lampy jak się nie ma w niej takich ustawień.
Nie jest to Kompensacja expozycji tylko FEC - Flash Exposure Compensation (czy jakoś tak :wink: ) - to dwa niezależne ustawienia.
Ja akurat robie to na lampie - bo jest szybciej i Jak się ustawi na lampie to ona przejmuje sterowanie FEC niezależnie od ustawienia w aparacie - co jest wygodne.
Gdyż np mam ustawione powiedzmy w aparacie +1 a zakładając lampę ustawie +1/1.3 to ustawienie z lampy będzie priorytetowe.Po jej zdjęciu zostaje +1 na nowo w aparacie (na wbudowana lampę np).
5D + L
Stare prawidło Canona dla ultranowoczesnego systemu pełnej automatyki flesza E-TTL II mówi: jeżeli używasz lampy jako podstawowego źródła światła daj FEC na +2/3, jeżeli uzupełniasz światło zastane daj FEC na -2/3 (ew. może być +- 1) :grin: .
Dlaczego? ETTL mierzy przedblysk matryca, nie obchodzi go co i dalczego masz zalozone na palnik. Jak masz wystarczajaco mocna lampe to moze byc i wiadroTam gdzie mierzy chce osiagnac swoja ulubiona 18% szarosc i tyle.
Wrazenie mniejszej mocy moze byc spowodowane mniejszymi kontrastami sceny przy rozproszeniu swiatla, ale mierzac ten sam punkt powinien on byc jednakowej jasnosci.
Ja w 95% przypadkow i tak stosuje FEL, takze po chwilowym przemysleniu zasad dzialania Stofena, korekta pewnie bedzie potrzebna wlasnie ze wzgledu na mniejsze kontrasty.
Jednak cala wypowiedz tyczyla sie bardzej:
To ze pochlania moc, nie ma wplywu na oswietlenie sceny (jesli tylko lampa ma jej troche w zapasie).
Ostatnio edytowane przez Kr4nkEd ; 20-01-2007 o 20:05
Z fel to zupełnie inna jazda.
Cyknij sobie bez żadnej korekty z mydelniczką bez a później z fel - będzie znacząca różnica.
Dla mnie z Omnibounce korekta na + jest moge śmiało powiedzieć obowiązkowa.
W innym wypadku fotki będą niedoświetlone w 90%.
Przynajmniej tak wynika z moich skromnych doświadczeń:-D![]()
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 20-01-2007 o 20:24
5D + L
A taki produkt ktoś testował ??
źródło: http://allegro.pl/item157285919_dyfu..._z_lampy_.html
Albo taki :
źródło: http://allegro.pl/item159115405_soft...b800_sb28.html
Natomiast jeśli chodzi o ten mini softbox na lampę wbudowaną, który wgląda bardzo fajnie:
żródło: http://allegro.pl/item159418384_nega...wana_f_v_.html
chciałbym zacytować kawałek treści z aukcji kolegi Negatywa (a.k.a. Cichego):
"(...) Nakładka na lampę wbudowaną zmiękczająca światło. Działa na zasadzie softbox'a. (...)
- Wytłumia i zmiękcza światło (...)"
A następnie "zacytować"obrazek z tej samej aukcji:
Moje spostrzeżenie - nigdy nie używałem takiego softbox'a na wbudowaną lampę, ponieważ mam zew. lampę, ale jeśli to jest efekt zmiękczenia światła przez ten softbox, to chyba jednak lepszy efekt uzyska się przy StoFen'ie waląc na wprost.
To tylko moje spostrzeżenia, chętnie poznam opinie innych Canonierów.
Ostatnio edytowane przez TOMMYx ; 20-01-2007 o 20:52
Pozdrawiam,
T.
--
"Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."
Z moich jeszcze skromniejszych doświadczeń wynika, że przy softboxie korekta też czasem się przydaje (w jakichś 50% przypadków...)
Co do głównego pytania - chyba każdy widział już ten teścik porównawczy... ? Jeśli nie, polecam :-)
Na moje oko, to to 2gie zdjęcie ma cieplejsze kolory, cienie raczej są tak samo ostre...