Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: prosba o pomoc w rostrzygnieciu sporou odsnosnie barw

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aratron Zobacz posta
    czyli ta obrobka jest teraz w porzadku ?
    Nie jest. Wypały na policzkach psują efekt.
    Nasze "widzenie" kolorystyki jest uzależnione od bardzo wielu czynników. Do najważniejszych należą nasze przyzwyczajenia, kalibracja monitora, oświetlenie pomieszczenia, w którym to oglądasz itp. Każdy z nas widzi to inaczej.
    Zawsze musisz znaleźć złoty środek i celować z obróbką "dla wszystkich". W tym wypadku ostatni przykład wygląda najlepiej, choć jest grupka ludzi, którym ten przesaturowany przypadłby bardziej do gustu.

No i głaski dla modelki.
    Jarek

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aratron Zobacz posta
    Witam mam wielka prosbe o wyrazenie opini na ktorym zdjeciu sa prawidlowe kolory ( przypominajace naturalny kolor) poniewaz spieram sie z kolezanka ze troche przedobrzyla z obrobka, byc moze to wina mojej blednej kalibracj monitora oto fotki:

1.

2.

z gory dziekuje i pozdrawiam
    po pierwsze tam gdzie powstały przepały, nie ma żadnej informacji tonalnej. Pierwsza fotka wygląda jak surówka z aparatu, ale jest mdła, beż życia. Druga jest podrasowana, jednak jak dla mnie balans ciut za ciepły.
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Też mi się wydaje tak jak Przemkowi że za ciepły
    dobrze wspomniałeś że masz nie skalibrowany monitor (inni też mogą mieć nie skalibrowane dobrze monitory)

rada: złap kota przystaw go do monitora i porównaj barwy kota z barwami na monitorze

fotka nr1 zdecydowanie jest troszkę mdła i ciemnawa
    nr 2 troszkę przesadzone ale mi się podoba

pozdrawiam

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    hmm a jaki ma sens określenie, kiedy kolor wygląda najlepiej, jeśli żaden z nas tego kota nie widział na żywo.. :P Może akurat ma mocno rude te kolorki na pyszczku albo wręcz odwrotnie - kolor jest sprany.. Hehe
    Dokładnie tak
    To jest postrzeganie barw które jest bardzo złożonym procesem.
    I należy odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcesz mieć barwy rzeczywiste czyli takie jakie mówi Ci umysł że są, czy takie jakie były w danych warunkach. A może chcesz przedstawić swoją wizję barw? Bo każde z tych podejść jest prawidłowe. Oglądając te fotki tylko domyślamy się jakie były barwy w rzeczywistości i jaką dominantę miało światło zastane. Więc ocena jest oceną subiektywnego wrażenia.

Jeżeli kot jest cierpliwy . Proponuję zrobienie fotki i obejrzenie na monitorze z koleżanką a następnie powrócenie do kota i dyskusję czy na monitorze widzimy takie same barwy co w rzeczywistości. Bo chyba o to chodziło.

PS

Pamiętaj że koleżanka widzi więcej kolorów

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

mnie trochę rozbawiło, naturalne kolory. Jakie to są naturalne kolory?
    Co co nie obrabiają zdjęć i dają klientowi surówkę, mówią że chcą żeby kolory były naturalne. Poto jest fotografia żeby przedstawić dany obraz jak się właśnie samemu go widzi. Bo jak się skupisz wyłącznie na naturalnych kolorach to możesz się pogubić.
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnie zdjęcie ok pod względem kolorów. Pierwsze dwa - skrajności. Po środku jest najlepiej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów