Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wyjazdowy problem obiektywowy

Avsh
    Guest

Exclamation Wyjazdowy problem obiektywowy

Witam serdecznie

Najpierw wstep (troche długi )

Mam problem zwiazany z nieublaganie zblizajacym sie urlopem W ubieglym roku pojechalem w swiat z Minolta A1 - sprzetem dobrym i robiacym niezle jakosciowo zdjecia. Ale po powrocie obejrzalem je dokladnie, ocenilem szumy, przemyslalem fakt ze brakowalo mi czulosci powyzej 200 (generalnie 100 i 200 uzyteczne od 400 w gore cieeeeniutko) - w dodatku jakosc w porownaniu do mojego analogowego Pentaxa byla niezbyt dobra.

Wiec z bolem serca sprzedalem moj aparacik i kupilem po dlugim namysle Canona 20D (z hehe) Sigma 18-50 DC - tą ciemniejszą. Szybko wymienilem obiektyw na Tamrona 28-75 - (dobry ostry egzemplarz mi się trafił) a także dokupiłem Canona 70-210. Brakowalo mi jednak bardzo szerokiego kąta wiec zachecony dobrymi recenzjami kupilem 17-40 L (co prawda dopiero 3 sztuka okazala sie byc w miarę dobra - kupowałem w Fotoit). Potem zmuszony przeciwnosciami losu sprzedalem tamrona i długiego canona i zostalem z L-ką. Ale jest ona dośc ciemna - a swiatla tez mi czesto brakuje. Postanowilem więc uzupełnić mój arsenał o .. własnie nie wiem dokładnie o co.

Sorry za długi wstęp ale pomyślałem że pomoże on Wam lepiej mi poradzić . Po analizie exifów wyszło że najcęsciej robie w zakresie 28-50 (60% zdjęć) więc 17 - 40 będzie do tego super. Ale potrzebuję też coś jasnego i ostrego (niekoniecznie bardzo długiego), bo będe wkilku miejscach fotografował lokalne święta i uroczystości nie zawsze będzie jasno i blisko

I tu zaczyna się moja prośba do podróżujących kolegów z grupy - mam do wydania 3 tysiące - co wybrać?

Canon 50 1.4 i Sigmę 30 1.4
    albo
    Canon 85 1.8 i Sigmę 30 1.4
    albo może
    17-85 IS i Canon 50 1.8

A może zupełnie coś innego? A moze zrezygnować ze stałek i kupić jakis zoom?

I drugie pytanie z innej beczki oprócz 20D mam zamiar wziąć analoga - poniewaz jednak robilem, do tej pory pentaxem a nie chce dublowac szkiel - prosze o porade jakie body kupic (tak do 1500 zł). Wyjezdzam do azji południowej więc raczej będzie gorąco i wilgotno.

Ufff - ale się rozpisałem - za wszystkie wskazówki serdeczne dzięki

Pozdrawiam

Grzesiek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja bym zakupil 24-70L i 70-200 2.8 IS Ale to moj wubor i zalezy ile masz kasy orazi... czy interesuje Cie taki zakres. Sam mam 17-40, jestem bardzo zadowolony. Poniewaz jestem raczej wygodny, stad stalki odpadly a te trzy szkielka zapewniaja mi komfort w przedziale 17-200

pozdrawiam
    pikczer

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Avsh
    Guest

Domyślnie

Ja tez bym zakupił ale - to prawie prawie 3 kilo szkła będzie razem (nie mowiac o tym ze mam 3 razy mniej kasy niż potrzebne) . A co do stałek - no własnie sęk w tym, że do tej pory na wyjazdy brałem zoomy - i nie wiem jak będzie wygodna zmiana obiektywów. Sam się troche tego obawiam

Greg

Ps. Dzięki za wątki już sobie czytam!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avsh
    Ja tez bym zakupił ale - to prawie prawie 3 kilo szkła będzie razem (nie mowiac o tym ze mam 3 razy mniej kasy niż potrzebne) . A co do stałek - no własnie sęk w tym, że do tej pory na wyjazdy brałem zoomy - i nie wiem jak będzie wygodna zmiana obiektywów. Sam się troche tego obawiam
    Gdyby chodzilo o mnie i nie mialbym (rowniez w perspektywie 10 lat) na te szkla, zorganizowalbym jakies zamienniki Sigmy czy Tamrona. Ich odpowiedniki w tych ogniskowych ciesza sie b. dobrymi opiniami.

ps
    a stalek nie lubie
    po co sobie utrudniac zycie lazic lub zmieniac szklo zamiast pokrecic zoomikiem

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Za 3 tys. kupiłbym 50/1,8 oraz 70-200/4. Natomiast analog w tych pieniądzach to 33V.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprzedac 17-40 i kupic 24-105 4L IS. Jedno szklo a opedzi ci praktycznie wszystkie uzywane przez ciebie ogniskowe. Jak swiatla zabraknie - pamietaj ze to 20D wiec bez obaw iso1600 i ew. odrobina NeatImage, poza tym to szklo ma IS .

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Sprzedac 17-40 i kupic 24-105 4L IS. Jedno szklo a opedzi ci praktycznie wszystkie uzywane przez ciebie ogniskowe. Jak swiatla zabraknie - pamietaj ze to 20D wiec bez obaw iso1600 i ew. odrobina NeatImage, poza tym to szklo ma IS .
    Ale bedzie mial dziure miedzy 17 a 24 ktora moze byc calkiem odczuwalna...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uprawnienia umieszczania postów